– Jeg har da ikke tid til å være sykemeldt. Vi får tegninger til nytt kjøkken på dit vi skal flytte i dag, så at det blir travelt fram mot åpningsdagen er det ikke tvil om. Det er bra jeg har en flink stab i ryggen.

Knut Strugstad er utålmodig der han kommer humpende på krykker mot bordet vi sitter ved på NO39.

Nå er det altså endelig. Etter 38 år er det slutt for Mister Backlund på Backlund.

Ble ikke enige

Innherred omtalte saken 14. mars, hvor Knut Strugstad opplyste at han og selskapet Backlund Restaurantdrift ikke kom til enighet med Nordlandia Hotel Group om en ny driftsavtale.

–Vi ble rett og slett ikke enig om pris. De som har sett resultatene til oss de siste par årene har sikkert skjønt at vi måtte gjøre noe. Hotellet ønsket en oppgradert frokost i henhold til Thon Hotels sine krav, men da måtte vi ha bedre betalt også, men så lenge vi ikke ble enig om den saken, så blir resultatet at vi skiller lag, sier Strugstad.

I løpet av mai stenger han dørene på NO39 for godt, og den ærverdige kafeen og restauranten, med de populære vindusbordene mot Kirkegata, skal nå drives videre av andre aktører.

Åpner i juni

Nå starter en ny epoke i 61-åringens liv. I løpet av juni åpner han ny kafé- og restaurant i det som for mange er kjent som Kyllingbrygga. I dag holder restauranten Mama Rosa til i lokalene.

Strugstad synes selvsagt det er vemodig at han må forlate bygget han har tilbrakt det meste av sitt yrkesaktive liv, men samtidig tror han det kan bli spennende å prøve noe nytt på tampen av arbeidslivet også.

–Jeg kunne ikke blitt uføretrygdet og gått hjemme jeg vet du. Da hadde du blitt nødt til å kjøre meg dit etter en stund, sier han og peker opp mot sykehuset, og en annen sak; Tror du kona ville klart og hatt meg gående hjemme hele dagen.

Hele 10 personer av staben til Knut blir med videre til det nye stedet, men daglig leder Kristin Norberg Norum og kjøkkensjef Håkon Bragi Valgeirsson takker for seg.

Håkon Bragi Valgeirsson
Kristin Norberg Norum

Strugstad opplyser at Norum har sagt opp sin stilling, mens Valgeirsson ønsket å prøve noe nytt etter over 11 år bak grytene på Backlund. Nå begynner han på hotellkjøkkenet ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Nå er sikkert mange spent på hva det nye navnet blir?

–For det første må vi endre navn på driftsselskapet. Det kan selvsagt ikke hete Backlund Restaurantdrift lenger. Når det gjelder navnet på det nye stedet, så har det vært mange morsomme og kreative forslag som har kommet fra staben, men hva vi ender på er ikke godt å si. Hvis det noen som har et godt forslag, så må de gjerne ringe meg.

Men selv om det blir nytt sted, så lover Knut at gjestene skal kjenne igjen mye på menyen fra det de har fått servert på NO39.

–Er det ikke noe som heter «Never change a winning team»? Det kan godt hende det blir litt mer maritimt preg på sommeren, men du kan ikke ha restaurant i Levanger uten biff på menyen, ler han.

Sønnen er styreleder

Strugstad gleder seg også til å få hånd om en idyllisk uteservering. Selv om han erkjenner at han nå kanskje flytter til en litt dårligere beliggenhet, så ser han frem til å servere god mat å drikke med utsikt utover det vakre Levangersundet.

–Vi gjør nok noen endringer der også, og så får vi bare krysse fingrene for en solrik sommer.

Men først skal de gå løs på kjøkkenet på det nye stedet. Der trengs det en omfattende renovering, og selvsagt vil også bli nytt møblement og andre endringer i lokalene for øvrig.

Mange lurer på om din sønn Erik er på vei tilbake til Levanger?

–Nei, det stemmer nok ikke. Grunnen til at han har overtatt styreleder som styreleder i driftsselskapet er at jeg har vært lenge sykemeldt på grunn av komplikasjonene rundt kneoperasjonen. Planen er at Erik skal ha denne rollen videre også. Han blir styreleder, og jeg blir nattlig leder, humrer restauranthøvdingen.

Han forteller at sønnen Erik, som for øvrig er en anerkjent vinkelner, har sluttet på NordØst på Solsiden. Planen er at han skal åpne et nytt utested i Trondheim, sammen med tidligere kolleger etter hvert.

Men samtidig skal han altså samarbeide med sin far om å få fart på det nye spisestedet i fødebyen.

–Guten har da begynt å kom sæ han sjø, er det faderlige opp-hav sin attest til junior, og sier samtidig at han synes det er artig at sønnen vil være med å bidra med sin kompetanse, så får tiden vise om Strugstad junior med familie tar med seg flyttelasset tilbake til Levanger en gang.

Fortsetter som før

Hos Norlandia Hotel Group er man lei seg for at samarbeidet med Strugstad tok slutt, og at ingen av de ansatte ønsket å bli med videre på Backlund.

Likevel så er målet at driften skal forsette som før, og driftsdirektør Matthias B. Tanski ber interesserte ta kontakt.

–Nå kommer vi med stillings-annonser ganske raskt hvor vi søker etter sjef for hele virksomheten, samt for kjøkkenet og restauranten, men vi er selvsagt på jakt etter flere også, sier Tanski, og opplyser at folk på jakt etter jobb i denne bransjen, kan melde sin interesse ved å ta kontakt med hotellet i Levanger.

–Vi har skjønt det slik at NO39 er en populær plass, og det ønsker vi den fortsatt skal være. Derfor blir det heller ingen store endringer, sier Tanski.