–Jeg var en litt for ivrig småspeider i en skihoppbakke, minnes Arild Grande, ytterøyning og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

–Da følte jeg på tryggheten. Bare det at Røde Kors kom, og var der, gjorde at jeg følte meg i gode hender.

Fredag besøkte han Røde Kors-huset i Verdal sentrum for å få et nærmere innblikk i organisasjonens arbeid, og spesielt aktuelt er det nå som vi går påskehøytiden i vente, og dermed også utsikter til stor utfart i fjellet.

Hytte i Sandvika

I hjelpekorpset til Verdal Røde Kors er 30 personer beredt til å hjelpe deg om du skulle være uheldig i påskefjellet. Som tidligere vil hjelpekorpset ha sin base på Røde Kors-hytta ved Innsvatnet i Sandvika. Hjelpemannskapet rykker ut, enten det dreier seg om skrubbsår eller hjertestans, skred eller leteaksjoner.

–Og alt mellom. Straks vi får oppringning fra AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, vil responstiden vår i praksis være tiden det tar å kjøre scooter ut til ulykkesstedet, forteller nestleder Kristoffer Nicolaysen i hjelpekorpset.

Skal du til fjells i påska? Ja, feirer hele påska i fjellet Ja, men bare dagstur(er) Nei, reiser heller andre steder Hjemmepåske i år Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Skal du til fjells i påska? Ja, feirer hele påska i fjellet 0% Ja, men bare dagstur(er) 50% Nei, reiser heller andre steder 0% Hjemmepåske i år 50% Du har allerede stemt 2 stemmer Og skulle det være stille og rolige dager i fjellheimen, kjører de gjerne også en øvelse.

Forhåpentligvis blir det mest av nettopp det. Hvis vi legger de siste åra til grunn, er det få hendelser i påskehøytiden som har krevd større utrykninger. Riktignok har det variert, fra ingen i hele påska til flere per dag. Vær- og føreforhold er naturlige faktorer som påvirker mengden, men alt i alt synes Nicolaysen at påsketuristene er flinke til å ruste seg både på det ene og det andre. Småsko, T-skjorter og langturer er slett ikke noen utbredt kombinasjon. Inntrykket Kristoffer Nicolaysen sitter med er at verdalingene er fjellvant folk som kler seg riktig.

Adrenalinkick

–I den tida jeg har vært med, kan jeg ikke huske å ha opplevd noen «du burde ikke vært på denne turen-folket», oppsummerer han.

–Så hvis de fortsetter så blir vi arbeidsledige. For det er ikke til å stikke under en stol at vi ønsker ei rolig påske, selv om vi selvsagt står klar til å bidra der det trengs.

Kristoffer Nicolaysen beskriver det som et adrenalinkick å bidra til at andre mennesker blir hjulpet og reddet, samtidig som man får utfordret seg selv på ulike situasjoner, og sier at nettopp det er mye av motivasjonen for at han selv stiller opp på frivillig basis. For dette er som kjent ikke en jobb man blir rik på penger av. Hjelpemannskapene stiller opp på fritida, og gjør jobben gratis.

Fra venstre: Arild Grande, Kristoffer Nicolaysen, Thora Fornes, Daniel Finsrud, Bjørn Iversen, Roger McKellar og Inga Astrid Hildrum

–I tillegg er det en motivasjon i å hjelpe der det er behov i håp om at man får hjelp selv, forteller han, og legger heller ikke skjul på at det også varmer å få en anerkjennelse for innsatsen.

–Det hender vi får et takkekort. Det setter vi veldig pris på, kommenterer han.

Satte seg rett i sjefsstolen

Røde Kors betyr påsketrygghet, men organisasjonen byr også på et spekter som er langt bredere. Inga Astrid Hildrum (70) nærmet seg de sytti da hun meldte seg til tjeneste, og da hoppet hun like godt rett opp i sjefsstolen.

–Jeg følge meg fysisk og psykisk i veldig god form. Så tenkte jeg at jeg måtte bruke energien og ressursene mine til noe jeg synes er veldig givende. Ut fra det jeg visste og hadde lest om Røde Kors så mente jeg at det var en fin organisasjon hvor jeg kunne engasjere meg, forklarer hun. For halvannet år siden takket hun ja til ledervervet i Verdal Røde Kors, og selv om det blir mye kontorarbeid, synes hun det er givende å komme seg ut blant folk.

–Det er artig å delta i ulike oppdrag, forteller hun, og er dessuten meget fornøyd med måten hun ble ønsket velkommen.

–Jeg hadde jo ingen fartstid fra før. Du kan tro jeg var spent da jeg kom til første årsmøte. Her ble jeg imidlertid tatt imot med åpne armer, og det var fantastisk. Røde Kors er svært inkluderende, poengterer hun.

Går i fengsel

I tjenesteporteføljen til Røde Kors finner vi hjelpekorpset, men også en lang rekke andre områder hvor mennesker hjelper andre mennesker. Deriblant aktiviteter i fengselet. Røde Kors går på mange måter i fengsel, og ikke bare det, de åpner også fengslets dører.

«Den innsatte skal ved besøk av en nøytral og upartisk frivillig, få et avbrekk i en hverdag der isolasjon, utstøtelse og ensomhet ofte er en kjensgjerning», beskriver Verdal Røde Kors. Ifølge Roger McKellar, rådgiver ved distriktskontoret, er Røde Kors-frivillige de eneste som faktisk kan besøke de innsatte på cellene. Ordningen finnes over hele landet, men er også innrettet etter lokale behov. I Verdal betyr det i praksis en håndfull tiltak som månedlige quiz-arrangement, totimersturer utenfor porten i det offentlige rom, tilrettelagte rom utenfor fengselet når barn av innsatte kommer på besøk, besøkstjeneste med faste besøkende, samt tre ulike kurs som berører dialog- og konflikthåndtering, førstehjelp og økonomi.

–Vi har i dag 12-13 frivillige som bidrar i tjenesten. Vår fremste oppgave er å se mennesket bak dommene, forteller Roger McKellar, og føyer til at tjenesten høster svært gode tilbakemeldinger. Samme inntrykk har ordfører Bjørn Iversen.

–Helt enestående, også i nasjonal sammenheng, konkluderer han, og understreker samtidig at Røde Kors har en solid stilling i kommunens krise- og beredskapshåndtering.

Arild Grande er også imponert.

–Jobben dere gjør er uvurderlig. Så er det viktig at vi har kommuner som Verdal som inngår avtaler med frivilligheten, anerkjenner den og ser den enorme gevinsten man kan få hvis man utnytter hverandres sterke sider, bemerker han.