Seniorene liker dårlig at de ble oversett da kommunen forberedte husleiesatsene ved Stokkbakken omsorgssenter i Åsen. Kommunen har brutt eldrerådsloven, mener et sterkt misfornøyd Levanger seniorråd. Saken ble nemlig ikke forelagt seniorrådet før kommunestyrepolitikerne behandlet saken og gjorde sitt endelige vedtak i møtet 29. mars. Her vedtok kommunestyret at husleiene blir 8900 kroner for en omsorgsbolig på 33 kvadratmeter, og 11.200 kroner for en omsorgsbolig på 65 kvadratmeter.

I Lov om kommunale of fylkeskommunale eldreråd (eldrerådsloven) heter det blant annet at alle saksdokumenter skal legges fram for rådet i god tid før kommunestyret behandler sakene, og at eldrerådet skal ha til behandling alle saker som gjelder levekår for eldre. Ifølge leder i Levanger seniorråd, Arne Solem, ble dette et forsømt område fra kommunens side.

–Saker som angår de eldres levekår skal forelegges seniorrådet for uttalelse. Det står ganske klart i loven om eldreråd. Det mener vi ikke ble gjort i dette tilfellet. Saken ble ikke sendt til oss i forkant, sier Arne Solem.

Arne Solem er ikke fornøyd med at seniorrådet ikke er invitert for uttalelse i saken om husleiesatser.

Sterkt misfornøyd

Da Levanger seniorråd gjennomførte sitt møte 5. april, vedtok rådet følgende: «Seniorrådet er sterkt misfornøyd med at saken ikke er forelagt rådet før endelig vedtak i kommunestyret. Rådet finner at det er klart brudd på §3 i Lov om eldreråd, at rådet ikke fikk seg forelagt saken. Det bes om at det utarbeides retningslinjer for tjenester og betalingsordninger ved Stokkbakken omsorgssenter.»

Medlemmene i seniorrådet var enstemmige, og brukte ikke lang tid på å komme fram til vedtaket. Selve temaet ble likevel diskutert grundig.

–Vi har også våre tanker om satsene for husleia, men denne gang var det først og fremst saksbehandlingen som var vårt anliggende, sier Solem. I tråd med vanlige rutiner oversendes saken også til Fylkesmannen.

Lenke var ikke godt nok

Seniorrådets leder fikk først et spørsmål om en lenke til saksdokumentene på nett var nok, men Arne Solem mener det er forskjell på å informere og å behandle en sak. Dermed ble saksdokumentene ifølge kommunalsjef helse, Jon Ketil Vongraven, ekspedert fra kommunen i uka før møtet i formannskapet 22. mars. Selve saken var for øvrig heller ikke ferdig til godkjenning før 9 dager før formannskapsmøtet, og 16 dager før kommunestyremøtet.

–Årsakene er flere, men de viktigste var at selve byggeprosjektet ble forlenget og at kommunestyret ønsket en bred gjennomgang og harmonisering av husleiesatser i kommunens omsorgsboliger. Disse to faktorene sammen med at innflyttingsdatoen nærmet seg raskt gjorde det uaktuelt å utsette behandlingen. Mange av pasientene som skal overflyttes fra Skogn helsetun ventet på et vedtak i kommunestyret fordi husleie er en viktig del av husleiekontrakten. Dermed kunne ikke behandlingen utsettes, sier Jon Ketil Vongraven.

–Ikke brutt loven

Kommunalsjefen mener at Levanger kommune ikke har brutt eldrerådsloven, men erkjenner at punktet i loven som sier at saker skal legges fram i god tid kan diskuteres. Vongraven anmerker samtidig at Stokkbakken omsorgssenter ikke har vært ukjent for seniorrådets medlemmer.

Lett å trå feil

Er det forståelig at seniorrådet uttrykker misnøye i denne saken?

–Både ja og nei. Vi skulle gjerne ha unngått å skape grunnlag for nye runder i media på grunn av for korte tidsfrister. På denne måten drukner det positive ved at Levanger kommune øker kapasiteten og kvaliteten på tjenestetilbudet til alle som trenger tjenester i et tilrettelagt botilbud. Når administrasjonen skal balansere behovene for informasjon, brukermedvirkning, politisk involvering fra ulike nivå, samt det viktigste av alt, brukernes behov nå og i framtida, så er det lett å trå feil. Vi gjør av og til det, og det er det bare å beklage. Jeg understreker at det aldri skal gå så mye prestisje i enkeltsaker at vi ikke skal innrømme feil.

Seniorrådet ber om at det utarbeides retningslinjer for tjenester og betalingsordninger ved Stokkbakken omsorgssenter. Blir det gjort?

–Det er allerede gjort og vil bli en del av en sak hvor administrasjonen legger opp til en sikring av «lommepenger» i tråd med bestemmelsene i vederlagsforskriften, svarer Vongraven.

Ikke første gang

Arne Solem har også tatt opp temaet i politiske fora tidligere.

Mener du det et gjentakende forhold at seniorrådet ikke får saker til uttalelser før de behandles i kommunestyret?

–Ja, dette er ikke første gang. Jeg tok også opp temaet i et åpent spørsmål til ordføreren i fjor. Da lovte ordføreren å instruere sin administrasjon for innskjerping. Men det ser ikke ut til å ha nådd helt fram.

Lover å friske opp

Spørsmålet fra Solem ble reist i kommunestyret 16. mars i fjor. Den gang svarte ordføreren at så fort en sak er ferdig til politisk behandling, skal også Levanger seniorråd stå på lista over mottakere som får beskjed.

–Da vil du være sikret at alle gis mulighet til å uttale seg, og det blir samtidig rådet selv som avgjør hvorvidt det er en sak de bør uttale seg om, svarte han fra talerstolen i 2016.

Solem føler seg ikke overbevist om at oppstrammeren har virket godt nok?

–Kritikken har han nok rett i. Dette er ikke bra nok. Som jeg svarte i fjor, vil det i saker som dette være naturlig at seniorrådet uttaler seg, og det må vi etterstrebe. Nå har det i denne konkrete saken vært et stort trykk for å få den fort ferdig til behandling, men det skal selvsagt ikke være noen unnskyldning, sier ordfører Robert Svarva. Han lover å ta ansvar for forholdet blir frisket opp.