Den lange liggetiden hos politiet er en medvirkende årsak til at mannen i 20-årene slipper å sone fengsel så fremt han ikke begår nye lovbrudd de neste to årene.

Straffen ble satt til 60 dagers betinget fengsel, samt inndragning av datamaskinen og mobiltelefonen som de ulovlige bildene ble funnet på.

Den unge mannen ble egentlig pågrepet mistenkt for et annet straffbart forhold i slutten av februar 2014. Dette forholdet ble senere henlagt, men under ransakingen oppdaget politiet overgrepsbiler på mobilen og PCen hans.

Dømt for nesten 400 bilder

Til sammen ble det funnet rundt 1.500 bilder som viste overgrep mot barn eller barn med og uten klær i seksuelt betonte fremstillinger.

Nærmere 400 av bildene lå lagret i en bildemappe på datamaskinen. Resten fant politiet blant filene som automatisk lagres på datamaskinen ved surfing på nettet. Fordi han var tiltalt for besittelse, og ikke både for anskaffelse og besittelse, slapp han å bli straffet for denne delen av materialet.

Men de øvrige bildene mente retten han var fullt klar over fremstillingen i, og lagringen i mapper viste en aktiv og bevisst handling fra mannens side.

Formildende tidsbruk

Pågripelsen skjedde altså for over tre år siden, og selv om politiet måtte bruke en del tid på å gå gjennom alle filene på datamaskinen og mobilen, ble ikke tiltalen tatt ut før i desember i fjor. Det gjorde at straffen ble mildere enn den ellers ville blitt for mannen, som ikke møtte opp til rettsforhandingene.

Normalt besittelse i et slikt omfang til 120 dagers ubetinget fengsel.