For seks år siden ble ideen unnfanget, for fem år siden kom de første tegningene på bordet og torsdag denne uka ble det splitter nye «Kombinasjonsbygget» i Levanger sentrum offisielt åpnet, med ordfører Robert Svarva som snorklipper.

Åpningsarrangementet bar preg av en munter tone, og det hele begynte ved at rådmann Ola Stene formidlet det han tidligere på dagen hadde grunnet på.

- Jeg spekulerte på om jeg skulle tore å si det jeg hadde tenkt å si. Ordføreren vår er jo konservativt anlagt på mange måter, men når Arne (Arne Flaat, tidligere sykehusdirektør, red anm.) er dette byggets far, så lurte jeg på om det i 2017 går an så si at Robert er byggets mor. Jeg tok sjansen.

Og der har vi fadderen

Henvendt mot Ola Stene, svarte Robert Svarva da han grep både mikrofon og snorklippersaks:

- Da sier jeg takk til byggets fadder.

Kombinasjonsbygget med helikopterlandingsplass

Svarva beskrev for øvrig kombinasjonsbyggets betydning på denne måten:

Gratulerer til pasientene

Kombinasjonsbygget inneholder legevakt for kommunene Inderøy, Verdal, Levanger og Frosta, samt Helse Midt-Norge IT (Hemit) som leverer teknologiske løsninger og tjenester til sykehusene, klinikk for prehospitale tjenester inkludert ambulansetjenesten for Helse Nord-Trøndelag. Alt i alt har huset cirka 2850 kvadratmeter golvflate. Det mest iøynefallende ved bygget er likevel helseforetakets helikopterlandingsplass på taket. En 750 kvadratmeter stor og 600 tonn tung platting som mange mener vil styrke Sykehuset Levangers posisjon.

Folksomt i ambulansegarasjen som for anledningen var innredet med rundbord.

- Gratulerer aller mest til pasientene i distriktet, både dem som sogner til legevakta i dette huset og til dem som er Helse Nord-Trøndelag sine pasienter. Det er dem vi har laget dette bygget for, påpekte direktør Torbjørn Aas i Helse Nord-Trøndelag. Og spekulerte selv hvorvidt han kanskje var byggets barn, siden både mor, far og fadder allerede var besatte roller. Aas beskrev samarbeidet med Levanger kommune som forbilledlig.

Styrker akuttmedisinen

- Jeg bruker enhver anledning til å skryte av kommunen, og til å si at hit kan dere skue for å se hvordan det kan gjøres. Dette kombinasjonsbygget er et konkret symbol på at det satses, både fra den kommunale siden og fra helseforetakets side. Vi har felles interesser for å skape gode helsetjenester, og for å utvikle hele Nord-Trøndelag. Det gjør oss posisjonert for å gi enda bedre helsetjenester, og det gjelder det samme for oss som for kommunen, dette er en strategisk satsing som gjør at vi i Helse Nord-Trøndelag forhåpentligvis kan bli mer attraktiv også innen de akuttmedisinske områdene, poengterte Torbjørn Aas overfor de mange inviterte gjestene.

Helseforetaksdirektør Torbjørn Aas flankert av Bjørn Iversen (t.v.) og Robert Svarva

Runde bord i garasjen

Åpningen fant sted i ambulansetjenesten garasjeanlegg som for anledningen var innredet med store rundbord, og med tilbud om kaffe og bløtkake til gjestene. Musikalske underholdningsinnslag var det Christina Fagerkind (sang) og Åsmund Gevik (bassgitar) som sto for. Til stede i garasjen, eller anledningens festsal, var også representanter for de mange entreprenørene. Det er Grande Entreprenør som står bak totalentreprisen for bygget som har kostet rundt 114 millioner kroner. Daglig leder Morten Hynne forteller at bygget er levert i henhold til både tidsplan og budsjett, og han omtaler det gjerne som et signalbygg.

Morten i speedoen

- Å drive entreprenørvirksomhet i Nord-Trøndelag handler mye om volumproduksjon. Mange leilighetsbygg. Det å få lov å bygge et signalbygg som dette, setter vi veldig pris på, uttrykte han, og roste under åpningen også Levanger kommune for samarbeidet. Og som en fortsettelse på den muntre, røde tråden, fortalte han også om selskapets interne anliggender om testing av ferdigstilte anlegg. For eksempel da hotellet på Stiklestad var ferdig, og en av de entreprenørselskapets ansatte påpekte at han sammen med kona var først ute til å teste rommene. Eller da Det Norske Veritas var til stede i Trønderhallen for å sertifisere sklia i svømmehallen.

Morten Hynne, Grande Entreprenør (t.v) og rådmann Ola Stene Foto: Roger M. Svendsen

- Da var undertegnede førstemann utafor i «speedoen», påpekte Hynne med glimt i øyet. Og fulgte opp:

- Nå har vi ennå ikke blitt enige om hvem vi skal ofre for å oppleve landingsplattformen på dette bygget. Men det må vi finne ut.

Finner en løsning

I løpet av åpningsarrangementet kom også luftambulansen flyvende, og landet dernest trygt på taket. Mens de mindre helikoptrene allerede har tatt i bruk plattformen, er det foreløpig noe uklart med de største, nærmere bestemt Sea King. Høye trær i nærheten har foreløpig satt en stopper for at disse kan lande. Rådmann Ola Stene garanterer imidlertid at treproblematikken ikke vil stanse de største helikoptrene fra å bruke landingsplassen, selv om grunneier er lite lysten på å fjerne parktrærne i sør.

- Vi er i dialog med grunneier, sykehus og luftfartsmyndighetene. Vi prøver i det lengste å unngå at trærne må felles, og det er også lite sannsynlig at så vil skje. Det kan godt hende at en liten frisering og en justering av innflygingen klarer seg. Vi er alle enige om at vi skal finne en løsning, sier Stene.

Den 29 diameter store landingsplattformen er for øvrig konstruert for å ta imot de nye redningshelikoptrene, AW 101 som fra neste år gradvis skal avløse dagens Sea King-maskiner

Åsmund Gevik på bassgitar og Christina Fagerkind på sang

100 kvadratmeter ledig

Mens mesteparten av kombinasjonsbygget er fylt opp av leietakere, gjenstår likevel noen kvadratmeter som ennå ikke er tatt i bruk. 200 kvadrat er satt av og øremerket til et framtidig overgrepsmottak.

- Så har vi i tillegg 100 kvadratmeter ledig. Der er det fritt fram, lokker Stene.

Pasienttransport til og fra landingsplattformen foregår i dag ved hjelp av heis. Koblingen til sykehuset skjer utendørs, på bakkenivå. Huset er imidlertid bygd med forankringer for den planlagte tunnelkorridoren i høyden. Denne vil i så fall prosjekteres og finansieres av helseforetaket

- I tid er det ikke snakk om mange sekundene i forskjell, men på vinters tid kan nok uvær bidra til at en slik korridor er ønskelig, kommenterer Ola Stene.

Kakefest