Trønderske kommuner og fylkeskommuner handler hvert år varer og tjenester for milliarder av kroner. KS, NHO, Skatteetaten, UNIO, YS og LO har derfor utarbeidet en strategi mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet ved anskaffelser, og de har i tillegg utarbeidet konkrete tiltak som de vil kommunene skal innarbeide.

Krav, innsyn og kontroller

Dette går blant annet ut på å begrense antall ledd i kontraktskjeden, sette krav til fagkunnskap, å vite hvem som arbeider for seg, å vite hvem de betaler til, kreve innsyn i relevante skatteopplysninger og gjennomføre kontroller.

Johan Hægstad, Skatt Midt-Norge og leder i SMSØ i trøndelagsfylkene har i den forbindelse hatt dialog med innkjøpsansvarlig i Innherred samkommune og på politisk nivå i Verdal kommune.

Vedtatt mandag

Rådmannens vurdering er at svart økonomi og arbeidslivskriminalitet er et stort problem som undergraver seriøse bedrifter, rettferdig konkurranse, arbeidstakernes rettigheter og finansiering av velferd. Metodene blir mer og mer avanserte, og det er nødvendig å ha gode rutiner som kan forebygge og hindre at det offentlige bruker useriøse aktører. Det offentlige er en stor kunde når det gjelder kjøp av varer og tjenester, og det vil bety mye at det offentlige har klare standpunkter og gode rutiner på området. Svart økonomi skaper ikke verdier og velferd, men finansierer kriminell virksomhet.

Rådmannen foreslo derfor at kommunen innarbeider tiltakene i en ny innkjøpstrategi, anskaffelsesreglement og oppfølgingsrutiner. Dette ble enstemmig vedtatt i kommunestyret.

- Det er et økende problem desverre, alle kilder sier det. Et internasjonalt arbeidsmarked der grensene mer og mer bygges ned. Det er gledelig at det settes fokus på et så krevende samfunnsfelt og jeg synes partnerskapet mellom KS, NHO, Skatteetaten, UNIO, YS og LO er rosverdig, sa ordfører Bjørn Iversen under kommunestyremøtet mandag.

Marit Voll (Sp) mener dette er en viktig sak for å få til et godt næringsliv og for at alle skal følge samme regler.

- På byggeplasser i Oslo snakker de ikke norsk lenger, det er mange utenlandske selskap og det kan være mye kreativitet i hvordan de løser oppgaver, sa Voll.

- På vei til Innherred

Fatima Almanea (Ap) poengterte at arbeidslivskriminalitet, sosial dumping, skatteunndragelser og ulovlige forhold i arbeidslivet utgjør den største trusselen mot velferdstjenestene i Norge.

- Konsekvensene for brudd på arbeidsmiljøloven er riktig nok innskjerpet, men det er fortsatt så liten sjanse for å bli tatt at useriøse bedrifter har fått innpass i markedet. I enkelte deler av landet er hele bransjer dominert av kriminelle bedrifter. Offentlig sektor er en stor innkjøper og har et særlig ansvar for å forvalte fellesskapets penger. Gjennom denne reguleringen blir vi primissgiver for hvilket næringsliv og arbeidsliv vi får i fremtiden. Det er spesielt viktig for en kommune som Verdal. Vi må jobbe sammen for at kriminelle nettverk ikke blir foret med skattepengene våre, sa Almanea.

Arild Pedersen (Ap) sier han håper en ny regjering til høsten vil ta grep for at retningslinjene og strategiene som kommunestyret nå jobber inn i innkjøpsordningen sin, gjør at vi vil forebygge situasjonen som nå har blitt verst i Oslo.

- Det er dit det ofte kommer først. Det har kommet til Trondheim, men fellesforbundet melder også at det er på vei til hit til Innherred. Her er vi i forkant, og jeg synes det er veldig positivt at rådmannen tar initiativ til at Verdal kommune skal forebygge dette ved å innarbeide retningslinjer som skjerper seriøsitetskravene og hindrer svart økonomi i arbeidslivet på Innherred, sa Pedersen.