Da innherred sjekket antall innkomne høringsuttalelser onsdag ettermiddag, var 35 innspill registrert på kommunens hjemmeside.

Blant de som har sendt uttalelser er: Elever ved Ørmelen skole, Anne Berit Ydse Larsen, Elevrådet ved Vuku, barnetrinnet, Skolemiljøutvalget, Vuku oppvekstsenter, Elevrådet ved Vuku, ungdomstrinnet, Inndal IL, FAU v/Leksdal skole, FAU v/Vinne skole, FAU v/Garnes skole, Klubben ved Verdalsøra barneskole, FAU v/Vuku skole, FAU v/Ness oppvekstsenter, Elever ved Ness oppvekstsenter, Innvandrerrådet, FAU v/Volden skole, Utdanningsforbundet Verdal, Verdal ungdomsråd, Elevene ved Garnes oppvekstsenter, Kjell Woll Sigurdsen, Mette Karlgård, og Rådet for likestilling av funksjonshemmede.

Sterkt kritisk

Gjermund Gomo fra FAU Leksdal er blant de som under hørings-prosessen har stilt flere kritiske spørsmål, og som ham mener det ikke er gitt svar på fra administrasjonen.

- Noe så grunnleggende som planlagt kapasitet ved de ulike alternativene vil rådmannen ikke svare på. Rådmannen kan ikke redegjøre for kostnadene med oppgradering til TEK 10 ved Leksdal skole.

Gomo peker også det rådmannen sa under folkemøtet i Vuku; at politisk nivå var rådført angående "modernisering" av skolebygg.

(Rådmann Jostein Grimstad var ikke selv på informasjonsmøtet. I denne sammenhengen blir «rådmann» brukt som institusjonelt begrep. Journ.anm).

–Dette resulterte i bruk av TEK 10 og behov for 1950 m2 med tilbygg som grunnlag for å opprettholde dagens skolestruktur. Rådmannen nekter å svare på hvilke politikere som var med på dette, og har siden påstått det var en selvstendig avgjørelse, sier Gomo.

- Må unnskylde seg

Gjermund Gomo mener det er snedig at rådmannen påstår at tiltakene som må gjøres på Leksdal skole utløser et lovpålagt krav om total oppgradering til TEK 10, samtidig som det ikke kan redegjøres for hvilke tiltak som må gjøres.

- Rådmannen bør lese plan- og bygningsloven på nytt, og be kommunestyret om unnskyld-ning for feilinformasjon.

Utredning for søppelbøtta

Gomo mener skoleutredningen egentlig er verdiløs. Han konkluderer med følgende kraftsalve:

- Den har kun et formål. Det er å gi rådmannen og politisk ledelse ryggdekning for å legge ned skoler. Om det bankes igjennom vil utredningen havne der den hører hjemme, i søpla, og nye tall vil komme på bordet.

–Viss forståelse, men...

En annen kritiker av utredningen er Mette Karlgård i Sul. Hun har en viss forståelse for at politikerne våre leter med lys og lykter for å finne innsparingsmulighet.

- Så det er naturlig å se på skol-ene. Men etter å ha undersøkt litt, så finnes flere spørsmål enn svar på hvor mye man sannsynlig kan spare, skriver Karlgård i sin høringsuttalelse.

Karlgård har gått inn på utdanningsforbundets oversikt over kostnad per elev, der snittet ligger på 88 200 kroner prer elev til undervisning, skolemateriell og lignende, mens det til skyss og lokaler i snitt bruke 17 300 kroner. Til sammen gir det et snitt i Norge på 105 500 kroner per elev i skolen.

Karlgård har videre sett nærmere på hva nybyggingen av ny skole i Verdal har ført til.

- I 2015 brukte vi i Verdal 93 275 per elev, og Levanger 91 140 kroner, Steinkjer kr. 90 307 kroner. Så kommer skyss og lokaler i tillegg. Hvis vi tar i og sier at Verdal bruker 20 000 kroner per elev i skyss og lokaler er vi oppe i kr. 113 275 per elev, og dette er litt over snittet i Norge, oppsummerer Karlgård og fortsetter:

Bygging fordyrer

–Når vi ser på tabellen i høringsutkastet under punkt 5.6.1 driftsutgifter per elev så viser det at utgiftene er cirka.122 000 kroner i dag. Og at det er en sterkere økning i årene 2011 til 2013, og dette skyldes byggingen av ny barneskole og at kapitalkostnadene (Les: lån og renter) i kommunen økte. Dette vil si at ved en utbygging i skolesektoren, så vil kapitalkostnadene derved øke og gir da en årlig kostnad.

Innstilling i juni

Innherred har bedt rådmannen og administrasjonen kommentere Gjermund Gomos uttalelse. Rådmann Jostein Grimstad synes ikke det blir riktig å kommentere enkelthøringer eller delmomenter, i og med at administrasjonen nå skal til med den videre saksbehandlingen – inkludert høringssvarene.

–Undervegs i prosessen er spørsmål og svar lagt ut fortløpende på vår hjemmeside, opplyser Grimstad. Rådmannen skal på bakgrunn av høringsuttalelse komme med en endelig innstilling til kommunestyret i juni.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no