Stekke Kafé handler om mange sider av eldreomsorg. De eldre møter nye utfordringer som kan gjelde sykdommer eller skader som krever flere typer medisiner som gir bivirkninger. Noen mister ektefelle og venner eller det kan være sviktende hukommelse.

Mister matlyst

I slike situasjoner kan måltidene miste noe av betydningen sin, og det kan være vanskelig å holde på gode måltidsrutiner når matlysten blir dårligere. Mange er vant til å oppfatte måltidene som dagens høydepunkt og forbinder det med fellesskap og hygge. Når omstendighetene endrer seg, for eksempel at man må spise alene, eller at maten ikke smaker som før.

Dette er poeng som Kari Stene, driver av Stekke Kafe, mener ikke har kommet fram godt nok i debatten.

«Kattkopper»

Under ordførerens besøk på kaféen ble det kort snakk om det nye, framtidige produksjonskjøkkenet som vil komme i det nye helsebygget.

Kari Stene spurte på vegne av brukerne av kafeen om de i framtiden kunne forvente å sitte alene på sine rom med middags-maten servert i det de kaller for «kattkopper».

–Det sitter mange her med dårlig matlyst fra før, sa Stene og illustrerte hva de fryktet:

–Så skal de få slik mat uten fett på, men med en innpakket smørklatt opp. Uten grønnsaker, men bare kok gulrøtter til alt i hop, antydet Stene.

Flere vil trenge hjelp

Hun advarte også mot at mange, som i dag får hjelp ved kafeen, vil måtte få mer assistanse.

–Hjemmesykepleien har ikke ressurser til å hjelpe dem. Pårørende er på arbeid og barnebarna på skole, sa Stene.

Ordfører Bjørn Iversen repliserte at det som Stene snakket om ikke var vedtatt. Selv fikk han servert en velsmakende middag som det ikke var grunn til å klage på.

Felles middagsglede

Det gjorde heller ikke tre brukere av Stekke Kafé som Innherred snakket med, og som denne dagen delte bord med ordføreren. Karin Nordea Strand, Hanne Marie Roel og Nella Pedersen bor alle i Fløytarvegen.

–Vi setter stor pris på å kunne bruke kafeen her. Maten er veldig god, samstemmer kvinnene.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no