Skjønt, kjøkkensjef Leif Erik Reinan vedgår at å gjøre absolutt alle til lags er langt på vei umulig.

–Jeg må si som gammelsjefen min på Ørmelen bo- og helsetun, Kjell Nielsen; «dersom 99,8 prosent er fornøyd, da er vi fornøyd». Det vil alltids finnes en liten prosent som ikke er fornøyd, sier Reinan.

Grovpølse på menyen

Når Innherred kommer på kjøkkeninspeksjon forberedes dagens varmmat til både institusjonsbeboere og hjemmeværende. På menyen står kjøttpølser, røkte og grove, kokte poteter og rotgraut. Det både lukter og ser god ut.

Kjøkkensjefen har holdt på med storkjøkken siden midten av 70-årene. Han bedyrer at dette er noe han brenner for. Allerede som assisterende kjøkkensjef på Aker sykehus i 1980 laget han og to andre kokker mat til 1100 personer om helgene. Reinan kom til Verdal i 1983 og hadde allerede den gangen planer om å starte opp å lage mat for hjemmeværende eldre.

Kommunestyrevedtak

–Vi har drevet med mat til hjemmeværende i Verdal siden 1986, forteller Reinan.

Kommunestyret hadde da gjort et vedtak om at varmmat også skulle leveres til som hadde behov og ønsker om det, men som ikke hadde plass på institusjon. En av de første kundene er fortsatt med i dagens ordning.

I dag får rundt mellom 120 og 130 hjemmeboende levert mat fra kjøkkendriften ved Verdal bo- og helsetun der varmmaten lages. Tørrmatproduksjonen og driftens eget bakeri har tilhold på Ørmelen bo- og helsetun.

33.000 leveranser

I tillegg har Reinan ansvar for maten som serveres ved institusjonene og de som bor i en form for bofelleskap. Statistikken for 2016 viser at det ble levert nesten 10.000 porsjoner til de som har full forpleining på omsorgsleiligheter. Videre ble det levert 6.000 dagsporsjoner med tørrmat og 13.500 porsjoner med varm middag til hjemmeboende og 3000 to-retters oppi Vuku. Totalt er det snakk om rundt 33.000 leveringer i året.

Ruth Heggdal og Ingrid Haga gjør klart til dagens middag.

–Hvis folk hadde vært misfornøyd så hadde vi fått mer enn to – tre klager i løpet av året.

–Og det er god kvalitet på maten?

–Vi følger kravene til Statens Ernæringsråd. Å gjøre alle til lags er vanskelig når det gjelder mat. Slik er det også i en familie. Det skal godt gjøres om alle alltid er fornøyd. Jeg følger selv opp på institusjonene og har brukt mer og mer til ut på avdelingene der jeg snakker med beboerne.

Når det gjelder leveranser til hjemmeværende er det et krav fra Mattilsynet at maten må ha en viss temperatur innenfor en totimers-regel. I samarbeid med Veksttorget leveres maten innenfor denne fristen på de tre rutene som Vedal er delt opp i.

8-ukesmeny

–Vi kjører fast på en 8-ukersmeny, med tilpasninger for helligdager. Det eneste som går igjen fast er grøt på lørdager. Ellers gjør vi det så enkelt med å ha fisk og fiskemat mandag, onsdag og fredag, og kjøtt og kjøttmat de øvrige dagene. Flere av de hjemmeboende vil ikke ha mat hver dag, og de kan med slik forutsigbarhet bestemme om de vil ha middag eller ikke. Behovene er så vidt forskjellig og vi må strekke oss langt for å tilpasse dietter, både til hjemmeboende og de som er på huset.

Nytt helsehus

Det nye helsehuset som er vedtatt bygd vil få et produksjons-kjøkken. I motsetning til mange andre kommuner, ønsker kommunen selv å ta hånd om produksjonen. I motsatt fall må kommunen vedta å legge ned kjøkkendriften og kjøpe disse tjenestene. Reinan har fått spørsmål om arealbehov, og han håper å få være med på å realisere et nytt storkjøkken før han selv blir pensjonist.

God omsorgspolitikk

Leif Erik Reinan mener det i for liten grad har vært fokusert på at storkjøkkendrift, og et godt system rundt matlevering, er både god og økonomisk omsorgspolitikk.

–Dette er en viktig del av det totale drifta av omsorg. Vi snakker om over 30.000 leveringer i året. Hadde vi ikke gjort dette ville flere ha hatt behov for mer hjemmehjelp. Hvis vi greier å utsette behovet for sykeheims-plasser med to-tre måneder med å kjøre ut middag til hjemmeboende begynner vi å snakke beløp.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no