Inspirert av besøket hos Kværner Verdal like før påske, formidlet Arild Grande (A) i stortingssalen onsdag et spørsmål fra verkstedklubben ved bedriften.

– Regjeringen har en politikk som svekker arbeidstakernes organisasjoner, og som utfordrer det seriøse og organiserte arbeidslivet, påpekte Grande.

Setter press på vilkårene

Ufravikelige krav

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) pekte i sitt svar på at Regjeringen tar problemstillingen på alvor, og den har gjort mye for å bekjempe useriøs og ulovlige forhold i arbeidslivet. Hun viste blant annet til at Regjeringen i 2015 la fram en egen strategi mot arbeidslivskriminalitet, og at innsatsen utøves i samarbeid med hele det organiserte arbeidslivet.

– Likebehandlingsreglene ved innleie for bemanningsforetak er et viktig verktøy for å motvirke useriøse lønns- og arbeidsvilkår for innleide arbeidstakere. En evaluering av disse reglene viser at regelverket har ført til at flere innleide enn før faktisk får lønns- og arbeidsvilkår som de ville fått ved direkte ansettelse, bemerket Hauglie i et lengre svar hvor hun liste opp flere tiltak.

Ny storkontrakt til Kværner Verdal Skrev under kontrakt på 100 millioner kroner onsdag. Mange innspill fra Verdal

Arild Grande har gitt uttrykk for at verkstedklubben i Verdal har bidratt med mange innspill om hva som kan gjøres for å sikre flere arbeidsplasser og et seriøst og organisert arbeidsliv, og i den videre oppfølgingen under spørretimen fremmet han også et spørsmål som er formulert av nettopp verkstedklubben: «Ser arbeidsministeren det som et problem at innleiebransjen påfører industrien i Norge tap av produktivitet og konkurransekraft noe som medfører press på norske lønns og arbeidsvilkår, og er arbeidsministeren villig til ytterligere regulering av bransjen for å trygge norsk industri og den norske arbeidslivsmodellen?»

– Problemene fortsetter, og de øker i omfang. Vi må ha tiltak som virker effektivt, poengterte han, og kritiserte sittende regjering for å ivre etter flere midlertidige stillinger.

Det tilbakeviste Anniken Hauglie.

Fast er hovedregelen

– Vi har endret på regelverket for å gjøre det lettere å ansette midlertidig, men vi ser også at antall midlertidige stillinger er ganske stabilt. Jeg er enig i at vi innenfor noen bransjer ser en uheldig utvikling når det gjelder innleie. Det er også bakgrunnen for at jeg i februar ba partene om å komme med konkrete innspill. I morgen skal vi ha det første møtet, og jeg ser fram til et godt samarbeid med partene for å få løst det som er problemet uten at vi derved også ødelegger det som alle er for, nemlig muligheten til å leie inn ved behov.

– Jeg vil minne om at norsk arbeidsliv er godt. Ni av ti trives. Faste stillinger er hovedregelen. Det er tverrpolitisk ønske om at faste stillinger også skal være hovedregelen.