Det er trygt å si at Rikke Rendum fra Åsen har fått bilcross inn med morsmelka, og at fart ligger i blodet. I helgen fikk hun vist det også for et stort publikum i Verdal Motorsportsenter i Inndalen i Verdal, under kvalifiseringen til Landsfinalen i bilcross.

– Det har gått ganske bra i dag. Målet er finale, så det vil jeg være fornøyd med, sier Rendum selv innimellom dagens innledende heat. Mens far og bror skrur bil, rekker hun en drikkepause og taktikkprat. I tredje heat sikret hun seg nemlig sju poeng og B-finale.

– Jeg trodde at det var én runde til, så jeg kjørte inn i siste sving med mål om å ta igjen han foran meg. Men da var løpet allerede slutt, og jeg kom for langt inn mot veggen, sier hun og smiler. Bilen fikk seg en trøkk, og far måtte igjen ut med verktøykassen før finalekjøringen.

– Her må det hammer til, repliserer mor og ler.

Alle like ivrige

På sidelinjen når Rikke kjører race står nemlig en trofast og dypt involvert familie. Mens far Ronal Rendum tar med seg både Rikkes bror og flere til i de hektiske reparasjonene mellom hvert løp, sørger mor Kjersti Rendum for gode innspill og støtte sammen med en minst like engasjert mormor, Inger Kjelmo.

– Rikke var 19 dager gammel da hun var med på sitt første løp, fordi både jeg og faren kjørte aktivt den gangen. Hun har vokst opp med bilcross, og hele familien er alltid med. Vi har samme interessen hele gjengen, og nå er vi som foreldre med som støtteapparat for barna, sier Kjersti Rendum.

Familien tilhører NMK Verdal/Levanger, hvor de trives godt. Rikke kjører for Team Rååååsa, som er sirlig navngitt med fire Å-er for å vise at de er fire kvinnelige førere i samme lag med rosa som lagfarge.

– Det er et annet lag som kaller seg Team Rosa, så vi døpte laget rååååsa, sier hun.

Viktig med kvinner

Mor Kjersti er spesielt stolt over at datteren satser på bilcross, fordi det er viktig for sporten.

– Da jeg kjørte cross, så var det veldig uvanlig å se kvinnelige kjørere. Nå håper vi at det kommer flere jenter til sporten vår, og det er skikkelig artig å se at de har en gjeng rundt seg her nå, sier hun.

Det ble for øvrig en real folkefest i Inndalen i Verdal lørdag, når NMK Verdal/Levanger arrangerte rallycross og bilcross med kvalifisering til landsfinalene på Verdal Motorsportsenter. Verdalsklubben fikk starte årets bilcrossesong med kvalikløpet for åpen- og juniorklassen på banen som ble åpnet i fjor.

500 besøkende

Foran et stort publikum sørget arrangører og bilcrossførerne for god stemning gjennom dagen og et vellykket arrangement som høstet lovord fra deltakerne.

– Vi hadde rundt 500 besøkende på vollen. Det er ganske bra, med tanke på at det også kolliderer med konfirmasjonstid og eksamener og annet. Men arrangementet gikk veldig bra også, og deltakerne var fornøyde, sier Einar Frisli i arrangørklubben NMK Verdal/Levanger.

Rundt 500 personer møtte opp i Inndalen lørdag.

Han ser nå fram til neste års Landsfinale Åpen, som NMK-klubben skal arrangere i Inndalen. Banen begynner nå å sette sine spor blant utøverne.

– Vi begynner å lære oss hvordan banen skal brukes. Det er veldig greit å kunne gjøre endringer etter slike stevner, sier Frisli.

Den erfarne Opel-føreren Øyvind Romstad fra NMK Namdal vant til slutt A-finalen lørdag ettermiddag, foran Ståle R. Grinden fra NMK Elverum i sin Volvo. Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus ble nummer tre foran Lasse Fossen.

– Det ser ut som det er Ascona B som passer best, forteller Øyvind til Bilcross.no om Verdal-banen – og seg selv til bilcross.no etter seieren, som kvalifiserer ham til årets Landsfinale på Momarken.

Flere finaler

I B-finalen vant Frode Eriksson fra NMK Verdal/Levanger foran Andreas Bolland fra NMK Støren. Roger Eidem fra Hell Motorsport vant C-finalen, mens Kjell Morten SNøan fra NMK Støren vant D-finalen. Arrangørklubbens egen Erlend Nonstad, som er formann i klubben, fikk tre heatseiere i A-finalen. Likevel endte finalen for hans del med punktering og knust bærebru i 1. runde.

Følgende er kvalifisert til Landsfinalen 2017:

Ståle R. Grinden (NMK Elverum), Erlend Nonstad (NMK Verdal/Levanger), Asgeir Taraldsen (NMK Melhus), Morten Rønning (NMK Namdal) og Lasse Fossen (NMK Verdal/Levanger).

For øvrig er klubben tildelt Landsfinale Åpen i 2018.

Næss vant juniorklassen

I juniorklassen var det Sander Næss fra NMK Orkla som vant foran Simen Bjerkset fra NMK Melhus. Deretter fulgte Ida Mortensen fra NMK Verdal/Levanger, Martin Eriksson fra NMK Verdal/Levanger, Ole Johan Steigedal fra NMK Orkla og Eirin Hastdklev Skotvoll fra Hell Motorsport. Alle kvalifiserte seg til Landsfinalen for junior, som går på Vendkvern hos NMK Hamar.

I RC-klassen var det Thomas Hårberg fra NMK Verdal/Levanger som vant klassen med fire deltakere. Han tok hjem tre heatseiere.