Innherred fikk i løpet av helgen et tips fra en leser som hadde kommet forbi et digert berg av landbruksplast i Okkenhaug.

Stedet var veien inn til Hansfoss kraftverk, som går inn til venstre før en begynner på Kolbergbakkene.

Dette er også i området hvor Levangerelva har sitt utløp.

–Et lite trivelig syn møtte meg i dag på tur inn mot Hansfoss kraftstasjon. Et søppelberg av landbruksplast og diverse søppel, en del tydeligvis samlet opp over lengre tid. Og med tanke på stort fokus på plastavfall i naturen for tiden, kan dette være en lovlig søppelfylling – skal det være slik? Jeg håper ikke det, men håper dere kan se på saken, var meldingen fra vår tipser.

Kjenner ikke saken

Hos Innherred Renovasjon får vi det svaret at de ikke kjenner til denne oppsamlingsplassen. De har i hvert fall ikke noe avtale om henting der.

–Det finnes flere andre oppsamlingsplasser for landbruksplast i Levanger og Verdal. Der har Retura oppgaven med å hente inn etter nærmere avtale. Det er også flere bønder som har stående containere på gården, hvor Retura henter plasten når de får beskjed. I tillegg kan bøndene selv levere kostnadsfritt ved vårt anlegg på Mule, men det betinger at plasten er sortert.

Et svært berg av plast, rett ved vegen. Foto: Erlend Aune

Det sier kommunikasjonsrådgiver Øyfrid Knudsen, som sier det er fullt mulig at noen bønder i Okkenhaug har en avtale med en annen leverandør enn Retura.

Nils Arne Aasenhus er leder i Frol Bondelag og selv bonde i Okkenhaug. Han kan heller ikke gi noe godt svar på hvorfor plastberget har blitt så stort.

- Jeg mener det har vært oppsamlingsplass ved Hansfoss i cirka 10 år, men nå kan mye tyde på at det ikke har blitt hentet på en god stund. Jeg vet rett og slett ikke hvem som har oppgaven med å hente plasten, sier Aasenhus.

Han kan også fortelle at han er usikker på hvem som er grunneier til der hvor plastberget er, i og med at det er flere nabogrenser som møtes i området.

Hele bøgda

Hilde Hynne bor ikke langt unna stedet hvor plastberget ligger. Hun kjører selv plast dit, og kan bekrefte at hun stusset litt da hun så hvor stort det var blitt.

–Det er i grunnen ikke så rart, for «hele» bøgda kjører plasten dit, men hvem som er ansvarlig blant oss bøndene vet jeg sannelig ikke, sier en overrasket Hynne, og antar det fort kan være et par år siden sist det ble hentet noe.

- Du får ringe Petter Stenstad på Mule. Jeg mener det er han som er grunneier for oppsamlingsstedet, tipser hun.

Petter Stenstad blir like overrasket når vi tar kontakt og forteller hva saken gjelder. Han kan berette at det var hans bestefar som kjøpte cirka 60 dekar i dette området på 1930-tallet.

–Det var en bonde fra Okkenhaug som ringte meg for mange år siden, og lurte på om de kunne få lagre plast ved Hansfossen. Jeg var snill og grei og sa det var greit. Jeg kjører ikke plast dit selv, så derfor har jeg ikke tenkt noe mer over saken før du ringer nå, sier en overrasket grunneier.

Dermed er det ikke noe mer hjelp å få av Stenstad, men vi fikk et tips om at det kunne være noen på Ekne som tidligere har hatt ansvaret for å hente plasten fra oppsamlingspunktet i Okkenhaug.

Blir hentet nå

Etter et par telefoner så ender vi opp hos Ole Martin Husby på Strandholmen mellom Fiborgtangen og Ekne, og han kan gi oss løsningen på mysteriet.

–Ja, det er jeg som har ansvaret for å hente plasten ved Hansfossen.

Husby kan fortelle at av ulike årsaker i fjor høst så ble det ikke hentet. Dermed har det samlet seg opp litt ekstra siden de var der i fjor på denne tiden.

–Jeg sjekket der for en måneds tid siden og registrerte at det begynte å bli en stor haug. Nå kan jeg berolige med at vi skal hente og rydde opp i løpet av 14 dager.

Husby kan også fortelle at det kommer ingen regning for hentingen, i og med at bøndene betaler en avgift når de kjøper plasten. Den skal dekke utgiftene både til transport og gjenvinning.

–Jeg har bare en oppfordring til bøndene til slutt. Vær nøye med og lever så ren plast som mulig uten tauverk og annet rusk og rask. Det gir oss masse ekstraarbeid, sier Ole Martin Husby.