På Frol barneskole er det gryende spinner-feber, og barna har begynt å få tak i de første utgavene. Ifølge skoleledelsen fylles stadig flere elevlommer med spinnere, som dukker opp spesielt i friminuttene og i skolegården.

- Jeg fikk tak i min på lekebutikken i går! sier en strålende fornøyd Håkon Voll i tredje klasse ved Frol barneskole.

På rekordtid har fingerspinnere, eller finger fidgets, fidget spinners og whirlerz på engelsk, blitt det mest ettertraktede leketøyet på markedet. Over hele verden spinner barn, men også voksne, på det som best kan beskrives som en moderne snurrebass. For barn er det markedsført som en leke, mens voksne bruker det som "fiklegjenstand" for rastløse hender. En tredelt spinner snurrer hurtig mellom fingrene når de settes i gang, og leveres i en rekke farger og utførelser. I løpet av noen uker har fenomenet blitt spredt via Youtube, Facebook og andre sider på Internett, noe som har skapt stor etterspørsel.

Helt ferskt

Både Voll og klassekamerat Asma Mohammed er nye, men svært ivrige spinner-entusiaster, som bruker både friminutter og fritid på triksing og spinning.

Gaute Sudenius Vestrum viser fram et pannespinnertriks. Foto: Tor J. Friberg

- Jeg bruker den når jeg kjeder meg, fordi den er fin å leke med. Og så kan jeg lære meg triks! sier Voll og får støttende nikk av Asma.

- Det er gøy å spinne, sier hun.

Trikser

Gaute Sudenius Vestrum fikk sin spinner allerede 16. mai, og var derfor tidlig ute med det nye fenomenet.

- Jeg har trent lenge med den. Jeg ble utfordret på bussen til å gjøre et triks, og så øvde jeg til det gikk. Nå kan jeg gjøre triks med lillefingeren, på skoa og i panna, sier han fornøyd.

Spinnerne kommer i mange ulike farger, men patenten er lik med kulelager og tre hoder. Foto: Tor J. Friberg

Noen av tredjeklassingene har kjøpt eller bestilt via nett, mens andre har vært kjapt ute med å skaffe seg spinnere på lekebutikken.

- Jeg har bestilt seks nye spinnere på nett, og venter på de, sier Sander Rømo Haldorsen og viser fram sin fargerike spinner.

Han har også rukket å undersøke hvordan spinnerne er bygd opp, med bittesmå kulelagre i midten, som sikrer sømløs og rask spinning.

- Helt spinnvilt

På Kozmos, lekebutikken på Magneten kjøpesenter, er spinnere det store diskusjonstemaet. Daglig leder Bodil Reinan har solgt ut sine to første leveranser på henholdsvis 144 og 96 spinnere på rekordtid.

- Mandagens leveranse ble utsolgt på to timer. Jeg har aldri opplevd noe lignende, og jeg kunne ha solgt 1.000 spinnere til nå dersom leverandørene hadde hatt nok varer til å dekke etterspørselen, sier hun begeistret.

Bodil Reinan ved Kozmos på Magneten har vært nødt til å sende mange hjem uten spinnere etter at varelageret ble utsolgt på få timer mandag. Foto: Tor J. Friberg

Hun sier at spinnerne har blitt et internasjonalt fenomen, som er like etterspurt og utsolgt over mer eller mindre hele verden.

- Det er helt spinnvilt, og vi klarer ikke å få nok spinnere tidsnok til å dekke etterspørselen. Jeg har bestilt 2.000 spinnere fordelt på flere leveranser, sier hun og sier at så godt som alle forespørsler i butikken handler om det nye leketøyet.

Sjeldne farsotter

Hun ser også paralleller til 90-tallets pogs, som gikk som en farsott med sine bildebrikker og rørtuber, der det handlet om å slå ut andres brikker og samle flest mulig.

- Det er veldig sjelden å se leketøy som blir så populære som dette, så likhetene er store. Samtidig sprer nyheten seg mye raskere nå enn før, og det går ikke seks måneder før en trend kommer til Norge og så seks måneder fra den kommer til Oslo til den ankommer Trøndelag. Nå blir trender populært overalt samtidig, sier Reinan.

Lekebutikkene klarer ikke å ta unna etterspørselen, og får nesten utelukkende spørsmål om slike spinnere om dagen. Foto: Tor J. Friberg

Hun innrømmer at det er risikabelt å bestille store kvantum av en spesifikk vare, men samtidig ser hun tegn til at spinnere blir en langvarig trend.

- Nå kommer det spinnere med flere bruksområder, som lys og muligheten til å bygge sammen flere spinnere. Dette har nok kommet for å bli, og da handler det om å ta inn nok varer, sier hun.