Rådmannens innstilling til formannskapet om å legge ned fire grendeskoler faller ikke i god jord rundt om  i grendene. Dersom innstillingen vedtas 1. juni, vil Leksdal skole være historie om fem år.

Har tenkt alternativer

FAU Leksdal har siden skolestrukturdebatten kom opp igjen i fjor høst, argumentert sterkt for å opprettholde grendeskolene. Leksdalingene har sett den politiske tegningen såpass klart at de parallelt med debatten om skolestrukturen i lengre tid vurdert hva de skal gjøre om skolen legges ned.l

Marka-møte

- Arbeidsgruppa i FAU har lenger tid jobbet med tanken om å starte en privatskole. I dag kom innstillinga fra rådmannen. Vi er skuffet over at alle grendeskoler legges ned, og vi setter lit til at politikerne ser verdien i å opprettholde grendene og stemmer imot. Men uansett vil vi nå på mandag ha et informasjons- og stiftelsesmøte av Leksdal privatskole. Det skjer i Marka mandag klokka 18.00, sier FAU-leder Randi Skavhaug Hallem.

- På møtet vil vi gjøre de første formelle ting og gå ut med informasjon til alle interesserte.

- Er det snakk om en Montessoriskole?

- Det finnes flere alternativer som kan være interessant som privatskole. Detaljer om dette alternativet skal vi gå ut med på møtet.

Vil beholde lærere

Selv om det er fem år til en eventuell nedleggelse, er FAU-lederen redd for at bygda kan få en utarming i årene framover.

- Vi har per dags dato en svært dyktig lærerstab. Med en skole som legges ned om fem år kan de bli flyttet på og må gripe sjansen. Vi er redd for å miste lærerne våre, så det gjelder for oss å komme i gang med en privat skole.

Også i Volden arbeides det med en privatskole. Helgådal Montessori SA ble stiftet under et møte på Volden skole 3. januar i år.

Flere privatskolemuligheter

En privatskole som blir godkjent etter opplæringsloven § 2-12 er en skole som tilbyr grunnskoleopplæring, men som ikke får tilskudd fra staten. I dag er det godkjent private skoler etter opplæringsloven § 2-12 med følgende læreplaner: internasjonal læreplan, utenlandsk læreplan, religiøs læreplan, læreplan etter en anerkjent pedagogisk retning og læreplan etter Kunnskapsløftet.

Rådmannens innstilling

Dette er innstillingen fra rådmannen og som skal opp i formannskapsmøte torsdag 1. juni:

Elevene fra Volden flyttes over til Vuku oppvekstsenter pr. 1/8-2018.

Elevene fra Garnes flyttes over til Vuku oppvekstsenter pr. 1/8-2019.

Elevene fra Ness oppvekstsenter flyttes over til Vinne skole fra 1/8-2019.

Elevene fra Leksdal skole flyttes over til Stiklestad skole fra 1/8-2022.

Det gjennomføres et koordinert moderniseringsprogram for renovering/nybygging av barneskolene ved Vuku, Vinne, Ørmelen og Stiklestad gjennom en fem års periode med start høsten 2017.

«Forskrift om skoleområder i Verdal» endres i samsvar med alternativ 3.

Volden skole legges ned, Ness skole legges ned, Garnes skole legges ned og Leksdal skole legges ned. Det foretas en gjennomgang av gjenværende kommunal bygningsmasse sett opp mot lokalsamfunnenes behov og kommunens eget fremtidige behov høsten 2017 og våren 2018.