Laksesesongen er tilnærmet høytid å regne for fiskeentusiastene. Torsdag 1. juni braker det løs i Verdalsvassdraget, og hytten ved Landfald står klar allerede fra søndag for å ta imot årets fiskere i regi av Verdal Jeger- og fiskeforening for informasjon om årets nye fiskeregler og klargjøring til laksestarten neste torsdag.

I år innskjerpes kontrollen av desinfisering av utstyr før fiske i vassdraget. På Landfald kan alle møte opp søndag 28. mai fra klokken 17.00 for å få desinfisert utstyret før fiskestart, slik det er påkrevd for Verdalsvassdraget. Det blir også tid til sosialt samvær, kaffe, fiskekorthandel og informasjon om årets fiskesesong. Medlemsmøtet i elveutvalget arrangeres også på samme sted fra klokken 19.

3.000 i bot

Nytt av året er en del strengere regler og høyere gebyrer for regelbrudd, som settes og håndheves av fellesforvaltningen for Verdalsvassdraget.

–Nå er gebyret for manglende desinfisering av utstyr på 3.000 kroner. Det samme gjelder manglende rapportering og brudd på regler rundt redskapsbruk, sier Odd Joar Helden, John Olav Larsen, Thomas Taksdal, Håkon Walberg og Kim Solberg på vegne av henholdsvis VJFF og fellesforvaltningen.

De minner også om at alt øvrig utstyr som benyttes i elva også må desinfiseres. Det gjelder også båter, kanoer og ikke minst kajakker, som begynner å bli et vanligere syn i elva.

–Samme krav til desinfisering gjelder for disse. Det er veldig viktig for å unngå smittesykdommer i elva, noe som går ut over laksebestanden vår, sier forsamlingen.

De rigger nå opp de velkjente karene ved hytta på Landfald, hvor desinfiseringsmiddel og vann står klart til bruk. Det er også verdt å merke seg at første desinfisering må registreres og desinfiseringsbevis utstedes hos de aktuelle samarbeidspartnerne i området, for at det skal være godkjent.

Nytt av året er også muligheten til å registrere fangsten, slik fiskerne er pålagt innen 12 timer etter fangsten er klar, på en egen app på smarttelefonen. Det er også mulig å registrere seg via nettsiden verdalselva.no.

Kvote på tre

Blant reglene før årets laksefiske står det:

- Sesongstart 1. juni, forbudt med markfiske over Grunnfossen fra 1. juli og høye gebyr om reglene brytes.

- Før sesongstart, og når fiskeutstyret er brukt i et annet vassdrag, skal desinfisering av alt utstyret utføres før fisket starter. Desinfiseringsbevis skal fremvises sammen med fiskekort ved forespørsel fra andre fiskere eller fiskeoppsyn. Fiskekortet er ikke gyldig uten desinfiseringsbevis!

- Fiske er tillatt fra og med 1. juni til og med 31. juli i vassdraget opp til Granfossen. Ovenfor Granfossen er fisketiden 1. juni til 15. august.

- Personlig sesongkvote per fisker er 3 laks. 2 valgfri og 1 under 65 cm. Når 3 laks er fanget og avlivet skal fisket avsluttes for sesongen.

- Forbudt å fiske med mark ovenfor Grunnfossen fra 1 juli når hufiskfredningen trer i kraft. Kun sluk, spinner og flue er da tillatt

- All avlivet fisk skal det tas skjellprøve av. Disse skjellprøvene skal leveres i utsatte postkasser ved Grunnfossen, Breding fiskevald og avkjøringen til Stiklestad camping.

- Manglende innlevering av skjellprøve kvalifiserer til gebyr på kr 500,-.

Landfald er et yndet fiskested i Verdalsvassdraget. Foto: Tor J. Friberg

- Fisk som ikke kan taes opp, men er for skadd til å settes ut SKAL leveres til Verdalsvassdragets fellesforvaltning. Er man i tvil om fisken vil overleve en gjenutsetting skal fisken avlives og innleveres før fisket gjenopptas. Fisken går ikke på kvoten når den er bekreftet innlevert. Dette gjelder også ved feilbedømmelse av kjønn. Levende gjenutsatt fisk regnes ikke med i kvoten.

- Slik fisk tilhører Verdalsvassdragets fellesforvaltning.

- Brudd på dette kvalifiserer til gebyr på 500 kroner.

Smålaksen returnerer

I år er sesongkvoten for hele Verdalsvassdraget satt til 320 avlivet laks. Av disse er 20 laks forbeholdt elva ovenfor Granfossen. Når 300 laks er fanget og avlivet nedenfor Granfossen, stenges fisket av i denne delen av elva, og vice versa. All hunnlaks er også fredet etter 1. juli, og skal forsvarlig settes ut igjen.

Laksebestanden er betydelig lavere enn toppårene, noe som gjør at kvotene reduseres deretter. Håpet er over tid å få en økning i laksebestanden i vassdraget.

Odd Joar Helden (t.v) og John Olav Larsen gjør klart desinfiseringsanlegget ved Landfald før søndagens oppstart. Foto: Tor J. Friberg

–I fjor tok de ut cirka 1,3 tonn laks. I år regner vi kanskje med 1,6-1,7 tonn med en snittvekt på fem kilo. Tilbake i 2001 ble det tatt ut 12 tonn. Vi ser nå at smålaksen er på tur tilbake, og det er veldig artig. Det skaper mer liv i elva, sier Odd Joar Helden.

Odd Joar Helden gleder seg på oppstarten av laksesesongen i Verdal 1. juni. Foto: Tor J. Friberg