Alf Einar Rangul (til høyre) gir seg etter 33 år på Levanger. Han er glad for at det fortsatt blir optikk og briller i lokalene når Henning Friedrich tar over.

Nå er det fire år siden Henning Friedrich solgte Interoptik-butikken han drev i Levanger sentrum. Etter 15 års drift, følte han behov for å gjøre noe annet.

Det har blant annen innbefattet musikkstudier på HiNT, drevet øyehelseprosjekt i Moldova og Guatemala, og selvsagt jobbet litt innenfor optikerbransjen på Innherred. De siste to årene har han blant annet jobbet sammen med øyelegene på Moan.

For de som har fulgt med litt ekstra, husker kanskje at Henning og fru Grethe kjøpte den nedlagte skolen på øya Myken utenfor nordlandskysten. Der åpnet de i fjor et bed and breakfast-tilbud hvor blant annet overnattingstilbudet besto av små campingvogner, som var plassert inne i den gamle gymsalen.

Sjette generasjon

Nå er altså Friedrich klar for å satse på egenhånd igjen. I august tar han over de gamle lokalene til Brillehuset Rangul, og etter hvert så utvider han lokalene, slik at hjørnegården mot Håkon-gata også blir med i den nye butikken.

Faktisk så er Henning Friedrich sjette generasjons optiker i familien. Hans far Helmut, vokste opp i Øst-Tyskland, men familien flyktet til vesten etter krigen. Faren hadde utdanning fra Berlin, og var en ettertraktet fagmann.

Han kom til Levanger i 1970, og den eldre generasjon husker nok Nagelhus-butikken, hvor man kunne få sjekket synet og få tilpasset briller blant annet.

Etter hvert ble butikken med i Interoptik-kjeden, og sønnen Henning gikk altså i sin fars fotspor og opprettholdt familietradisjonen på den måten.

Nå blir det synshjelp, briller og linser til en god pris, reklamerer Henning – og også bare et kort steinkast fra der han drev tidligere.

–Stort hjerte for sentrum

Nå skal ha butikk uten å være tilknyttet en kjede. Det betyr lavere kostnader, i og med at vi blant annet slipper å betale avgift til et sentralt kjedekontor.

–Og du velger å etablere deg i sentrum av trehusbyen?

–Jeg har et stort hjerte for Levanger sentrum. Samtidig mener jeg at nisjebutikker passer godt blant alle disse vakre trehusene. I tillegg er det mye rimeligere å drive her enn på et senter – både i forhold til færre ansatte, lavere husleie og kortere åpningstider.

Planen er å åpne i nye og utvidede lokaler i september.

–Ja, det er målet, men det vil ikke bli stengt her på noe tidspunkt, for jeg vil holde butikken åpen fra 1. august hvor jeg tar over etter Alf Einar.

Slutt etter 33 år

Brillehuset Rangul blir altså historie etter 33 år på Levanger. Da blir det slutt på daglig pendling mellom Stjørdal og Levanger for den opprinnelige skogningen, men han gleder seg over at det fortsatt blir optikk og briller i lokalene.

–Ja, det varmer mitt hjerte, og ekstra gledelig er det at en flink fagmann som Henning som tar over. Jeg har ingen problemer med å anbefale mine kunder å bli med videre hos han, er attesten fra optikernestoren.

Nå venter en velfortjent pensjonisttilværelse for 68-åringen.

Nå blir det altså «Friedrich Optikk» som tar over etter hvert. Det blir det nye navnet på butikken.

–Jeg gleder meg til å komme i gang, og jeg håper kundene også vil sette pris på et nytt tilbud i sentrum. Flere butikker skaper uansett mer aktivitet, sier en optimistisk Henning Friedrich.