Vi kunne forleden lese at Danske Bank flytter fra sentrum, og skal åpne i nye lokaler på Moan når det siste byggetrinnet er ferdig der neste sommer.

Men det er ikke bare bankgiganten som forlater trehusbyen.

Morten Skaufel har drevet leketøysbutikk i Kirkegata de siste sju åra. Nå velger han imidlertid å stenge dørene.

–Det har vært sju fine år for oss med mange hyggelig kunder. Dessverre har lønnsomheten gått ned, så derfor har vi besluttet å legge ned butikken i løpet av sommeren.

Morten Skaufel har stått bak Ringo-butikken i Kirkegata, men nå legger han ned. Foto: Anders R. Johansson.

Skaufel kan fortelle at han også eier en Ringo-butikk på Bobyn i Verdal, slik at det skal ikke være noe problem for dem som fortsatt ønsker å kjøpe leker og andre ting til de yngste.

- Ja, alle er velkommen dit, og skulle du finne en tilgodelapp i skuffen fra butikken i Levanger, så vil det ikke være noe problem å få løst den inn på Amfisenteret i Verdal, beroliger butikkeieren.

Et annet firma, på andre siden av gata, er også på vei bort fra sentrumskjernen. Nortec skal ikke legge ned, men har tvert imot bestemt seg for å flytte til Moan for å utvikle virksomheten ytterligere.

–Ja, vi tror blant annet en bedre tilgjengelighet for kundene skal bidra til at flere kommer innom, for det er vel ikke til å legge skjul på at det skjer litt mer i og rundt Magneten enn i Kirkegata.

Tor Inge Jensen sier det blir vemodig å forlate sentrum.

Det sier Tor Inge Jensen. Han er salgssjef i Nortec, og sammen med fem andre ansatte er planen å åpne i nye lokaler på Moan når vi skriver 2018.

Trist å forlate sentrum

- Det er klart vi synes det er litt vemodig å flytte. Vi har tross alt vært her i 19 år, men vi må tenke på oss selv og vår egen utvikling, så derfor har vi tatt denne beslutningen.

Mens vi er hos Nortec kommer Oddmund Engelsjord. Han har tatt turen fra Skogn for å vurdere om han skal kjøpe seg ny mobiltelefon.

–På mange måter er det jo litt synd, men det er vel kanskje slik utviklingen går. Om en del år så snakker vi kanskje om sentrum når vi tar med Moan-området også, spekulerer han.

Oddmund Engelsjord(t.v.) sammen med butikkmedarbeider Geir Guin hos Nortec.

Men i og med at pensjonisten bor på Skogn, så vil det på mange måter være lettere å komme seg til Nortec når de kommer seg på plass på Moan. Nå hadde han parkert i Sjøgata, men ifølge salgssjef Jensen så blir det mulighet for å parkere rett utenfor døra når de kommer dit.

Sliter med lønnsomheten

Innherred vet også at det er en annen virksomhet i sentrum som skal bruke sommeren til å finne ut om fortsatt drift er forsvarlig.

Innehaveren bekrefter dette i en tekstmelding, og skriver samtidig at inntjeningen i dag er altfor lav, og at dette må betydelig opp de nærmeste månedene hvis det skal være aktuelt å fortsette.

–Det er vel ikke bare i Levanger dette skjer. Vi ser en trend i Europa også at flere virksomheter trekker mot kjøpesentre utenfor bykjernen.

Det sier Trond Hattrem. Han er leder i Levanger Handelsstand.

Likevel er han optimist på vegne av trehusbyen han er så glad i.

Trond Hattrem er fortsatt optimist med tanke på fremtiden til sentrumhandelen.

–Vi skal ikke svartmale for mye. Det skjer også mange spennende nyetableringer. Se bare hva som skjer på restaurant- og kaféfronten. Her vil jeg kanskje spesielt trekke fram Hege Udbye sitt nye konsept. Hennes nyvinning er jo et skoleeksempel på hvordan vi kan utnytte et av de flotte byggene i sentrum. Og samtidig så skaper det ekstra liv i nerbyen.

Trafikken skremmer

Men det er altså all trafikken gjennom Kirkegata som bekymrer handelsstandsjefen.

–Ja, det er vel ikke noe tvil om det. Dette har vært en debatt i årevis. Nå synes jeg det er på høy tid at noen må skjære igjennom. Vi kan ikke ha det slik. Da vil vi nærmest «kvele» sentrum på sikt. Slik jeg ser det er eneste alternativ å legge en avlastningsvei langs jernbanen. Tenk hvor fin Kirkegata ville blitt uten all gjennomgangstrafikken.

Kirsten Marschäuser står på trappa til Atelier 32 og kan bekrefte det som Trond Hattrem sier.

–Det er faktisk så ille i sommermånedene at må tørke støv av maleriene jevnlig på grunn av all biltrafikken. Det går nesten ikke folk i Kirkegata, og de få som gjør det «skutter» seg forbi som om de skulle gå i regn og storm hele tiden.

Derfor har hun sammen med Kristin Børresen og Oddvar Lynum bestemt seg for å flytte til Håkongata – i lokalene hvor Frk. Renbjør tidligere holdt til.

–Det gleder vi oss til. Der kan vi ha åpne dører og vi planlegger bord og stoler på utsiden med kaffeservering når solen en sjelden gang er på besøk, humrer hun.

Mot strømmen

Men alt er ikke bare svart i bykjernen heller.

Det skjer mye spennende. I Meierigården er det snart duket for en ny sushirestaurant.

Knut Strugstad har hatt en pangåpning med sitt nye prosjekt i brygga ved Sjøparken.

I Strømsøegården er det full oppussingsaktivitet, og mange venter nok spent på hvordan de gamle ærverdige lokalene blir seende ut.

Her åpner Hege Udbye straks kafe i det som blir kalt nerbyen. Foto: Roger M. Svendsen.

Nevnte Hege Udbye åpner «Naboen i nerbyen» i løpet av neste uke sier ryktene.

Henning Friedrich skal i løpet av høsten ta over brille- og optikervirksomheten etter Alf Einar Rangul, og utvider samtidig de eksisterende lokalene.

Likevel; Det begynner å bli tomt i ganske mange lokaler på gateplan i og rundt Kirkegata. Er det begynnelsen på at det meste av handelsvirksomheten havner på Moan til slutt?

Behøver engasjement

– Absolutt ikke, sier Trond Hattrem.

Han sier dette går i bølger. Levanger er et attraktivt sted å flytte til for mange unge i etableringsfasen. De vil søke andre tilbud enn det man finner på et kjøpesenter.

–Vi trenger folk som brenner for en idé og er engasjert. Det å drive for seg selv er noe helt spesielt. I sum så er det flere som kommer til en de som slutter. Det at det nå blir tomt i en del lokaler i Kirkegata tror jeg vil være en overgangsfase. Levanger sentrum vil bestå som handelsby slik den har gjort i mange år. Men jeg har samtidig en oppfordring til for så vidt alle kommunes innbyggere. Vil vi ha et levende sentrum, så må vi bruke det også, avslutter en tross alt optimistisk Trond Hattrem.