Det eneste de på egen hånd ikke klarer å heve standarden på, er vel badetemperaturen.

Lokalbefolkningen har stranda nærmest utenfor stuedøra, men også for andre er tilgjengeligheten svært god. Ivrige dugnadssjeler gjør det de kan for å gjøre området innbydende, og nå håper de at enda flere finner veien til friområdet ved småbåthavna på Ekne.

Utsikten tatt fra kiosk- og sceneområdet. Badestranda er lengst bort på dette bildet.

Forskjønnet og utviklet

Friområdet ved sjøkanten på Ekne som vi nå snakker om strekker seg nærmere 700 meter, men det er likevel kjernestrekningen på 150 meter hvor Ekne småbåtforening har sin base som er rosinen i pølsa. De senere år har perlen framstått stadig skjønnere. Noe dugnadsinnsatsen fra innbyggerne har sørget for. Selv roser de også kommunens bidrag, økonomisk og på samarbeidsfronten.

Ekne småbåtforening byr i løpet av sommeren på flere arrangementer hvor scenen naturlig tas i bruk.

Siden reguleringsplanen kom på plass i 2013, er området forskjønnet med omtrent en million kroner. I tillegg til kommune, har også fylkeskommune kommet med finansielle muskler. Det er likevel småbåtforeningen og dens våpendragere som har stått bak de største bidragene.

Sanda på stranda

Bare det siste året er parkeringsplassen utvidet med kapasitet til det tredobbelte av tidligere. Et eget sanitæranlegg med do, tilrettelagt og med god tilgjengelighet for bevegelseshemmede, er satt opp like i nærheten. Lenger ned på området er det også dusjmuligheter. Mens man også tidligere kunne ta seg en svømmetur, er det nok langt mer innbydende i dag, siden stranda på området er ryddet for stein og samtidig tilført sand. Området har flere benker og sitteplasser en tidligere, og det er bygd plattinger som gjør det lettvint å spasere langs hele strandkanten. Scenen er takoverbygd, og på baksiden er det bygd en veranda hvor du kan nyte kaffen mens du skuer utover havne- og friområdet. Ute på plassen finner du i tillegg muligheter for å tilberede din egen grillmat. Har du lyst til å ro deg en tur, finner du dessuten en robåt til utlåns. Verdt å nevne er også Ekne seilbåtkollektiv som har eget opplegg for seilinteresserte.

Stig Andreassen inne i kiosken som er åpen lørdager og søndager utover sommeren.

–Hele området er åpent for alle sammen. Vi vil at flest mulig bruker det, fastslår Pål Austeen som sammen med flere har utallige timer med flikking og dugnad på anlegget.

Åpen kiosk

I helgene kan han lokke med åpen kiosk, begge helgedager, hele sommeren.

Glad i fiske, kan du gjerne benytte anledningen fra flytebryggekanten. Vær riktignok obs på muligheten for å sette fast sluker i tauverket, men svinger du sluken vekk fra disse, skal du se du får noe mer spennende på kroken.

Det er satt opp nytt doanlegg like ved den utvidete parkeringsplassen.

Da «Team Shark Hunter» bød på fiskekonkurranse under maritim dag tidligere i sommer, ble det halt opp hele ni forskjellige arter. Den største var 4,5 kilo. John Thomas Krogstad anslår at det er mulig å få opptil 25 forskjellige arter bare fra brygga. Da skal du riktignok ha både hellet og tålmodet med deg.

–Bare for et par uker siden var det en ung kar som dro opp en torsk på mellom sju og åtte kilo, tilføyer Pål Austeen. Han betegner arealet ved småbåthavna som et rekreasjonsområde, og merker at det også blir mye brukt. Ikke minst av skoler og barnehager.

Selve småbåthavna har i dag plass til cirka 100 båter. Av prosjekter som ligger lenger fram i tid, er utvidelse av foreningens klubbhus. Aller først vil nok medlemmene imidlertid finne tid til å pleie innhold og aktiviteter, og her ligger videreføring av de tre større arrangementene maritim dag, sjørock og lyskveld høyt oppe på prioriteringslista.

Småbåthavna på Ekne

Ny sjørockfestival

Småbåtforeningen har over flere år kunnet ønske sine gjester velkommen til en musikalsk begivenhet som i form og ramme skiller seg godt fra de aller fleste, noe som ikke minst skyldes selve omgivelsene og den spektakulære lyssettingen. Settlista for årets Sjørock 26. august er klar, og her kan publikum se fram til følgende: Morten Reinås Band, Ola Buan Øien, Tre Små Kinesere og Blood on Wheels.

–Etter min mening Norges beste rockeband. Bredbent og hardt, fastslår Pål Austeen om sistnevnte. I tillegg til opptredenen fra de mange musikerne, kan tilskuerne dessuten se fram til en munter inngang på kvelden. Her blir det standup med Odd Ivar Berg, og høyst sannsynlig vil du dermed også få møte den etter hvert så kjente NTE-Sture. Vedkommende er selvsagt hyret som festivalelektriker, og alle som kjenner til figuren skjønner at akkurat den oppgaven nødvendigvis ikke trenger å bli noen opplagt suksess. Til gjengjeld kan det fort bli mye å le av.