At det sys garn for sjøfiske i ei innenlandsbygd og at det mellom gård og eng går noen titalls firebeinte på hospits er kanskje heller ikke det første som slår oss når vi tenker næringsutvikling i landbrukskommunen. Da er det moro å erkjenne at det går an å tenke lengre. Inntektsgrunnlag går selvsagt an å bygge på mer enn melk og potet. Det er «Reidars fiskeutstyr og hundepensjonat» i Markabygda i ferd med å slå ettertrykkelig fast.

En bedrift som startet i det små, som har vokst seg større og større i takt med etterspørselen. Etter flere år med produksjon og salg av fiskegarn og annet fangstutstyr for fiskerinæringen, utvidet bedriften virksomheten til også å innbefatte hundepensjonat.

Hundepensjonat ved gården Søraker i Markabygda.

Stein på stein

–Vi har bygd stein på stein, og det er fortsatt slik at vegen blir til mens vi går, forteller Reidar Kvam som sammen med kona Anne-Kathrine har bygd opp et foretak med to solide grunnmurer, og en virksomhet som med åra har blitt større enn de først så for seg.

I dag har kennelen kapasitet til samtidig å ta imot flere titalls hunder. Dersom enerom med egen bakgård ute i det fri er å foretrekke for samtlige gjester, er maksantallet i øyeblikket 38, men svært ofte er det også slik at våre firebeinte venner trives meget godt i selskap med hverandre, og i praksis betyr det at kapasiteten øker. Sommer og ferietid er av naturlige årsaker høysesong for hundepensjonatet. Selv velger driverne derfor å skyve på egen sommerferie til langt utpå høsten når tidene blir noe roligere.

Reidars fiskeutstyr og hundepensjonat finner du faktisk to steder langs Movassvegen i Markabygda. Mens det ennå var mest fiskegarnsying som preget geskjeften, var basen på gården Augdal, men da sjansen bød seg om å kjøpe et småbruket Søraker et par kilometer lenger bort i nabolaget, grep ekteparet sjansen. Samtidig skjøt også bedriftens avdeling med hundepensjonat fart siden lokalitetene åpnet for mange og nye muligheter. Fjøset på gården er nå ombygd til pensjonat for hunder. Det innebærer blant annet egen avdeling for sommer og polarhunder, bad, treningsrom, møtelokaler og ikke minst ei stor utetrø for frislipp. Anne-Kathrine Kvam, som til vanlig jobber for Helse Midt-Norge, har i tillegg utdannet seg som instruktør ved Trondheim hundeskole. Følgelig tilbyr hundepensjonatet forskjellige typer kurs, men også organisert miljøtrening for hund og hundeeiere. Med på tilbudssiden hører også kloklipp og bad. Med andre ord: «Full pakke».

Selvsagt er pensjonatet godt utstyrt med tilhørende fasiliteter, som for eksempel eget treningsrom.

Tilpasser til alle

–Vi ser at hund og hundehold har blitt en fritidsaktivitet som nærmest «alle» er i befatning med på et eller annet vis de siste årene. Enten ved å selv være hundeeier eller via familie og venner, sier Anne-Kathrine, som i praksis har fått hundehold som en heldøgns jobbgeskjeftigelse i takt med at bedriften har vokst. Ikke bare med en type hund, men alle raser og hundepersonligheter. Fra chihuahua til husky, og selvsagt alle andre, det være seg raser eller blanding.

–Vi tilpasser oppholdet til alle, bemerker hun. Til pensjonatet kommer hunder som er der for alt fra korte dagtidsopphold til helgeopphold og ukelange opphold mens eierne er på feriereise.

Eget boblebad hører også med når hundene drar på hotellferie.

Startet med garnfiske

For Reidars vedkommende betyr gründervirksomheten med garn og hund at han fra høsten slutter i stillingen hos Norske Skog for så å konsentrere seg fullt og helt om egen bedrift.

–Jeg liker å ta mulighetene der de byr seg. Hund har vært en stor del av oppveksten min, og da med jakthund som innfallsport, forteller han. Og med en jakt- og fiskeinteressert familie som bakgrunn, var det ikke heller ikke fritt for at det også ble noen turer til sjøs. Denne interessen – og kunnskapen – brakte ham for en del år tilbake inn i et kultiveringsfiske i Movatnet. Prosjektet ledet ham i sin tur til å sy sine egne fiskegarn, og dermed gikk han til innkjøp av ei egnet symaskin. Det fikk snøballen å rulle.

I dag syr han garn, hovedsakelig for sjøfiske, og leverer til yrkesfiskere over hele Midt-Norge. Så det vi tenker oss kan være et produksjonslokale like ved fjæresteinene helt ute på kysten, kan like godt holde til i Markabygda?

–Ja visst. I denne sammenhengen betyr beliggenhet ingen rolle. Det er ingen som har fiskerne på armlengdes avstand, og derfor må produktene fraktes og transporteres uansett, forklarer Reidar Kvam. Opptatt av å legge sin flid i god service. Ifølge ham selv er etterspørselen god. Det betyr at det går bra?

–Ja, vi er konstant på etterskudd, ler han.

Reidars fiskeutstyr og hundepensjonat har base to steder, som her på gården Augdal.

Bygd nok for en stund

Reidars fiskeutstyr og hundepensjonat sysselsetter ekteparet selv, men også flere deltidsstillinger, til et totalt antall årsverk på tre. Det som til nå har vært en preget av en oppbyggingsfase, vil etter hvert gå over til en mer regulær driftsform.

–Vi har bygd nok på en stund nå. Vi har kommet på plass slik vi ønsket. Heretter står vi mer fritt til å velge de utviklingsprosjektene vi har lyst til, meddeler Anne-Kathrine Kvam som selv også bidrar i fiskeutstyrsproduksjonen, men som likevel har et nærmere forhold til hundepensjonatet.

Miljøtreninger

Hun merker godt at hundehold jevnt over har endret seg. Folk er i dag mer villige til å bruke penger på hundene sine, og gjør mer ut av det enn å la sitt firebeinte familiemedlem stå ute i band dag ut og dag inn. Det er også årsak til at pensjonat-bedriften tilbyr faste miljøtreninger, åpent som et «drop in»-tilbud for alle hundeeiere. Treninger som finner sted både inne og ute i nærområdet. Selv har ekteparet Kvam tre egne hunder. En elghund, en harehund og en jaktterrier.

Ps. På Facebooks tjeneste for vurdering og anmeldelser av bedriften, har Reidars Fiskeutstyr og Hundepensjonat mottatt 33 anmeldelser, hvorav 32 av dem gir den høyeste scoren på fem stjerner.

«Jeg var nesten redd hunden ikke ville bli med meg hjem igjen», roser en av kundene som har gitt tilbakemelding.