På middelaldergården Stiklastadir er årets nyhet at håndverkerne vil demonstrere håndverk. Publikum vi på den måten og lære om middelalderske håndverkteknikker.

–Vi bruker kopier av 12- og 13-hundretalls svenske og norske økser, og pjåler som er høvler. Arbeidsprossessen vi gjør skal derfor være tett opp mot slik det ble gjort. Vi prøver ut de forskjellig øksene og ser hvordan de fungerer, forteller Kai Rune Johansen.

I vinter deltok Per Steinar Breivik og Kai Rune Johansen som henholdsvis oldermann og ekspert i tv-serien Anno. Noe av håndverket vil være inspirert derifra. I tillegg jobber de med å ferdigstille drombegangen til Gjesteloftet.

–Dette er ei overbygd gangbru som går fra andre etasje i gjesteloftet, forklarer Johansen.

Her økses det syllstokk til drombegangen.

Drombegang er i eldre norsk byggeskikk en overbygd gang eller bro mellom stuesvalen og burloftet. Det er kjent at det skal ha vært en slik mellom Erkebispegården og Nidarosdomen. I mindre format er det kjent fra en gård i Valle i Setesdal.

–Vi vil jobbe med å ferdigstille stavene som skal brukes i dette byggverket med sikte på å få dette bygd ferdig på sensommeren.

Håndverkerne på Stiklestad forteller at de får god kontakt med publkum når de holder på å arbeide. Det fikk de merke godt da var med på Straumens dag. De erfarer at folk knapt har sett en arbeidskar med øks.

Rundt omkring på Stiklastadir blir det aktiviteter for barn både inne og ute med blant annet sying av skinnpung, arkeologisk sandkasse, bueskyting, øksekasting og middelalderkarusell.