Billie Holidays stemme strømmer fra transistorradioen i Gjersinghuset. Julie drømmer om å få oppleve jazzsangerinnen fra Junaiten. Ja, og som den moderne kvinne hun er, har hun også planer om å få seg både vaskemaskin og jobb på Øra. Det er nye tider.

De smektende toner blir avbrutt av en Corvette som Gunnar kommer surrende med. Han er en skikkelig skrytepave og storkar som gjerne stikker litt i nabo Ola. Han er en bedagelig fyr, Ola, med fast jobb på boktrykkeriet på Øra, og kanskje ikke verdens mest praktiske kar når det kommer til stykket.

–Vaskemaskin, hva skal kona med det. Det må da vel gå an å vaske på gammelmåten? Ta seg jobb?!

Gunnar ler av det hele, men han må skjerpe seg når kona Jorid kommer durende på sykkel med ballongdekk. Ei skikkelig furie av ei kjerring som har kustus på kaillen.

Opptrinnet vi ser på er lagt til 1959. De forløsende 50-årene går mot slutten, og det er en munter stemning i tunet.

–Arvesølvet er et vandreteater som består av tre ulike tablå fra tre forskjellige tidsepoker spilt på tre forskjellige tun. På Molåntunet møter publikum året 1898, på Vegvoktertunet er året 1942 og ved Gjersinghuset skriver vi 1959. Tablåene er bundet sammen av en forteller og barn som går ut og inn av tida og tar publikum med seg videre, forteller museumsformidler Ida Kirkholt Myhre.

Som mange vil huske var Gårdimillom et fast opplegg i mange år på museumsområdet. I 16 – 17 år ble publikum lost rund omkring på gårdene og husene, hundre år tilbake i tid. Hver år var det et nytt år med nye historier knyttet til det året.

Arvesølvet satt opp for første gang i fjor, og det kom som en erstatning for Gårdimilliom. Tanken var å utvikle noe nytt, og å skape vandringer i ulike stemninger i tre forskjellige tidsepoker. I utviklingen av den nye satsningen ble Marte Hallem hyret til å skrive både manus og musikk. Hun har gjennomgått en stor mengde stoff for å skaffe et helhetlig bilde, snakket med eldre folk og skrevet ei historie der ei sølvskje er en rød tråd.

Regi er ved Espen Løvås og Arnstein Langåssve fra Scene Midt.