Fremskrittsparti-politiker Bård Storhaug har sendt et brev til ordfører Bjørn Iversen. Storhaug skriver at det har kommet Verdal FrP for øret at det er problem med rotter i sanitæranleggene ved Verdal bo og helsetun.

Stein på sluk

Storhaug har fått opplysningene fra folk som jobber ved bo- og helsetunet. Det skal ha blitt skrevet en intern rapport som er oversendt administrasjonen. Storhaug har også fått tak i et bilde som viser en hagestein som er lagt oppå en dusjsluk. Denne skal være lagt der for å hindre at rotter kommer opp gjennom rista.

«Dette er et alvorlig problem når det kommer til smitte og hygiene», skriver Storhaug til ordføreren og spør om dette er noe kommunen er kjent med.

–Hva gjør Verdal kommune for å bekjempe problemet? spør Storhaug videre.

Så langt har han ikke fått noe svar. Storhaug hadde forventet at spørsmålene ble besvart i siste kommunestyremøte, men det skjedde ikke.

Vurderer anmeldelse

Storhaug mener at kommunen er sendrektig, og at dette egentlig er en sak for helsetilsynet.

–Dette er ikke et avvik, men ett lovbrudd i mine øyne. Dette er snakk om liv og helse for beboerne der. Jeg vurderer å anmelde saken til helsetilsynet.

Ifølge Storhaug ble det levert en rapport til administrasjonen angående rotteplagene for snart tre måneder siden.

–Jeg skjønner godt at ingen vil stå frem når en ser på historikken for sånt i Verdal kommune.

Ifølge Storhaug har det også tidligere vært rotteplager ved institusjonen.

–For to år siden ble det skiftet ut ventilasjon der og da rydde det rotteskit ned.

Dette bilder viser et tiltak som ble satt i verk ved Verdal bo- og helsetun. Flere av de ansatte skal ha vært redd for å møte rotter.

Storhaug poengterer at han ikke er ut etter å henge ut kommunen, men opplever det hele som temmelig ille med tanke på beboerne. Ved å sende ordfører-en spørsmålene var forventingen at det skulle bli satt en fortgang på saken og iverksatt tiltak.

–Hvis ikke må helsetilsynet på banen og få tilgang til rapporten, sier Storhaug.

Vinter-vår-rotte

Ordfører Bjørn Iversen sier til Innherred at Storhaug skal få svar, men at ha ikke så langt har hatt kunnskap om denne saken på detaljnivå. Iversen henviser avisa til kommunalsjef Trond Selseth.

Han kan bekrefte at det var en observasjon på vårparten eller senvinteren. Noen «rapport» har ikke administrasjonen mottatt.

–Det kom inn ei bekymrings-melding, og det førte til at Rentokil skadedyrkontroll ble kontaktet. De tok en sjekk, og det er blitt satt ut noen lokkebokser som skal registrere om det er rotter ved helsetunet. Vaktmesteren gjorde også noen tiltak på slukristene for at det ikke skal komme noe opp der.

Selseth sier videre at det, ifølge vaktmesteren, ikke er sett noen rotter siden den første observasjonen.

–Hva gjøres dersom det blir registrert rotter igjen?

–Da er det aktuelt å bruke gift.