Folk i dag sitter jo alt for mye i ro. Da er det ikke rart dem får vondt både i skuldrer og nakke.

Synnøve Iversen er ikke skåret for tungebåndet. Det pensjonerte sykepleieren prater så fort at en stakkers journalist knapt rekker å få festet noen ord på notisblokka før hun «raser» over til et nytt tema.

Men den spreke damen har nok mye rett i det hun sier. I dag er nok mange altfor stillesittende, enten det er foran pc’ en på jobb, fjernsynet eller nettbrettet på kveldstid.

Tur og behandling

Det er derfor Synnøve kommer med oppfordringen til oss som kanskje burde vært litt mer i aktivitet.

–Jeg går tur med hunden en times tid hver dag, og så er jeg hos Lille Thailand i Okkenhaug fast en gang per uke.

Nå har hun holdt på med dette siden ekteparet Svein Erik Hallem og Duangkamon- eller bare «Su» som hun blir kalt, åpnet velværesenteret i den gamle skolebygningen i Okkenhaug.

Paret møttes i Thailand i 2009, og etter et prøvebesøk til Norge så bestemte de seg for å gi kjærligheten et forsøk, og Su kom flyttende den lange veien.

Hun hadde utdannelse som hjelpepleier i Thailand, men denne kunne hun ikke bruke i Norge. På grunn av språket og at Su syntes hun var litt for gammel, så ble det ikke til at hun fortsatte med det samme yrket i sitt nye hjemland.

Raskt populært

Su hadde imidlertid lært seg thai-massasje, og fikk via ektemannen sine bekjentskaper fikk hun mulighet til å prøve sine kunnskaper hos Stene spa- og kulturgård i Vuku. Der var hun en dag i uken i nesten fire år.

I og med at Su ikke har førerkort, så ble det vanskelig å reise hver dag til Vuku. Hun bestemte seg derfor med å starte opp for seg selv hjemme i eneboligen i Okkenhaug.

Tilbudet ble raskt populært, og etter hvert fant Su og ektemannen ut at de kanskje skulle se etter andre lokaliteter.

Skole til salgs

Okkenhaugskolen skulle legges ned og ble lagt ut for salg. Etter en del om og men, fikk det driftige ekteparet tilslaget, og arbeidet kunne komme i gang med å gjøre om lokalene til et velværesenter.

I dag er det kun Su som er autorisert som massør, men hun har fått med seg venninnen Busamarin som kollega. De møttes når de gikk på språkopplæring på Sjefsgården, og nå har Busamarin som mål å dra til hjemlandet for å få de nødvendige papirene slik at hun også kan massere på en forskriftsmessig måte.

–Jeg håper at jeg kan dra til Thailand allerede i høst for å ta kurset, sier 38-åringen om den saken.

Foreløpig fungerer hun som «altmuligdame», til alt fra resepsjon, og vise kundene hvordan de ulike apparatene virker.

For på Lille Thailand finner vi både massasjestol, boblebad, sauna og ikke minst et aquamassasje-apparat.

Ulike apparater

Her kan du legge hele kroppen inn i en «tunell» og bli massert av 36 vannstråler uten å bli våt. Det er nemlig en duk som beskytter deg mot vannstrålene direkte, slik at du kan ligge der med klærne på når du får behandling hvis du ønsker det.

I tillegg er det selvsagt muligheter for massasje i alle varianter – til alt fra bare nakkemassasje til tradisjonell thaimassasje som tar for seg hele kroppen.

–Dette er noe som flere burde ta seg råd til. Vi har da selv ansvaret for vår egen kropp og helse, og ikke fastlegen vår, og de skriver da stort sett ut bare medisiner mot plagene. Jeg føler meg som et nytt menneske hver gang jeg har vært her. Su er en ekspert til å finne muskelknutene og løse de opp, sier Synnøve Iversen fra boblebadet, der hun ligger og får varmet opp kroppen før hun skal videre på massasjebenken.

Som sykepleier gjennom et langt arbeidsliv så sier hun at hun merker mange tunge løft opp gjennom årene, derfor er dette som balsam for å holde smerter og stivhet på god avstand.

–Bra for humøret

–Og så blir jeg i så mye bedre humør. Det tror jeg familien synes er bra også, slik at de slipper å få en sur gammel kjerring på besøk, sier hun og blunker mens hun slår seg på låret.

Synnøve synes også det er fint at det skjer slike etableringer på bygda. Hun har en sønn boende bare et steinkast unna Lille Thailand, og kjøreturen fra Bruborg og opp er ikke lang den heller.

–Kom dere opp av stolen - sidrumpa levangsbygg – og få dere litt behandlinger for stive kropper, er oppfordringen fra den frittalende pensjonisten.

Svein Erik Hallem sier at besøket har vært økende siden de åpnet. Nå skal de ta det gradvis og «skynde seg langsomt».

–Vi har en tom kjeller under oss. Vi har lekt litt med tanken om å starte med matservering og catering etter hvert, men først må vi få dette til å gå skikkelig, sier eieren.