Et av Levangers mest kjente klenodium kan man finne på Falstad på Ekne. Et sted rik på historie, stort sett en dyster en. Et sted hvor en kan møte fortiden i nåtiden, og hvor menneskers mørke – men også lysere – sider blir vist frem. Det stedet er Falstadsenteret.

I dag er senteret minnested og senter for menneskerettigheter, og består av Falstadsenteret og Falstadskogen like ved. Men under andre verdenskrig var det noe helt annet. I1941 etablerte tyske nazister nemlig SS Strafgefangenlager Falstad. Fangeleiren tok i bruk en murbygning som siden 1920-tallet hadde tilhørt Falstad skolehjem, og i krigsårene satt mer enn 4200 mennesker i fangenskap på Falstad.

Nyere tider har dog vært lysere tider, og siden 2006 har Stiftelsen Falstadsenteret holdt til i den tidligere leirens hovedbygning. Falstadsenteret er nå minnested, museum og studiesenter. Fangehistorie fra andre verdenskrig, menneskerettigheter og demokrati er sentrale temaer i senterets virksomhet. Her finner man både faste og midlertidige utstillinger, med den krigshistoriske Ansikt til ansikt i kjelleren som fast inventar. Ellers er det ikke uvanlig med ulike former for arrangement, som foredrag, teaterstykker eller konserter.

Ny skulptur i borggården

Hva denne sommeren angår, er det nok av kulturelle og historiske opplevelser publikum kan velge ut ifra. Fra og med slutten av juni tilbyr senteret fire utstillinger (inkludert den faste) og fire foredrag – ett av dem med filmvisning. Senteret er åpent hver helg, og innholdet i det som vises frem kan favne bredt, mener formidlingskoordinator Arnhild Jordet.

– Hva bør folk dra på om de skal velge noe spesielt?

– Velge? Da ville jeg nok gått for de temporære utstillingene våre. De tilbyr absolutt noe nytt for dem som allerede har sett den faste utstillingen i kjelleren, og selvsagt også for dem som ikke har det, svarer Jordet.

Hun trekker også fram skulpturen Re-Remembering som er en god grunn til et Falstad-besøk. Det er en skulptur av Tore Reisch Falstadsenteret fikk kjøpt i fjor, og den kan man se i borggården hele sommer.

Åpner to utstillinger

En av de midlertidige utstillingene på Falstadsenteret åpnet i september 2016, og vil stå et år til. Den heter «Kjære born og andre» – brev fra fangenskap 1940-1945, og står i byggets førsteetasje. Utstillingen viser åtte brev skrevet under andre verdenskrig, fra åtte forskjellige mennesker med åtte forskjellige bakgrunnshistorier.

To helt nye utstillinger åpnet den 22. juni: Uprooted og Bak tallene er det fortellinger. Førstnevnte er en fotoutstilling bestående av 96 ulike fotografier, tatt av fotografer tilknyttet det internasjonalt anerkjente Magnum Photos i Paris. Bildene har motiver fra 1942 til 2016, og viser mennesker på flukt i lys av de mange internasjonale konfliktene verden har sett siden andre verdenskrig. Den andre utstillingen, Bak tallene er det fortellinger, presenterer tekst og bilder fra Kulturmøter – et kreativt skriveverksted som ble arrangert på Falstadsenteret tidligere i år. Der er tekstene skrevet av både norske ungdommer og unge asylsøkere. Flere av tekstene handler om å flykte fra hjemlandet og å komme til Norge.

Om fangenskap og 1942

Av foredrag hadde Bård Vegar Solhjell ett i slutten av juni, Uro – Ei historie om Norges framtid. Man har fortsatt anledning til å rekke de to siste av sommerens foredrag, dog: Bjørn Storm Johansen presenterer Ei fangehistorie , og Arne Langås framfører 1942 – Et terrorens år.

– Programmet vårt for sommeren er variert og spennende. Vi har utstillinger hver sommer, og i år er utstillingene ekstra relevant for den tiden vi lever i, samtidig som de er tilbakeskuende, sier formidlingskoordinator Jordet ved Falstadsenteret.

905 07 691

Anders.johansson@innherred.no