Når sommeren kommer er det nok mange innherredsbygg som lengter etter late dager på stranda, og kanskje er du en av dem. Sol, bading og sand mellom tærne frister jo de fleste. Særlig etter noen lange uker på kontoret, bak ferskvaredisken, på byggeplassen, i bussens sjåførsete, eller hva det måtte være. Sommerferien er uansett kjærkommen, som regel.

Men, hvis du ikke fikk til den der sydenturen allikevel i år, kan det kanskje virke langt til strendene på Mallorca eller Kypros. Da har heldigvis Verdal og Levanger noen dugelige alternativer.

Satses mye i Levanger

For de siste årene har det skjedde ganske store forbedringer når det kommer til strandtilbudet i området. Da særlig i Levanger. Der ble Røstad strand laget så sent som i fjor, men det hindret ikke kommunen i å bygge enda en i år, nemlig bystranda på Moan. I tillegg til disse to nye strendene, har også stranda ved småbåthavna på Ekne blitt nyryddet og fått et ferskt lag med sand. Holsand-stranda på Skogn har også blitt pusset opp. Og begge disse tiltakene har funnet sted siden kalenderen begynte å vise 2016. Som om ikke det var nok, er en ny badeplass på Åsenplanlagt ferdig ved Tinbuen i løpet av i år eller neste år.

–Levanger kommune har hatt stort fokus på bolyst de senere årene, og vi satser tungt på lek, aktivitet og folkehelse. Levanger er en kommune man skal trives i, enten man bor eller kommer på besøk. Noe av kjernen i dette arbeidet er et godt samarbeid med flere enheter; Enhet Kultur, enhet Bygg og Eiendom og Utviklingsstaben, sier Nybakken om satsingen den siste årene.

Mange bader, få strender

På den andre siden av Rinnleiret, hvor det for øvrig også ligger en badestrand, har ikke satsingen på badestrender vært like omfattende. Verdal kommune har i utgangspunktet bare Havfrua å skilte med, den som ligger like ved industriområdet på Ørin – uten at den på noen måte er et dårlig alternativ når du først har funnet fram badebuksa.

–Det er egentlig bare den vi har for øyeblikket. Vi har ikke så stort område å gå på der, heller, for plutselig er vi inne på industriområdet. Det er trangt på Verdal, forklarer virksomhetsleder for teknisk drift i kommunen, Bård Kotheim.

–Og det er godt mulig vi burde lagt mer – og bedre til rette med tanke på badestrender. Vi prøver i hvert fall å legge til rette der. Ellers har vi ikke noe spesifikt planlagt, og kommuneplanen er vedtatt. Vi får heller se på om det er noe vi må gjøre på den fronten etter hvert, legger han til.

Men Kotheim påpeker samtidig at det er mange som bader i Verdal, selv om de ikke har så mange strender i kommunen.

Innherreds strand-liste

Her er noen av de mest populære badestrendene i Levanger og Verdal.

Bystranda på Moan, Levanger

Røstad strand, Levanger

Rinnleiret strand, på grensa mellom Verdal og Levanger

Leksdalsvatnet, Leksdal, Verdal

Havfrua, Verdal

Stranda ved Ekne småbåthavn

Holsand strand, Skogn

Trones strand, Verdal

Loråsfjæra, ved kalkovnene på Nesset

Verdalselva, blant annet på Fæby og litt lenger ned ved Tinden, Verdal.

«Tokio» i Movatnet, Markabygda

Finnsvikbukta, Ekne

Kristivika, Ekne

Stranda ved Veressjøen, Vera

Westrumsfjæra, Ekne

Hammerbukta ved Hammervatnet, Åsen

I tillegg er det en rekke små og store badeplasser ved elver og vann som også benyttes av lokalbefolkning såvel som tilreisende, blant andre: Innsvatnet (Storholmen), Munkeby elv (Levanger), Langåsdammen (Levanger), Laberget (Skogn), kulpene i Lundselva (Verdal), Skjækerfossen (Helgådal), Fossingelva i Åsen og Laksberget ved Levangerelva.