Det står bare én ordinær sak på torsdagens sakliste i Verdal formannskap: Nytt aktivitetstilbud på Stekke.

Mona Breding Lersveen fra Verdal har i et nytt åpent brev til Verdal kommune stilt spørsmålet «Hva nå?» til kommuneadministrasjonen og politikerne i kommunestyret.

–For meg framstår det veldig usikkert hva vedtaket egentlig betyr, skriver hun i brevet, som hun har sendt til både politikerne og Innherred.

–Jeg forventer at nedleggingen/omleggingen blir utsatt til kommunestyret har fått utredningen om drift til selvkost "på bordet" og at saken ikke ferdigbehandles administrativt, men politisk, skriver hun og utdyper til Innherred:

–Stekke kafé må drives videre som i dag. Det har så mange positive effekter for tilrettelagte arbeidsplasser, for folk som ellers ikke fungerer andre steder eller i store forsamlinger. Det betyr at flere vil måtte bruke brukerstyrt personlig assistent istedet, og det vil bli dyrere for kommunen, og tilbudet til brukerne blir dårligere dersom Stekke blir et knutepunkt for mange flere, sier Breding Lersveen og sier at hun personlig har sett hvor stor positiv innvirkning Stekke kafé har på dagens brukere.

Ukjent innhold

I kommunestyremøtet 19. juni vedtok politikerne følgende formulering for det nye aktivitetstilbudet: «Kommunestyret i Verdal tar innbyggerinitiativet til orientering, og ber rådmannen realisere dag-, lærings- og mestringstilbud på Stekke innen 1.august 2017. Rådmannen bes utrede om det er mulig å drive Stekke kafe etter selvkostprinsippet.»

Det skjedde etter at Marit Voll (Sp) leverte et forslag fra Sp og Sv om å ta hensyn til dagens tilbud i Stekke kafé. Det forslaget ble nedstemt med 16 mot 19 stemmer til fordel for forslaget til innstilling med tillegg fra Høyre. Dermed ble Stekke kafé ikke spesifisert som eget tilbud i det kommende aktivitetstilbudet. Vedtaket betyr at det nye mestrings- og aktivitetstilbudet på Stekke skal være i drift fra 1. august. Hva det skal inneholde er imidlertid ikke spesifisert.

Forventer besøk

Breding Lersveen skriver også i brevet at hun forventer at politikerne gir kafé en mulighet til å vise at de kan drive etter selvkostprinsippet, og at beboere og ansatte involveres i prosessen.

Hun kommer også med en klar oppfordring til politikerne, samt kommunen for øvrig:

–Til dere i administrasjonen, komiteer, formannskap og kommunestyre som aldri har avlagt kafeen ett besøk anbefaler jeg å ta turen dit å se – snakke med beboerne – og ansatte. Det bekymrer meg at flere av dere ikke vet hva slags jobb som faktisk gjøres på Stekke, skriver hun i brevet.

Klart tirsdag

Saksframlegget til saken var mandag ennå ikke lagt ut på kommunens hjemmesider. I møteinnkallelsen står det at saken skal sendes ut før møtet torsdag. Rådmann Jostein Grimstad opplyser mandag at saken etter alt å dømme blir lagt ut tirsdag.

–De to punktene som kommunestyret vedtok i forrige uke, går mot hverandre. Derfor må vi avklare det ene før det andre, altså må vi avklare selvkost-utredningen først, sier rådmannen.

På grunn av kort tid før torsdagens møte, har det vært travelt å få ferdig en avklaring rundt mulig drift av Stekke kafé til selvkostpriser.

–Kommunestyret har vedtatt at det nye tilbudet skal være på plass 1. august, og det må vi prøve å levere på. Derfor må vi ha fortgang på punkt to, ellers klarer vi slett ikke å levere å punkt én heller, sier Grimstad.

Kjenner Stekke

Kommuneadministrasjonen har ifølge Grimstad lent seg på vurderinger fra andre instanser utenfor kommuneorganisasjonen, for å klare å ferdigstille saken før torsdag.

–Vi gjør nå de betraktninger vi finner nødvendig for å avklare punktene, som var motstridende, sier Grimstad.

–Mona Breding Lersveen sier i et åpent brev at det bekymrer henne at administrasjonen og kommunestyret ikke vet hva slags jobb som gjøres på Stekke. Hva tenker du om det?

–Stekke er et tilbud som drives av Verdal kommune. Vi kjenner strukturen vi har, og det er flere som er involvert som brukerrepresentanter og ledere. Slik har Verdal kommune stort sett kunnskap om tilbudene sine, og Stekke kafé er tross alt ikke en løsrevet del, sier han, og poengterer at han ikke har sett det åpne brevet selv.