Sommerhalvåret er på alle måter høysesong på Ytterøy. Da er det både jakt og fiske, hytteliv og flere tilstelninger på øya, som har fått klengenavnet Trondheimsfjordens perle av både lokalbefolkningen, hytteeiere og andre tilreisende.

Det blir blant annet en real helaften på Rampa i sommer, i riktig ånd for Ytterøys sosiale samlingssted og serveringssted, lørdag 22. juli. Da kommer artisten og forfatteren Hans Erik Dyvik Husby på besøk til øya for et eget arrangement kalt Hank på ville veier. Dyvik Husby er for mange kjent som Hank von Helvete, tidligere frontfigur i rockebandet Turboneger, og i senere år har han gjort det godt både som skuespiller og forfatter av grillbøker.

–Dette blir sommerens store happening på Rampa. Det blir grillet lokale matvarer og produkter med vilt tilbehør med mange påfunn på grillsiden, sier daglig leder ved Rampa, Dagrun Myhr.

Hank, eller Hans, bidrar også med musikk under ville veier-konseptet, og har med seg en ekstra musiker for å by på en konsert på scenen etter middagen. Da vanker det blant annet Johnny Cash og Cornelis Vreejswijk.

Hans Erik Dyvik Husby kommer til Ytterøy i juli.

Siden arrangementet holdes i telt utendørs, settes det heller ikke tak på antall deltakere det er plass til. Med grillstasjoner utplassert flere steder og tilbehør i buffet i midten, blir det dermed et variert utvalg.

–Jeg regner med at det kommer masse folk på denne dagen, sier Dagrun Myhr, som er sjefen ved Rampa.

Serveringsstedet tilbyr også sitt eget øl, laget av Ytterøens Brewing Company, med fokus på kortreist øl med lokale navn på et titalls sorter servert i Rampa-puben.

Bygdedag og fest

Lørdag 15. juli arrangeres også den tradisjonsrike bygdedagen på Ytterøy bygdetun, som hver sommer samler 500-600 besøkende for aktiviteter, bodsalg og matsalg. Det blir også arrangert kvalifisering til finalen i Innherredsmesterskapet i hesteskokasting under bygdedagen. Det er en av totalt fem kvalifiseringsrunder i Verdal og Levanger i sommer. Samme kveld vanker det også åpen bygdefest på Dragåsen, hvor det lokale rockebandet No Bull skal spille opp til dans. Den store operasatsingen Opera i Bjørvika tar imidlertid et pauseår på grunn av omfattende restaurering av hovedlåna på tunet.

–Det merkes at noe mangler. Men operaen kommer tilbake neste sommer, og vi har mange planer for hvordan det skal gjøres, sier Sigmund Laugsand i Stiftelsen Ytterøy Bygdetun.

Bygdetunet tar likevel imot bussbesøk, og tilbyr guidede turer. De er også tilgjengelige for guiding for gruveinteresserte.

–Til større grupper tilbyr vi omvisninger etter å ha hatt et ryddeprosjekt på Berghaugen. Nå er det mer å se, sier han.

Hovedprosjektet i sommer er imidlertid Levende tun.

–Vårt store sommerprosjekt er for øvrig ansettelsen av ei taus og en dreng på tunet, mens vi fyller tunet med gris, lamunger, kaniner og haner og en hønsegård. Tunet er åpent for besøk hver dag fra klokken 11 til 18 unntatt mandager. På torsdager kommer også husflids- og bygdekvinnelagene og det blir aktiviteter og salg av rømmegraut, sier Laugsand.

Sjuende far i huset spiller

Den planlagte Eventyrlig seilas med Hansteen blir i år avlyst på grunn av tekniske problemer.

–Men også her kommer vi sterkere tilbake neste år. Da blir det et nytt arrangement for alle som savner seilasen, sier Laugsand.

12. august arrangerer dessuten Ytterøy Småbåthavn havnefest med bandet Sjuende Far i Huset på scenen. De garanterer god stemning og gratis gjesteplass for båter denne dagen. De setter også opp skyss fra ferjeleiet med retur på natten.