Like før mai måned kåret Innherred de beste friluftsområdene i både Verdal og Levanger. Det skjedde med bakgrunn i en avstemning blant våre lesere, som fant sted rundt påsketider. Årsaken var en utfordring til kommunene, fra NAF (Norges Automobil-Forbund), om å velge ut hvert sitt område til å få omtale i tradisjonelle vegbok. De to friluftsområdene som til slutt sto på toppen skulle også få kommunal hjelp til å bli gjort enda mer attraktive. Av femten alternativer var det til slutt Markaområdet og Tjelderdalen som vant kåringen for Verdals del, mens i Levanger var det Frolfjellet med Vulusjøen, Hårskallen og Roknesvollen som stakk av med en overlegen seier. Så mye som 2398 personer avga sin stemme for å utmerke Verdal og Levangers friluftsperler, hvilket tyder på en nokså stor interesse for friluftsliv her omkring. Og det er jo ikke bare de to utkårede områdene som kan by på flotte naturopplevelser – langt derifra!

Noterer på nett

Blant annet kan Verdal og Levanger by på en rekke fine toppturer, med forskjellige vanskelighetsgrader, gjennom Ti på topp-tiltakene i hver kommune. Det er et bredde- og lavterskeltilbud for å få folk ut i friluft og til å ta turskoene fatt, hvor deltakerne kan registrere – både i bøker og på nett – hvilke topper de bestiger i løpet av perioden Ti på topp varer. I Verdal går Ti på topp fra 10. mai til 15. oktober. Levanger starter tidligere, den 1. februar, men slutter samtidig. Siden tilbudet benytter seg av digital registrering, er det lett å se omtrent hvor mange verdalinger og levangsbygg som går helt til topps. Dermed får en også et innblikk i lysten til friluftsliv – og hittil ser det veldig lovende ut.

Over 20 000 toppturer

I skrivende stund, den 14. juni, har så mange som 661 deltakere registrert turer i Verdal. Disse har totalt meldt inn 3326 turer, hvilket betyr omtrent fem turer på hver i snitt. Da har bare én måned gått, husk. I Levanger har hele 2178 personer besteget toppene, og totalt har de tilbakelagt 17587 turer – åtte i snitt på hver. Her kan det skytes til at Verdal og Levanger har litt ulike design ved Ti på topp-tilbudene. I Verdal plukker man ut ti topper for hvert år, noen gamle og noen nye. I Levanger holder man fast ved de samme målene, men der har man flere å velge mellom – 20, for å være nøyaktig, og ikke alle kan nødig kalles toppturer. For å kunne legge til rette for flere har turmål som Nessestien og Kjærlighetsstien Røstad Øvre blitt inkludert, for eksempel.

Uansett er besøket såpass, i begge kommunene, at tiltakslederne kan smile bredt for årets oppmøte – noe de sannelig gjør!

Anbefaler veresfjellene

Verdals primus motor for Ti på topp, Ann Sissel Vehus, var – ikke overraskende – ut på tur da Innherred ringte henne. Hun har sjekket gjestebøkene på et par av de forskjellige stedene den siste tiden, og kan informere om et reelt antall turgåere som er langt høyere enn det man finner på nett. I enkelte tilfeller er det så mye som det dobbelte eller tredobbelte, hevder Vehus.

–Forrige uke var jeg innom femten turmål i Verdal, og det var bare ved to av dem jeg ikke møtte folk! Det er vanvittig. Folk er så positive og takknemlige, og kommer med forslag til nye turmål. Det er så artig! Vi jobber jo med dette frivillig, så da betyr det mye for oss, forsikrer Vehus.

Hittil i år har det mest populære topp-målet i Verdal vært Lyngåsen, hvor det skal ha vært mellom 1800 og 1900 besøkende. Om Vehus selv skal anbefale én topp for sommeren, er det den som er i den helt andre enden av skalaen, med i overkant av tjue besøk.

–Jeg ville nok valgt Hitre Sæterfjellet. Det er litt spesielt der, oppe i Vera, og litt nytt. Man må også streve litt, og da får man virkelig kjenne på mestringsfølelsen når man kommer opp, begrunner Vehus.

Lagt til rette for rullestol

Lederen for Levanger Ti på topp, Arve Brenne, fikk gleden av et rekordår i fjor. Foreløpig går det ikke særlig verre i år heller. Totalt ble turmålene i Levanger besøkt 68 000 ganger, og til nå har man nesten 18 000 registrerte turer bare på nettet. Til sammenligning fikk man med 29444 digitalt i fjor, altså under halvparten.

–Det ligner på et like godt år i år som i fjor, men jeg er spent på om vi klarer å følge det opp gjennom resten av perioden, sier Arve Brenne, og anslår samtidig at ca. 60–70 % av toppturgåerne registrerer seg på nett i år.

–Vi har jo en del lavterskelposter som blir mye besøkt, og nå kommer i tillegg Stokkvola og Bukkhaugen for fullt, hvor det var vanskeligere å ta seg frem i vinter, legger han til.

Nytt av året hos Levanger Ti på topp er deres satsing på spesiell tilrettelegging, med tanke på barn, eldre og de med fysiske utfordringer. Seks av turtilbudene er gjort tilgjengelig for rullestolbrukere, uten at de skal trenge hjelp til å besøke disse målene. I tillegg kan rullestolbrukerne bestige Bukkhaugen og Stokkvola, men i det tilfelle vil Brenne anbefale å dra dit med en hjelpende turkamerat.

På spørsmål om hvilken topp Brenne ville anbefalt hvermannsen, om han skulle anbefalt én, havner han innenfor kategorien «krevende topper».

–Jeg ville gått for Våttåberget. Der er det et nytt utsiktstårn, som kan være interessant for alle, sier han.

Nedenfor følger en oversikt over topptur-målene i regi av henholdsvis Verdal- og Levanger Ti på topp. Ettersom Levanger har så mye som 20 topper inkludert i sitt program, blir de kategorisert her etter vanskelighetsgrad: enkel, middels og krevende. Toppene i Verdal blir derimot beskrevet med distansen tur retur. Bak hver topp i vår oversikt står antall besøk registrert på internett, det vil si at det mest sannsynlig er en del flere som har vært innom der, skal vi tro Ti på topp-lederne.

Toppturer i Verdal

Kvernsjøhøgda, 119 turer. Turen er 9 km tur/retur

Storhavren, 129 turer. Turen er 9,6 km tur/retur

Ramsåsen, 525 turer. Turen er 4,8 km tur/retur.

Høgkammen, 689 turer. Turen er 2,8 km tur/retur.

Lyngåsen, 1056 turer. Turen er 2,4 km tur/retur.

Tørrgranvola, 53 turer. Turen er 9,2 km tur/retur.

Karmhusvollen, 34 turer. Turen er 14 km tur/retur.

Hærvola, 139 turer. Turen er 8km tur/retur.

Hitre Sæterfjellet, 22 turer. Turen er 19km tur/retur.

Guddingskallen, 562 turer. Turen er 3km tur/retur.

Toppturer i Levanger

Lette topper

Kjærlighetsstien Røstad Øvre, 1709

turer

Bergskorsen Midtiveien, 299 turer

Torvmyra, 1309 turer

Burtjønna, 892 turer

Nessestien, 1422 turer

Langfylttjønna Bukkhaugen, 1358 turer

Volbekken Bru Stokkvola, 934 turer

Middels krevende topper

Bukkhaugen, 1598 turer

Stokkvola, 1053 turer

Skjøtingstua, 699 turer

Hegglia, 366 turer

Reinsjøen, 320 turer

Migtjønna, 1149 turer

Skogn Vulusjøen, 683 turer

Mælastjønna, 319 turer

Skalltjønna, 361 turer

Bølåskammen, 230 turer

Krevende topper

Revollen, 343 turer

Vollsvollen, 216 turer

Skurdalsvola, 368 turer

Våttåberget, 1198 turer

Fjellhov, 761 turer