LO-advokatene varsler Levanger kommune om søksmål og krever at kommunen betaler Svein Olav Skogstad 250.000 kroner i oppreising og ærekrenkelser i kjølvannet av den mye omtalte «Dagsverket-saken».

Varselet ble sendt allerede 5. mai, men er fortsatt ikke besvart fra Levanger kommune. Innherred er kjent med at en stevning fra Trondheim nå er på vei til rådhuset i Levanger.

Kommunens rådmann Ola Stene henviser lokalavisa til helsesjef Jon Ketil Vongraven når han blir forspurt om hvor saken står, og sistnevnte bekrefter å «kjenne til brevet» - der søksmålet blir varslet.

Ordknapp helsesjef

Helsesjefen sier det er mottatt av kommuneadvokaten, og at han egentlig ikke kan besvare på konkrete spørsmål om hvorfor kommunen ennå ikke har svart LO-advokatene, hvorfor det ikke er å finne i den offentlige postjournalen, og han svarer heller ikke på det konkrete kravet.

–Det er vel kommunen som er saksøkt og ikke undertegnede, derfor går slike stevninger til kommunens advokat og øverste administrative leder, skriver Jon Ketil Vongraven.

Han undrer seg over at Innherred har fått tak i varselet, uten å ha funnet det i kommunens postjournalsystem. Vongraven vil ikke kommentere oppreisingskravet:

En personalsak

–Brevet det henvises til er stemplet inn i postmottak her 10.05. Det er vurdert til å være unntatt offentlighet. Brevet som du sikter til er et varsel om søksmål med et grunnlag for et krav om oppreisningserstatning fra LO-advokaten. Vi har vurdert kravet og vil gi et tilsvar i løpet av få dager.

På grunn av at det er en mulighet for at dette vil føre til et søksmål, ønsker vi ikke å kommentere ytterligere innholdet i brevet og kravet fra LO-advokaten. Siden denne saken i bunn og grunn handler om hva som kan/bør være offentlig i en personalsak, så mener vi det er riktig å avvente reaksjoner på vårt tilsvar før vi eventuelt kommenterer dette ytterligere.

–Er det en utfordring for arbeidsmiljøet i kommunen at Skogstad fortsatt er ansatt og arbeider i Levanger kommune?

–Levanger Kommune har hele tiden i bakkant av saken behandlet Skogstad som en hvilken som helst annen arbeidstaker. Ut over dette ønsker ikke Levanger kommune å kommentere denne saken slik den nå ligger, bedyrer helsesjefen i en epost.

Krenkende påstander

Det tør være åpenbart at Levanger kommune ikke bare med urette har forsøkt å sanksjonere Skogstads elementære rett til å ytre seg. Levanger kommune har gjennom sin kontakt med media og mangelfulle håndtering av sensitive personopplysninger, skadet både Skogstads æresfølelse og omdømme. Særlig krenkende er påstanden om at han skal ha mottatt penger for et tilbud (Dagsverket, vår anmerkning) som kommunen har vedtatt nedlagt, skriver advokat Karl Inge Rotmo.

LO-advokatene viser til kommunen ikke har redegjort for beskyldninger i et såkalt forhåndsvarsel og tilrettevisning, og at man ikke trakk disse tilbake før Sivilombudsmannen kom på banen og fastsatte et møte toppledelsen i Levanger.

Ble «truet» med møte

Først etter en periode på bortimot to år lykkes det altså Svein Olav Skogstad å få Levanger kommune til å trekke tilbake forhåndsvarselet og tilrettevisningen. I mellomtiden har Levanger kommune oppført seg krenkende med skade på Skogstads omdømme og snarere økt enn redusert hans personlige belastning. Levanger kommunes handlinger kan i beste fall ansees som uaktsomme, men vel så forstemmende er at kommunens øverste ledelse ikke synes å ha noen erkjennelse av svikt eller feilvurdering. Det er ytterst sjelden at Sivilombudsmannen må «true» med å møte en kommunes øverste ledelse – for at realitetene skal bli tatt til etterretning, skriver Rotmo, som opprinnelig er verdaling.

Advokaten mener det er grunnlag for å kreve oppreisning for forsøke på å begrense Skogstads lovfestede ytringsfrihet og for beskyldninger om illojal opptreden. Endelig mener juristen at Levanger kommune har krenket taushetsplikten ved å informere lokalavisa om at han ville bli innkalt til et personalsak-møte 29. november 2014, og at opplysninger om forhåndsvarselet lå tilgjengelig for alle ansatte i samkommunen – da det i flere dager lå åpent på helsesjefen elektroniske møtekalender.

Menneskerettigheter

Alle sakens forhold tatt i betraktning, ansees en oppreisningserstatning for ulovlig gjengjeldelse og ærekrenkelser på 250.000 kroner å være passende, fastslår LO-advokat Karl I. Rotmo.

Han konkluderer med Skogstad ikke ønsker å legge seg ut med sin arbeidsgiver, men påpeker at Levanger kommune like fullt har utsatt ham for store belastninger og rettsstridige inngrep i fundamentale menneskerettigheter.

Det er således ikke aktuelt å avslutte saken bare ved at Levanger kommune til slutt ble tvunget til å trekke tilbake både tilrettevisning og forhåndsvarsel, konkluderer advokaten, som avslutningsvis åpner for å løse tvisten i minnelighet.

P.S.: For seks dager siden ble helsesjefen i Levanger forespurte helsesjefen om hvilken lovhjemmel man hadde brukt for å hindre offentlig innsyn i søksmål-varselet fra LO. Men heller ikke dette er besvart.