–Nå skal vi legge mye ny asfalt her i Levanger og Verdal, over ni mil til sammen for riksveiene og fylkesveiene. Det er mye som skjer og høy aktivitet hos oss.

Det forteller Thor Asbjørn Lunaas. Han er seksjonsleder for asfalt og veioppmerking i Region midt hos Statens vegvesen, og informerer Innherred om deres planer for avisas nedslagsfelt ifra mai til oktober. I år er det også en god del å fortelle, for sammenlignet med i fjor har Lunaas og region midt nå over dobbelt så mye penger å rutte med til veinettet her i fylket.

–Vi har jo et vedlikeholdsprogram hvert år, men i år har vi et særlig fokus på Fylkesveiene i Nord-Trøndelag. Og vi har et brukbart vedlikeholdsbudsjett, forsikrer Lunaas. Beløpet er omkring 230 millioner kroner, tildelt av Nord-Trøndelag fylkeskommune. I 2016 hadde de 100 millioner kroner til rådighet for fylkesveiene.

Med over to hundre millioner å bruke på fylket, drypper naturlig nok en del ned på Levanger og Verdal også, hvor flere strekninger vil bli forbedret i løpet av året. Noen har allerede blitt opprustet, også.

Bedre veier nå

De lengste strekkene som får en opprustning er fylkesvei 72, eller Jamtlandsvegen, og Leksdalsvegen (Fylkesvei 759), begge med over tre mil ny asfalt totalt.

–I tillegg er strekket fra Mule til Levanger sentrum lagt nylig, og i august skal vi legge ny asfalt i Levanger sentrum, i Kirkegata, påpeker Lunaas.

–Hva er årsaken til at denne satsingen skjer akkurat nå?

–Det har jo mye å si for trafikksikkerheten. Og så er det jo fylkeskommunen som har bestemt seg for å satse på det her nå. Men i Nord-Trøndelag har vi vært flinke til å ta ettersleppet på veiene i flere år, svarer Lunaas, og forklarer videre:

–Vi måler årlig tilstanden på vegene våre, og da ser vi på jevnhet på tvers av veiene og jevnhet på langs, blant annet. Vi ser en tydelig forbedret veidekketilstand for fylkesveiene i Nord-Trøndelag de siste fire-fem årene.

Denne forbedringen ser man på andelen av fylkesvegnettet som har «dårlig dekkestandard». I Nord-Trøndelag har tallet sunket fra 50,5 % til 45,7 % siden 2012.

–Det vi ser er at fylkesveiene er dårlige i hele landet, men i region midt skiller Nord-Trøndelag seg positivt ut ved at det er en forbedring, sier Lunaas.

Ny vri på Sætersmyra

En av de forbedringene vegvesenet skal gjøre i tiden som kommer, og som de gjerne vil fremheve, er den nye veien på Sætersmyra på Levanger. I tillegg til ny asfalt vil det bli freset et spor i midten av veien, og det vil riste godt i bilen om man kjører over det. Dette blir den første Fylkesveien i Nord-Trøndelag med et slikt spor.

–Er man ukonsentrert eller holder på å sovne vil man våkne til og se at «her bærer det av gårde». Slik vil man kunne rette seg inn igjen, og da kan vi unngå de verste møteulykkene, poengterer Lunaas.

–Det er jo prøvd dette på flere andre veier siden 2014, og vi ser en betydelig effekt angående nedgang i møteulykker med alvorlige skader eller dødsfall, legger han til, og påpeker at man har slitt en del med ulykker på Sætersmyra til nå.

Kan bli en del kø

Når Innherred nå skal få mye ny asfalt, vil det naturligvis medbringe vegarbeidet som kreves også. Derfor ber Lunaas publikum om hensyn og tålmodighet i tiden som kommer.

–Det vil bli en del plunder og heft, og du kan støte på asfaltarbeid ofte. Man må ta hensyn til det, finne seg i litt ventetid og heller se positivt på det. Ellers kan det bli ubehagelig for dem som jobber også. Våre asfaltarbeidere melder inn så mye som 300-400 uønskede hendelser i region midt i året, og over halvparten av dem skjer i forbindelse med trafikkavvikling og arbeidsvarsling, sier Lunaas.

–Vi gjør så godt vi kan, og prøver å jobbe på tidspunkt med lite trafikk. Vi vil skape minst mulig plunder og heft for folket, og mest mulig sikkerhet for alle, konkluderer han.

Her er strekningene i Verdal og Levanger som får ny asfalt i sommer:

Verdal: Fylkesvei 72, St. Olavs bru - Riksgrensa, 12 140 meter

Verdal: Fylkesvei 160, Volden - Skjækerfossen, 9050 meter

Verdal: Fylkesvei 757, Stiklestad - Vuku, 6372 meter

Verdal: Fylkesvei 72, Vinne - Ness, 2143 meter

Verdal: Fylkesvei 72, Ness - Tromsdalsveien, 7275 meter

Verdal: Fylkesvei 72, Kjærhaugveien, 1396 meter

Verdal: Fylkesvei 759 Leksdalsvegen, 30 000 meter

Verdal: Fylkesvei 173, Holbergkrysset - Verdal barne- og ungdomsskole, 796 meter

Verdal: Fylkesvei 72, Vaterholmen - Ådalsvollen, 12 097 meter

Levanger: E6, Nordmarka - Nossumhyllan, 130 meter

Levanger: Fylkesvei 126, Kirkegata - Heir, 1924 meter

Levanger: E6, Fiborg - Gråmyra, 4069 meter

Levanger: Fylkesvei 125, Kirkegata - Levanger VGS, 900 meter

Levanger: Fylkesvei 774, Mule - Trekanten, 3814 meter