– Dette er ikke snakk om renovasjon eller ikke. Det vi stiller spørsmål om er om Innherred Renovasjon har dekning i loven med tanke på «lik pris for lik tjeneste» i de kommunene hvor de leverer renovasjonstjenester.

John Ragnar Sæther møter Innherred sammen med Arne Dag Pettersen og Johannes Bremer.

Trioen har over lengre tid kjempet mot renovasjonsselskapet og eierkommunene når det gjelder både innføring av hytterenovasjon og prisen for denne.

John Ragnar Sæther(nærmest), Arne Dag Pettersen og Johannes Bremer mener Innherred Renvasjon ikke har dekning i regelverket for sin praksis. Foto: Erlend Aune

Nå aksepterer de at det blir innført hytterenovasjon, men de godtar ikke grunnlaget for hvordan prisen blir beregnet – både når det gjelder avfall som skal hentes hjemme og på hytta.

Felles regnskap

Det som er saken er at Innherred Renovasjon har laget en lik avtale for alle 10 eierkommunene.

Samtidig føres det et felles regnskap for alle kommunene samlet.

Det betyr at innbyggerne i de ulike kommunene betaler lik pris for tjenesten, uansett om man bor i Levanger, Verdal eller Selbu.

Men ifølge John Ragnar Sæther så er dette brudd på loven. Ifølge han, og hans to medsammensvorne, så mener de at loven er tydelig på at det skal beregnes en avgift separat for hver kommune basert på selvkostprinsippet med bakgrunn i kostnaden de har.

Ikke grunnlag

– Ja, det mener vi. Vi har fått svar fra Miljødirektoratet, hvor vi mener det går tydelig fram at dagens praksis har ikke Innherred Renovasjon dekning for.

I svaret heter det blant annet:

«Slik Miljødirektoratet tolker forurensningsloven er det ikke anledning til å vedta lik størrelse på avfallsgebyr for ulike kommuner i et IKS, for å oppnå lik pris for like tjenester. Nettokostnadene skal fordeles per kommune etter bruk av tjenesten til IKS-et, og ikke basert på eierbrøk».

Vi har bedt kommunens kontrollutvalg og kommuneadvokaten vurdere gyldigheten av vedtaket som kommunestyrene har gjort, hvor de har godkjent at alle kommunene har lik avgift. Nå har vi ventet i 15 måneder uten å få svar, sier Sæther og rister på hodet.

Støtte fra ordføreren

Og hytteeiertrioen får støtte fra en annen hytteeier, som til alt overmål har fritidseiendom både i Sandvika og på Frosta.

Bjørn Iversen satt fram til 2011 i styret for Innherred Renovasjon, og sitter i dag i representantskapet i kraft av ordførerrollen.

–Det er et interessant tema som Sæther bringer opp, og jeg er kjent med saken fra før. Den gang jeg satt i styret så var vi rimelig tydelig på at det skulle være en egen pris for hver av kommunene som hørte inn under Innherred Renovasjon.

Ordfører Bjørn Iversen ber Innherred Renovasjon dokumentere at de kan ta lik pris for lik tjeneste samlet i alle kommuner. Foto: Erlend Aune

Iversen kan fortelle at «lik pris for lik tjeneste», ble innført etter at han gikk ut av styret, men at han og flere med han, var av den oppfatning at prisen burde settes ut fra blant annet hvor mye det koster å hente inn avfallet i hver kommune.

–Nå skal jo snart Tydal bli med som eierkommune også, og det er vel ikke tvil om at det vil koste mer per husstand å samle inn avfall der oppe enn i en mer tett befolket kommune, mener Iversen.

Ordføreren synes ikke Innherred Renovasjon kan leve med en slik uklarhet med tanke på sine «egne» innbyggere, og bør derfor få ryddet opp i dette så snart som mulig.

Frem og tilbake

Lokalavisa møtte tidligere i uka direktør Geir Tore Leira og informasjonsbedarbeider Øyfrid S. Knudsen i Innherred Renovasjon.

Da var Leira rimelig tydelig på at de hadde dekning for å innføre «lik pris for lik tjeneste» med bakgrunn i Miljødirektoratet sin veileder, som åpner for at representantskapet i et IKS kan vedta dette.

Dagen etter hadde imidlertid pipa fått en annen lyd. Da hadde tydeligvis administrasjonen i selskapet lest grundigere gjennom Miljødirektoratet sitt svar til John Ragnar Sæther, og ble med det litt usikker på om alle formaliteter var i orden likevel.

Støtter seg på KS

Samme dag fikk vi en epost fra Knudsen hvor hun redegjør for fremgangsmåten fra felles gebyr ble forelagt representantskapet i 2013.

I 2014 gjorde KomRev (Kommunerevisjonen) Innherred Renovasjon oppmerksom på at Miljødirektoratet anså et felles gebyr som ikke mulig.

På dette grunnlaget ba Innherred Renovasjon fylkesmannen om en redegjørelse.

Saken ble stoppet og Innherred Renovasjon undersøkte med blant annet Kommunens Sentralforbund (KS).

Det kom så en ny veileder fra Miljødirektoratet, og KS tolker det dit hen at det åpner for å gjennomføre «lik pris for lik tjeneste».

På bakgrunn av dette fikk fylkesmannen svar, og saken ble fremlagt for representantskapet på nytt og ble vedtatt 30. april 2015.

Innherred har vært i kontakt med seniorrådgiver Hannah Hildonen i Miljødirektoratet angående hennes svar til John Ragnar Sæther.

Hun bekreftet at hun husket saken, og var tydelig på at dette standpunktet gjelder fortsatt, men at hun ikke hadde tid til å utdype saken mer da vi hadde henne på telefonen.

Slik står altså saken.

Tar ny runde

Innherred Renovasjon har på nytt kontaktet KS, som igjen skal ta saken opp med Miljødirektoratet.

For Øyfrid S. Knudsen er enig med ordfører Bjørn Iversen;

–Vi kan ikke leve med en slik uklarhet. Det vi beslutter skal ha trygg forankring i lovverket. Derfor gjør vi denne ekstra henvendelsen til Miljødirektoratet.