Nytilsatt tannlege Anders Sørhuus ved Verdal tannklilnikk er født og oppvokst i Verdal, nærmere bestemt på Stiklestad. Han har tydelige røtter å slekte på innen tannlegebransjen, da han er sønn og nevø av to blad tannleger Sørhuus i Verdal. Derfor fikk han også tidlig interessen for yrket inn i blodet.

Selv tok han tannlegeutdanningen ved Pomeranian Medical University i Szczecin i Polen, som teller hele 34.000 studenter.

–Det gikk greit å studere, men det var også veldig greit å bli ferdig med studiene. Nå er det godt å bare jobbe, ha fine dager og ikke ha ei bok som venter hjemme, sier han.

Tannlegeslekt

Anders har mye tannlegehistorikk å slekte på, med både far og bestefar og oldefar som har vært tannleger i Sørhuusgården i Verdal.

Han har imidlertid ikke hast med å ta over en mulig familiebedrift med det første, siden han har det godt i sin nye jobb på distriktstannklinikken i Verdal, som drives av Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Det gir ham varierte arbeidsoppgaver og muligheten til å fortsette læringskurven etter endt skolegang.

–Jeg er vel litt «ødelagt» av slekta, men jeg tenker ikke noe på det å gå inn i familiebedriften nå. Det passet derimot fint å kunne flytte hjem til Verdal nå, og jeg trives veldig godt her hos distriktstannklinikken. Både med kollegene mine og selve pasientbehandlingen, sier Sørhuus.

Han gikk videregående skole i Verdal før han flyttet rett til Szczecin i Polen for å bli tannlege. Etter fem års studier var han ferdig utdannet tannlege, og fikk seg jobb på Averøy utenfor Kristiansund, før han ble lokket hjem til Verdal.

Godt miljø

Verdal tannklinikk har per i dag tre tannleger, og fyller på med en fjerde i august. I tillegg har de en tannpleier og hver sin assistent. Sørhuus synes det er godt å jobbe i et relativt stort tannlegemiljø.

–Dette er jo en ganske stor klinikk, og et ganske stort miljø. Da er det alltid noen å spørre, og jeg trives godt, sier han. Hvordan har overgangen vært?

–Jeg har både unge og eldre pasienter, og opplever mye forskjellig. Det fargelegger hverdagen etter fem års studier. Jeg har ikke planlagt noen spesialisering per nå, og fokuserer bare på å bli en generell odontolog og vanlig, god tannlege.

Hva har du savnet fra Verdal mens du bodde i Polen?

–Jeg savnet muligheten til å ta turer til fjord og fjell. I tillegg er det veldig omgjengelige og blide folk i Verdal. Og så hadde jeg ikke bil i Polen, så det var ikke så lett å ta turer. Her hjemme i Norge setter jeg stor pris på nærheten til fjellet både om sommeren og vinteren, og det blir en god del av det, sier han.

Han er for øvrig en ivrig golfer og alpinist.

Nå bor han på Verdalsøra, noe han syns er praktisk.

–Det er gangavstand til jobben, sier han.

Hva er det beste med å flytte hjem?

–Det har jeg egentlig ikke rukket å tenke på i løpet av disse tre ukene jeg har vært hjemme. Men det er fryktelig greit at folk snakker norsk. Jeg trivdes godt på Møre også, men her har jeg jo mer kjentfolk og omgangskrets. Faktisk har stadig flere flyttet hjem til Verdal, så det er fint, sier han.