Levangsbyggen Solvor Vinje Rygg satt inne i stua søndag formiddag da hun brått hørte et voldsomt brak. Hun gløttet deretter ut på verandaen og så glassbordet i tusen knas.

– Og det var ingen foranledning, ingen ute ved bordet, og ingenting som sto på det. Det small såpass at vi hørte det godt inne, gjenforteller Vinje Rygg til Innherred.no

–  Jeg tenker det bare er flaks ingen satt ute. Vi hadde en plan om å sitte der i kveld og spise middag når vi kom hjem fra tur, legger hun til.

Distributøren av bordet, Felleskjøpet, har aldri hørt om lignende episoder med dette bordet tidligere. Kommunikasjonsrådgiver Cato Fagermoen lover at Vinje Rygg skal få et nytt bord – eller pengene tilbake, om hun ønsker det.

– Jeg har vært i kontakt med leverandør av dette bordet. Først ønsker Felleskjøpet og leverandøren å beklage det inntrufne tilfellet. Felleskjøpet har hatt dette bordet i sortimentet i rundt 10 år, og kjenner ikke til lignende tilfelle, sier han til Innherred.

Fire år gammelt

Familien kjøpte bordet for fire år siden, men skal ikke ha brukt bordet på noe særlig hardt vis, som til fest og slik. Og om vinteren setter de det innendørs. Bruken har i hvert fall ikke vært såpass at det skal eksplodere, forsikrer eieren.

– Det skal jo ikke eksplodere sånn når det bare står der rett opp og ned. Helt ut av det blå. Tenk om det hadde sittet noen der. Enn noen «småttiser»? Den tanken tør jeg ikke tenke engang, sier Vine Rygg.

– Jeg er bare glad ingen satt der da det skjedde.

Advarer

Hun har riktignok hørt om eksploderende dusjdører før, siden datteren var så uheldig å ha en av dem, men aldri glassbord.

– Så jeg vet at slikt kan skje, men det skal ikke skje, understreker Vinje Rygg.

– Jeg skal ta det opp med dem jeg kjøpte borte hos i morgen. Noen reklamasjon blir det vel ikke, men jeg skal spørre om de har hatt noen lignende episoder. Jeg er ikke ute etter å ta noen, men å advare dem, legger hun til.

Av den grunn har hun også lagt ut bildene av det eksploderte glassbordet på Facebook også.

– Jeg vet at sønnen min har akkurat det samme bordet, men han er bortreist nå, så han trenger jeg ikke være redd for, sier Vinje Rygg.

Sikkerhetsmekanisme

Glassbordet er av modellen kalt Lyngen, produsert av Easy living, og selges blant annet hos Felleskjøpet – hvor Vinje Rygg kjøpte det. Innherred kom i kontakt med Felleskjøpets kommunikasjonsrådgiver, Cato Fagermoen, mandag formiddag, og fortalte ham om det eksploderte bordet. Som nevnt er dette første gang han hører noe slikt skjer med den bordtypen, men han er fullstendig klar over at det i verste fall kan forekomme. Og det er faktisk av sikkerhetsmessige årsaker.

– Hensikten med herda glass er at det skal tåle mye, men det kan jo skje ting under produksjon. Uansett vil ytre påvirkning, enten det blir satt i spenn, dunka eller flytta, for eksempel, føre til at bordet pulveriseres om påvirkningen blir for stor. Herda glass gjør det, det pulveriseres fremfor å knuses, noe som er et sikkerhetselement ved det. Hvis det knuses blir det store flak man kan kutte seg på. Det blir det ikke når det pulveriseres, forklarer Fagermoen.

– Men jeg skal ikke si at det er meningen bordet skal pulveriseres ved bare en liten dunk. Dette skal egentlig ikke skje i det hele tatt, understreker han.

Leverandøren har ifølge Fagermoen et nært samarbeid med produsenter i Kina som de importerer hagemøbler fra. Møblene selges i alt fra frittstående butikker til større møbelbutikker- og kjeder.

– Det er selvsagt kjedelig at bordet er kjøpt hos oss. Men denne pulveriseringsegenskapen er risikoen med herda glass, sier Fagermoen.

– Vi beklager som nevnt det inntrufne tilfellet, og ber kunden til å ta kontakt med Felleskjøpet for å få nytt bord eller pengene tilbake, konstaterer han.

P.S.: I papirutgaven av Innherred står det at leverandøren er Easy Living, og at de har et tett samarbeid med produsenter i Kina. Det er feil, da Easy Living ikke er Felleskjøpets leverandør - da har ingen samarbeid overhode.

Solvår Vinje Rygg. Foto: Privat