Det er mye som skal gå i hop for en familie når sommerferien smyger seg på. Det skal organiseres åtte hele uker der barna skal være i fokus og ha det gøy.

Dette er ikke bare-bare verken logistikkmessig eller økonomisk for foreldrene til barna. Ikke alle foreldre har mulighet til å ta med barna sine på lange sydenreiser eller andre kostbare ferieturer.

Denne problematikken er noe de fleste vet om, men Røde Kors i Nord-Trøndelag har gjort faktiske gjennomtenkte tiltak for å gi barn fra familier med litt trangere økonomi en mulighet til å få gode sommerferieminner å fortelle om til klassekameratene når skolen begynner igjen til høsten .

Meget viktig tilbud

Hanne Guddingstua er daglig leder for Røde Kors Nord-Trøndelag og har hatt en stor del av ansvaret for planleggingen og gjennomføringen av «Ferie for alle».

–Ved å arrangere «Ferie for alle» gir vi familier med dårlig råd et solid pusterom der de får alt servert, slik de fortjener, forteller hun stolt.

Hun forteller videre at de får gode tilbakemeldinger fra deltakerne om at de virkelig får være seg selv i en slik setting. Finansieringen av tilbudet kommer fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet fra statlig hold, men selve gjennomføringen er i regi av lokale Røde Kors-foreninger.

Hanne ønsker å berømme alle de frivillige ungdommene som bruker sin egen ferie på å lage ferie for andre.

–Det er rørende å se at ungdommene vil bruke sin egen ferie på dette, sier Guddingstua fornøyd.

Givende frivillig arbeid

De frivillige som gjør tilbudet «Ferie for alle» mulig ser slettes ikke på dette arbeidet som en innskrenkning av deres egen ferie, men heller en berikelse.

–Det er så utrolig givende og rørende å se hva en slik uke gjør med familiene som deltar, forteller Maren Hustad Knudsen.

Hun har vært frivillig i sin hjemkommune Inderøy i flere år og dette er hennes fjerde år som frivillig gjennom Røde Kors.

–Jeg fikk tilbud om å være med som frivillig på «Ferie for alle» gjennom frivilligorganisasjonen i kommunen min. Siden jeg ikke hadde noe fore den uken ble det slik at jeg meldte meg og ble tatt i mot med åpne armer, forteller Knudsen.

Hennes oppgaver under uken er å sørge for god stemning, organisering, informasjon og matlaging. Dette er ifølge henne selv ikke det siste året hennes som frivillig, men heller starten på et livslangt eventyr.

Generalsekretær på besøk

Under «Ferie for alle» sitt arrangement i Tromsdalen i Verdal kom generalsekretæren for Røde Kors, Bernt Gudmund Apeland på besøk i ens ærend for å få treffe familiene og få delta på en feriedag sammen med de.

–Dette fine opplegget har vekket ferieminner for meg også, det er rett og slett herlig å se så mange fornøyde barn og voksne, forteller Apeland.

Apeland forklarer at hans hovedoppgaver i Røde Kors er å jobbe opp mot storting og regjering for å få bevilgninger til Røde Kors sine mange tilbud, blant annet «Ferie for alle».

–Det er trist at vi ikke kan si ja til alle søknadene vi får inn om å få være med på "Ferie for alle", men håpet vårt er å kunne øke deltakerantallet hvert år, forteller han.

Han er fornøyd med å være en del av et slikt verdifullt tilbud som støtter familier i en tid som kan være vanskelig og han er sikker på at «Ferie for alle» er en kilde til gode opplevelser for deltakerne og de frivillige.

Deltakerne smilte bredt

Etter å ha vært inne i grotten i Tromsdalen var stemningen god blant de deltakende barnene.

Fatima og Hayar fra Verdal sto å gliste bredt da de kom ut av den mørke grotten.

–Dette er mye artigere enn Tusenfryd, for her blir man møkkete!, ropte de nærmest i kor.

En annen som syntes det var morsomt i Tromsdalen var Robin Elias Bakken.

–Jeg synes det var gøy, men litt skummelt i grotten, forteller han.

Han gledet seg veldig til å prøve å gå i en grotte, men også til de resterende dagene hvor de blant annet skulle til badeland.

«Ferie for alle» er utvilsomt et viktig tiltak i sommer.