Teoriene er selvfølgelig vidt forskjellige. Et gammelt værtegn sier at «hvis skjæra bygger lavt i et tre, blir sommeren tørr og varm. Ligger reiret høyt, blir den våt.»

Dette kan altså tyde på skjæra jeg så i aksjon hadde aldeles rett. Problemet er at noen fortsatt fremhever motsatt viten: «Tror sjura på en god sommer, så bygger den høyt i trærne.»

Tidligere ordfører i Lyngen, Werner Kiil, er kjent som en dyktig værprofet. Han var i 2005 nådeløs i sin dom: «Hvis sjura bygger reir innendørs, peker alt i retning av en elendig sommer.» Bedre kan det vel ikke sies.

Tirsdag så jeg ei dame i Stiklestad allé om var ute og hentet avisa fra postkassa. Hun gikk i t-skjorte og shorts. Det var 11 grader og lett regn. Hun hadde kanskje sett på kalenderen, og ikke gradestokken. Hvem vet.

Nå er det selvfølgelig en eller annen værekspert som på Facebook entusiastisk melder at sommeren «tross alt ikke har vært så verst». Nei! Nei! Nei! Sludder og snø! Jeg har sett navnekollega Tor i avisa med shorts EN gang i sommer. Jeg tror ganske sikkert han angret seg.

Men vi herdes kanskje langsomt av været. Slik som i Wellington, New Zealand. Årets sommermåned januar var den med færrest «beach days» de siste 30 år. Snitt-temperaturen var 8 grader. Da jeg besøkte byen i februar var det akseptable 10 grader. De fleste gikk i shorts, slik de helst gjør om sommeren.

Tilbake på Innherred melder Yr.no om sol i dag, lørdag. Ja, mer eller mindre HELE dagen skal sola skinne. Det er nesten så jeg hytter med paraplyen og freser iltert som Leif Juster og skriker at det er «mot normalt».