Verdalsgutten og saksofonisten Espen Olaf Vestvik er meget talentfull på flere områder og har av den grunn mange baller i luften for tiden.

Gutten har akkurat fullført sitt tre år lange opphold ved musikklinja på Inderøy videregående skole og har allerede en fartstid på 7 år i Verdal Spellmannslag som fiolinist.

Den unge musikeren har nå i sommer fått det ærefulle oppdraget å være unge musikere sitt ansikt utad under olsokdagene på Stiklestad, som «årets medspiller».

- Jeg fikk en telefon fra Hildur Norum fra SNK om at de hadde lyst til at jeg skulle spille min musikk og vise meg frem under olsokdagene i år, forteller Espen Olaf Vestvik.

Spørsmålet om å være «Årets medspiller» fikk Vestvik i en telefonsamtale i en pause mellom to skoletimer og han synes det var utrolig stas å få høre så mye skryt fra SNK på en ellers helt vanlig februar-dag.

–Hildur fortalte at de hadde hørt på meg ved flere anledninger og at de likte det de hørte, samt at de likte måten jeg fremsto som person, sier Espen Olaf stolt.

Allerede lang fartstid

Unggutten fra Vinne i Verdal har allerede vært lenge i musikkens verden. Ferden hans startet i skolekorps i fjerde klasse på barneskolen, noe som også ifølge han selv kunne vært slutten på hans karriere innen musikk.

–Jeg hadde vel egentlig planer om å slutte i korpset, så karrieren min kunne vært over allerede før den hadde begynt, sier Vestvik.

Han forteller at en streng far og korpsfamilien forøvrig nærmest tvang han til å fortsette med musikk, noe Espen Olaf er svært glad for i dag.

«Tvangen» om å fortsette med musikk førte til at han fikk lyst til å gå musikklinjen på Inderøy vgs.

–Jeg var den eneste i kompisgjengen som ønsket å gå på musikklinja, men jeg tenkte bare «skitt au, jeg må gjøre det jeg har lyst til!», sier Vestvik.

Han forteller at han raskt fikk interesse for folkemusikk etter å ha startet på musikklinja.

Espen Olaf synes også at han fikk god mulighet til å dyrke denne interessen på sin nye skolearena.

–På musikklinja var det ikke så mange som drev med verken folkemusikk eller folkerock, men jeg føler jeg fikk vist sjangeren fra sin beste side for både publikum og klassekamerater, sier han med et smil.

Over grensen for å lære

I fjor startet han opp et nytt band for å bygge videre på sin interesse for folkemusikken, med mål om å vise frem den nokså ukjente men fengende sjangeren «folkerock».

Bandet hans fikk gode tilbakemeldinger og de merket at flere og flere fikk øynene opp for musikken og bandet bak.

–Jeg har hatt Larsen-brødrene og Jens Comen som mine fremste og største forbilder, forteller han.

Til høsten flytter Espen Olaf til Østersund for å kjenne folkemusikken enda nærmere på kroppen, med nettopp Jens Comen som sin lærer på folkemusikklinja på Birka Folkehøgskole.

–Jeg gleder meg veldig til å lære mye nytt, dette blir et friår for meg, men et viktig friår sådan, forteller Vestvik.

Han har lyst til å bruke «friåret» til å bygge seg videre mot å kunne leve av å være musiker og forteller at han vil jobbe hardt for å tilegne seg så mye kunnskap som mulig fra sin læremester og sitt største forbilde.

–Det som er ekstra tøft er at jeg visstnok er den første nordmannen på folkemusikklinja på Birka, forteller han stolt.

Før avreise til Østersund skal Espen Olaf Vestvik bruke mye av tiden med sin saksofon på Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Klar for travel periode

Han skal ha tre opptredener på Stiklestad, samt en opptreden på «Visekveld» på Talia i forbindelse med olsok den 21. juli.

Første opptreden for Vestvik på Stiklestad blir den 24. juli i kirken hvor han skal legge sine roligste saksofontoner frem for publikum, senere på dagen skal han spille i museet hvor han har med seg flere og får lov til å legge enda litt mer driv i musikken sin.

26. juli spiller han i Borggården i forbindelse med Geir Lippestad sin tale, noe han ser veldig frem mot.

–Jeg får vel egentlig ikke helt mulighet til å få spilt akkurat den musikken jeg ønsker, men jeg gleder meg utrolig mye likevel, forsikrer Vestvik.

Drømmer i oppfyllelse

Han er veldig glad for at han bor på et sted hvor det er lagt til rette for at ungdommer skal få mulighet til å vise frem sine talent.

–Det er ekstra godt å tenke på at det er de voksne som spør oss unge om å bidra, vi trenger ikke mase selv for å få slike muligheter, det er stort, mener han.

Espen Olaf synes Verdal er et utrolig bra sted å stå på scenen grunnet at publikummet i Verdal er åpen for ny takt og tone.

Han mener at Verdal-folket stort sett er et meget kulturinteressert folk.

–Jeg synes det er stas å få spille på Stiklestad, her har jeg mange gode minner, jeg elsker spelet, forteller han.

Vestvik hadde frem til i fjor en stor drøm om å få delta i Spelet om Heilag Olav, nå går han snart mot sitt andre år som danser i oppsetningen av det berømte slaget.

Stiklestad er og blir viktig

Det er med andre ord ingen tvil om at Espen Olaf Vestvik er en ung tusenkunstner som behersker å sjonglere med mange baller samtidig.

–Interessen for «Spelet» har jeg hatt i mange år, spesielt har musikken i oppsetningen vært viktig for meg og mitt liv, forteller Vestvik.

Espen Olaf mener bestemt at aktiviteten på Stiklestad under olsok er viktig for Verdal sin befolkning, det er ifølge han her alle samles og lager god stemning.

Det er ingen tvil om hvordan de neste ukene, samt det neste året vil se ut for den unge talentfulle saksofonisten, men veien videre for Espen Olaf Vestvik etter folkehøgskoleoppholdet er noe mer uklar.

–Jeg har kanskje lyst til å kjøpe meg en gård på Verdal for å drive med sau og være «spellemann» ved siden av, det tror jeg passer bra!, forteller Vestvik.