Regnskapstallene for fjoråret hos Verdals største byggmesterfirma, Grande entreprenør AS, ble nylig offentliggjort i Brønnøysundregistrene. Selskapet kan vise til et driftsresultat med overskudd på omtrent 20 millioner kroner, og en omsetning på hele 563 millioner. Det betyr at de har økt omsetningen med nesten 200 millioner i løpet av de fire siste årene, da de omsatte for 379 millioner i 2012.

– Omsetningsøkningen har ikke vært et mål i seg selv. Vi har en strategi om å ha faste ansatte fagfolk, og vi gjør alt vi kan for å unngå permitteringer. Da må vi sørge for at vi hele tiden har nok å gjøre, og gjerne vel så det. Markedet har vært bra og vi har etter hvert blitt ganske effektive, og da blir omsetningen stor. Den prestasjonen vi er mest fornøyd med er at vi har gitt ca. 200 mennesker en trygg arbeidsplass. Vi er stolt av å være N-T største arbeidslag, kommenterer Morten Hynne.

Lagt stein på stein

I 2012 var Grande nemlig nede i en bølgedal. Omsetningen ble ikke høyere enn 380 millioner kroner, 60 millioner mindre enn året før. Det førte til et driftsresultat på åtte og en halv million kroner i minus.

– Da slet vi skikkelig, blant annet som følge av konkursen i Teknobygg (som da eide 50 prosent av Grande) og noen dårlige prosjekter. Etter tilbakekjøp av aksjepost fra Teknobygg gikk eierne inn med ny kapital, og siden har vi lagt stein på stein, sier Hynne.

Nå ser ting mye lysere ut, og omsetningen er høyere enn noen gang. Driftsresultatet er dog «bare» på 3.5 prosent med de 20 millionene fjoråret ga. Men dét er også en økning, på omtrent fem millioner kroner fra fjoråret, og ca. 29 millioner mer enn i 2012.

– Vi har hatt en jevn og fin økning i resultat de siste 4–5 årene, og lå i 2016 ca. på det som er snittet for de største byggentreprenørene i landet. Vi er fornøyde med utviklingen. Vi har mål om fortsatt økning i resultat, og kunne nok ha klart det raskere hvis vi var mer kyniske i henhold til hvilke jobber vi tar på oss, påstår Hynne.

Positiv utvikling på alle fronter

I året 2016 hadde Grande en egenkapital på over 45 millioner kroner, samt en sum av eiendeler tilsvarende 176 millioner, derav anleggsmidler verdt 53 millioner, og omløpsmidler – eiendeler som er ment for kortsiktig bruk, for eksempel varelager og bankinnskudd – på godt over 123 millioner kroner. Selskapets langsiktige gjeld er på 15 millioner kroner, og den kortsiktige på 115 millioner.

Fra 2012 og til nå har Grande også redusert gjeldsgraden, og økt egenkapitalandelen fra 18 prosent til 26. Ja, de aller fleste økonomiske nøkkeltallene viser en positiv utvikling, og totalrentabiliteten – avkastningen på anskaffet kapital gjennom året – har gått fra minus fire prosent til tolv prosent på plussiden.

Grande entreprenør skal ifølge Hynne ligge godt an i år også. Og siden utviklingen har vært såpass positiv, fortsetter de med suksessoppskriften de har fulgt den siste tiden.

– Vi har en god ordrereserve både i år og delvis inn i neste år. Planene videre er vel å fortsette ca. som før, men ikke minst å bruke en del ressurser på å styrke organisasjonen slik at vi blir ytterligere effektiv og konkurransedyktig, sier Hynne.

Det har også vært snakk i arbeid i Mo i Rana for verdalsbedriften, men Hynne forteller til Innherred at ingenting er tidfestet når det kommer til den saken – og mer får vi ikke høre om dét.

Uansett er Grande entreprenør fortsatt stor her i området. Eller som de sier i Spania, hvor Morten Hynne nå er på ferie: Grande.