Det ble full utrykning til Normilk-fabrikken i Sjøgata i Levanger sentrum torsdag kveld. Rundt klokken 19 gikk brannalarmen i bygget, da det var røykutvikling og tilløp til brann i en tørrmelkkanal på anlegget.

Det kom mye røyk fra kanalen, etter at det oppstod varmgang under produksjon. Brannvesenet og Normilks to operatører på vakt sørget for at branntilløpet ble slukket i løpet av en times tid.

–Vi vet ikke helt om det var åpne flammer, på grunn av at dette er et lukket system. Det bidro også til at brannen ikke ble større. Nå rengjør vi utstyret og åpner opp for å se på skadene. Det ser heldigvis ut til at vi får et veldig begrenset skadeomfang, så vi har berget godt, sier fabrikkdirektør Øystein Vold.

Roser sine ansatte

Han mener at det kunne gått mye verre dersom fabrikken ikke hadde hatt gode sikkerhetsrutiner, og ikke minst gode ansatte.

–Våre operatører og mekanikeren på vakt var raske til å reagere, og fulgte alle rutiner da brannen inntraff. Dersom de ikke hadde reagert så raskt og riktig, så kunne brannen ha utviklet seg mye verre. De gjorde en kjempeinnsats sammen med brannvesenet, sier Vold.

Nede i 1,5 døgn

Både politi og brann bisto da brannalarmen gikk. Fabrikken måtte stanse produksjonen, men forventer å være i gang i løpet av lørdag. Foto: Roger Rein

Skadene sentrerer seg nå rundt pakninger i metallkanalene. I tillegg måtte anlegget vaskes ned og alle systemer gjennomgås før fabrikken kunne gjenoppta produksjonen i helgen.

–Vi får om lag halvannet døgn med produksjonsstopp på grunn av branntilløpet, dersom vi ikke oppdager noen uventede feil etter brannen. Vi går over systemet og det elektriske for å forsikre oss om at alt fungerer som det skal før vi starter opp anlegget natt til lørdag eller senere lørdag. Siden produksjonen uansett er nede i en periode, foretar vi også noen andre vedlikeholdsoppgaver samtidig, sier Vold.

–Hva betyr stansen i produksjonen i form av tapt inntekt og produksjon?

–Det er klart at 1,5 døgn med uønsket stopp påvirker oss. Men for kundene våre vil det ikke ha noe å si, fordi vi har et varelager og fordi at kundene våre har lavere aktivitet nå på sommeren.

Normilk-fabrikken har siden 1925 produsert melkepulver i Levanger sentrum. Hvert år produserer de 7.000 tonn melkepulver, noe som tilsvarer rundt 64 millioner liter melk.

Selskapet omsatte i fjor for 334,3 millioner kroner og hadde et årsresultat før skatt på hele 39,3 millioner kroner.