Det var celebert besøk på Ytterøy i helga. Hans-Erik Dyvik Husby, best kjent som «Hank von Helvete» og den tidligere vokalisten i Turboneger – et av Norges største rockeband gjennom tidene, gjestet den idylliske perlen i Levanger. Det skjedde i forbindelse med matarrangementet «Grill på ville veier», i regi av 7610 Rampa.

Og grunnen til at nettopp Dyvik Husby var invitert, er hans lidenskap for god grillmat. Helvetes god, vel å merke. I løpet av de siste årene har han nemlig sluppet bøkene «Helvetes god grillmat» og «Helvetes gode burgere». Sleng med en finale i MasterChef spesial i 2015, så er det liten tvil om at «Hank» kan mer enn rock.

Entusiasme og tåpelige påfunn

Under besøket på Ytterøy skulle den velkjente gjestekokken ha ansvar for én av flere grillstasjoner, samt synge og underholde i løpet av kvelden. Dyvik Husby ankom Ytterøy med ferja litt utpå ettermiddagen, og Innherred var så heldig å få prate med ham over telefonen – like etter han hadde gått i land til sitt første besøk på øya.

– Og det ser ut som det er var den beste dagen på året å ta turen og – her er det jo bare sommeridyllen i dag, sier Dyvik Husby til Innherred.

– Her står grillene så dampen ryker. Ja, dette blir litt av en kveld!, tror «Hank».

– Hva er planen din for dagen?

– Plan? Nå har jeg akkurat fått meg en øl. Kyllingøl, en lys lager. Utover det har jeg ikke planlagt så mye, spøker han.

– Nei da. Jeg er leid inn som et støyelement og skal bidra med min entusiasme og tåpelige påfunn utover kvelden. Og så skal vi spise mye godt kjøtt, blant annet fra Ytterøykylling. Så blir det litt fantastisk sjømat og. Jeg skal prøve å lage noen spreke sauser, og gjøre maten god og spennende for dem som smaker, sier Hank.

Han hadde også tenkt seg ut på sjøen en tur, og ta fram gitaren når det lir mot kveld – naturligvis.

Flere grillstasjoner

Selv om han skulle bidra med musikk også, som jo er det han er mest kjent for, var det åpenbart maten som opptok Dyvik Husby mest. Han gledet seg enormt til å smake på mye lokal mat, og det var det nok av på Ytterøy i går. I tillegg til Ytterøykyllings produkter hadde også Karl Laugsand ansvaret for en av grillene. Han er kjent for sine kjøttprodukter av svin og firmaet Med svin på skogen, men lager også kjøtt av storfe, elg og lama. Ved de andre grillstasjonene hadde representanter fra Levanger-restauranten Grobian ansvaret for den ene, og Grillisten og 365 BBQ-team de to andre.

– Det er jo som å komme til himmelen for en søring, dette, med all den gode lokale maten, medgir Dyvik Husby.

– Jeg har egentlig lengtet etter smakene i Nord-Trøndelag, skjønner du. Det jeg vet fra før er at trøndelagsfylkene har et potensial til å være et flott norsk matfat med fantastisk kvalitet. Osten, fjærkre, det er mye godt her. Og nå får jeg jo alt på ett fat her på Rampa, legger han til, tilsynelatende svært tilfreds.

Skremmes vekk av The Julekalender

Den tidligere rockestjernen har fartet mye rundt om i landet, men aldri vært særlig mye i Nord-Trøndelag. Det har blitt mest turer til Sør-Trøndelag når han først har vært her i traktene. Og på Ytterøy har han jo aldri vært før, som nevnt. Heldigvis spilte været på lag med arrangørene, som dermed greide å vise fram øya fra sin beste side.

– Hva var førsteinntrykket ditt?

– Jeg kjente jo igjen det pittoreske, norske bondelivet med en gang. Og det er jo nydelig her i dag, men jeg påminner meg selv om klippene fra The Julekalender, med snøstormene utenfor gården. For hadde det vært slik som i dag hele tiden hadde jeg jo flyttet oppover!, konstaterer Dyvik Husby.

– Men jeg har ikke sett noen rådyr enda. Det blir vel senere i kveld, når jeg roter meg inn i skogen, legger han til.

Ble med på festen

Om ikke dagen var fin nok da han kom, var ikke håpet for resten av dagen noe mindre hos gjestekokken. Han hadde trua på en stor kveld ved Rampa, med mat og musikk i skjønn forening i solsteiken for dem som måtte komme.

–Om man ikke har vært glad i landet vårt frem til nå, så blir man det i hvert fall på sånne dager. God mat, god drikke og gode venner. Personlig blir jeg oppriktig glad for at jeg ikke dro til Syden når jeg får slike dager. Én av disse er nok for å bli værende i Norge om sommeren, og det mener jeg, understreker Dyvik Husby.

–Nå skal jeg bare spise og drikke meg gjennom kvelden, jeg. Så får noen filme meg, så jeg kan se i morgen om jeg hadde det hyggelig, sier han og ler.

På den musikalske menyen fra Hank fikk publikum servert Johnny Cash-låter på norsk og Cornelis Vreeswijk. Den lille konserten skal ha vart omtrent en time, før han selv ble med på festen.

– Som om 8000 skulle grillet i Levanger

Det skal ha vært litt av en kveld ute på Ytterøy i går. Dagrun Myhr, daglig leder ved Rampa, uttalte tidligere at Grill på ville veier med Hank kom til å bli årets store arrangement der. En av de andre initiativtakerne bak kvelden, Jon Audun Haukø, var i hvert fall godt fornøyd dagen derpå.

–Det var styggbra, forsikrer han.

–Kjempeartig. Og vi fikk mange kjempegode tilbakemeldinger på både mat og arrangement, legger han til.

Omtrent 220 stykker skal ha tatt turen. Slettes ikke dårlig, tatt i betraktning at det bor 550 mennesker på øya.

–For å sammenligne blir dette som om 8000 skulle ha kommet på grilling i Levanger, humrer Haukø.

–Hvordan var det å feste med Hank etterpå, da? Han er jo tross alt gammel rockestjerne ...

–He he, han var greit han. Han er jo en helt vanlig mann. Og en veldig koselig type, svarer Haukø, som har vært med på å arrangere disse «Ville veier»-arrangementene i to år nå.

Måtte vente på ferja

Dagen derpå bruker sjeldent å være like morsom som festen. Det var nok tilfellet for Hank denne søndagen også – men ikke nødvendigvis på grunn av alkoholinntaket. Han, Jon Audun og et par karer til måtte nemlig vente lenge på ferja. To og en halv time, omtrent. Og hvis vi skal tolke Hanks ansiktsuttrykk, som du kan se på bildet over, var han ikke akkurat i ekstase for dét.