Klubber, foreninger og lag i idrettsmiljøet på Verdal får ikke tilstrekkelig med treningstid i verken Ørahallen eller Verdalshallen. Begge er fullbooket. Noen må slåss om å trene i gymsaler rundt omkring i kommunen – men det er fullt der og. Turnlagene, som det antakelig går verst utover, har nå femti utøvere på venteliste på grunn av manglende kapasitet. Det vil altså si at de ikke får være med på turn, fordi det ikke er plass.

For da klubbene søkte om tildeling av halltid i vår, endte regnestykket opp med tolv timer i «overskudd». Med andre ord er det et halvt døgn av treningstimer som Verdal IL håndball, Innherred basketballklubb eller andre gjerne skulle brukt til å øve i hallen, men som de ikke får.

–Det er to hele dager med halltid, forteller Paul Elvebø, leder i Verdal idrettsråd. Det er de, kommunen og administrasjonen ved de ulike anlegge som har stått for tildelingen – og Elvebø skulle gjerne hatt mer tid å gi ut.

Vukuhallen hjelper ikke

Det er i denne sammenhengen snakk om halltid for tradisjonelle hallaktiviteter, som i utgangspunktet finner sted på gulv og parkett. Aktiviteter som håndball, kampsport, badminton, et cetera. Vukuhallen og Stiklestadhallen hjelper lite. Inntil videre er det bare hallene på Ørahallen og Verdalshallen, samt gymsalene, man kan bruke til vanlig hallaktivitet.

–Idretten har mange gode, store anlegg her i Verdal, som Vukuhallen, motorsportsentret i Inndal og anlegget som kommer oppe i Blommen skisenter nå. Men det er fortsatt ting vi mangler. Og når etterspørselen etter halltid er så stor, må vi fremme det for kommunen og de som styrer, sier Elvebø.

Gjennom ei vanlig uke har man totalt 60 timer hallkapasitet til trening i Verdal. Fra fire om ettermiddagen til ti om kvelden, mandag til fredag, i begge hallene. Helgene er satt av til annen bruk, som turneringer og andre arrangementer. Flere skulle hatt mer treningstid i hallene, mens andre må nøye seg med mindre plass i hallen enn ønskelig når de først har fått trening der.

Helst basishall

De som mangler mest treningstid, ut ifra ønsket, er Verdal turnforening og Verdal IL håndball. Sistnevnte mangler nesten en hel dag med halltid, mens turnforeningen lider såpass at nye turnere settes på venteliste. Mangelen på kapasitet hos disse to kan nok ses i sammenheng med en betydelig økning av medlemmer i løpet av de siste årene. Til sammen har turnlagene i Verdal, altså Ness, Vinne, Stiklestad og Verdal turnforening, økt fra 460 medlemmer til 649 på et år. Håndballgruppa, på sin side, var 174 medlemmer i 2014. Nå er de fem hundre!

For å løse det som egentlig er et fint problem – det er bedre med fulle haller enn tomme – har idrettsrådet et forslag: Bygg en basishall. Det vil si en hall hvor turnutstyret står rigget klart, hele tiden. Trampoliner, matter, bommer og så videre.

–Gjerne som den i Steinkjerhallen. På den campusen er det jo den hallen som er fullbelagt og går med overskudd, sier Elvebø.

–Men hallen blir ikke bare for turngruppene, men også andre lag. Jeg mener de som driver med annen idrett hadde hatt godt av litt basistrening også. Og jeg tror mer kapasitet vil føre til enda flere deltakere i hallidretten, skyter han til.

Idrettsrådet ønsker først og fremst å plassere basishallen ved Verdal videregående skole, slik at den kan kombineres med kroppsøving og idrettsundervisning der. Ørmelen skole og Stiklestad er andre alternativ.

Kommunen positiv

Mest handler det om hvem som skal stå bak prosjektet. Hvis hallen havner på Verdal VGS, kan det være naturlig at det er skolen og fylkeskommunen som går i bresjen og tar regninga. Ellers kan idrettslagene og kommunen være aktuelle kandidater. Rådgiver i kulturtjenesten i Verdal kommune, Frode Strand, tror uansett initiativtakeren kommer til å få god økonomisk hjelp.

–Vi vet at vi har et sterkt behov for en ny hall i Verdal, og basishallen er høyt prioritert av anleggene idrettsrådet vil ha. Vi har jo ikke noe slikt her. Så lenge noen setter i gang det, vil dette være et prosjekt som vil prioriteres med tanke på spillemidler, sier Strand.

Et slikt anlegg vil koste mellom 15- og 30 millioner kroner, anslår han. På det raskeste vil man kunne begynne arbeidet i 2018-2019, men da må et idrettslag eller -forening ta på seg regninga – og det fort. Den 15. oktober går fristen ut for å søke om spillemidler i år. Hvis den blir innvilget, kan kommunen stille med mellomfinansiering og forskudd på lån gjennom deres forskutteringsordning for spillemidler.

–Jeg garanterer ikke noe, men den som setter i gang byggingen av en slik hall har alle odds med seg, for både forskudd og spillemiddeltildeling, mener Strand.

Verdal klatreklubb har også ytret et ønske om egen hall. Det optimale vil derfor være en hall som integrerer både klatring, basis og flerbrukshall, synes Strand.

Hvorvidt kommunen selv kommer til å finansiere et slikt prosjekt, vil avhenge av en eventuell politisk behandling. For Verdal videregåendes del jobber de og fylkeskommunen nå med en masterplan for hele skoleområdet, en plan de nå har fått utkast til. Men VGS-rektor Harald Morten Steen synes det er for tidlig å kommentere planen i henhold til mulig basishall på nåværende tidspunkt.