Halvor Bjørken fra Verdal har i en årrekke vært skogeier og engasjert i skognæringen. Selv har han overlatt gårdsdriften til neste generasjon, men han er stadig nestleder i Woodnor AS, som importerer og selger flis og tømmer. De eies av Allskog, og har Norske Skog som en av sine største kunder. Selskapet med hovedkontor i Trondheim hadde i fjor en omsetning på 256 millioner kroner. Han mener at en stans i Norske Skog-fabrikkene i Norge vil være som på 50-tallet.

–Norske Skog er viktig for hele skognæringen og sagbrukene. En konkurs vil være dramatisk for bedrifter rundt konsernet også. Jeg kan ikke tenke meg en situasjon uten Norske Skogn på Skogn, og det blir som om vi går tilbake til 50-tallet, sier han og peker til tiden da det ikke fantes treforedling i regionen.

Liker ikke spekulasjoner

Det var også årsaken til at Norske Skog Skogn ble etablert på 60-tallet av skogeiere, som trengte lokal treforedling med gode leveransemuligheter. Bjørken vil imidlertid ikke spekulere i en mulig konkurs.

Halvor Bjørken.

–Jeg liker å forholde meg til realitetene, og overlater spekulasjoner til mediene. Men jeg håper at de ansvarlige har rattet i hendene og gjør så godt de kan for å sikre videre drift, sier han.

Selv mener han at det er mulig å finne løsninger som konsernet kan benytte.

–Jeg håper at eierne finner verktøyene som trengs. Det brukes mye energi på «hvis», «om» og «at», sier han.

Fortsatt Skogn-tro

Til Trønder-Avisa torsdag uttalte fabrikkdirektør Amund Saxrud at han fortsatt tror på papirproduksjon på Skogn, som er en lønnsom fabrikk med gode resultater til tross for konsernets problemer med gjeldsbetaling. Konsernledelsen vil ikke spekulere i framtiden til papirfabrikkene dersom konsernet går konkurs, ifølge Saxrud.

–Fabrikkene skaper en kontantstrøm på en milliard i året. Det tror jeg noen vil bygge videre på. Så lenge vi leverer positivt resultat vil det være drift her, sa han til Trønder-Avisa.

Tillitsvalgt Svein Erik Veie sier til Innherred fredag at hans fokus ligger på de om lag 350 arbeidsplassene og fabrikkdriften på Skogn.

–Hovedfokuset vårt er at vi fortsetter med det gode arbeidet vi gjør på Skogn. Vi har forbedret resultatet hvert år siden 2010/2011, og vi leverte 12 prosent driftsmargin i 2016. Det er cirka det dobbelte av andre børsnoterte selskap. Restrukturering av gjeld og måten det er bygd opp på ønsker jeg ikke å komme inn på nå. Som klubbleder og styremedlem har jeg full tillit til de som jobber med det, sier Veie og legger til:

–Det er Skogn vi kan gjøre noe med, og for meg er ikke konkurs noe tema. Jeg regner med at det kommer en løsning, og jeg er optimist, sier han.