– Jeg bruker å si at jeg reiser hjem når jeg drar til Verdal, selv om jeg har bodd i Risør i tjue år. «Den hvite by ved Skagerak» er en perle på jord som jeg trives godt i, men jeg trives minst like godt når jeg tar turen til Verdal.

Ruth Ervik er en fargerik kvinne som setter spor der hun lever og ånder for kunst- og kulturliv. Hun jobber for tiden på heltid som billedkunstner.

– Allerede som barn var jeg svært glad i å tegne, det var aldri tegneblyanter og blanke ark langt unna når jeg vokste opp. Det er mulig det var for å få meg til å sitte i ro at tilgangen på tegnesaker alltid var tilstede. Det er ikke tvil om at denne barndommen har bidratt til at jeg nå jobber på heltid som kunstner.

Som kunstner er ikke Risør noen dum by å bosette seg i.

Her får Ervik fritt spillerom sammen med andre likesinnede.

– I Risør holder jeg til i Risør Kunstpark, som en av fjorten kunstnere. Jeg bruker å kalle meg en koloritt og en moderne figurativ kunstner. Men jeg blander ofte uttrykk og teknikker. Maling på finér er et eksempel på mitt uttrykk.

Nå ser hun virkelig frem til å komme til Levanger for å vise frem sitt talent og livsverk. 7.,8. og 9. september har hun en «pop up-utstilling» inne på Magneten i Levanger.

Dette blir hennes fjerde utstilling på trøndersk jord.

Selv om hun ikke har glemt Verdal på noen måte, er det Risør som er hennes hjerte aller nærmest akkurat nå.

Her trives hun som plommen i egget med alt Risør har å by på.

– Vi har ei hytte som er bare fem minutt unna med båt fra der vi bor. Det er der jeg utøver min fritid. I Risør er det mer vanlig at man har to båter enn to biler.

Det at Risør er en båt-by er ikke noen stor overraskelse. I sommer ga hun også sine venner fra Verdal et innblikk i ekte Risør-stemning.

– Jeg inviterte ti venner til å komme hit for å overvære trebåtfestivalen her i Risør. Alle bodde her hos oss, og det var skikkelig god og koselig stemning. Familien er viktig for meg.

Selv om hun bor på et rolig og bedagelig sted ved sjøen, har hun ikke mye tid til det som kalles «fritid».

– Som kunstner lever jeg og ånder for det jeg driver med. Jeg har brukt hele sommeren på galleriet, men på et vis er det jo fritid å gjøre det man trives med. Selvfølgelig er det godt å koble av på hytta også, men jeg har kunsten i hodet uansett hvor jeg er.

Ruth Ervik er dedikert med et hjerte og hode for kunsten.

Hva savner du fra Verdal?

– Jeg savner stort sett venner og familie. Jeg glemmer heller aldri olsok, som var definisjonen på sommer for meg når jeg bodde i Verdal, olsok er noe jeg savner når jeg tenker tilbake på det.

Hva savner du minst?

– Været! Jeg kan heller ikke si at jeg savner fjord og fjell, for man skal ikke dra så langt før man ser det her i Risør heller.

Ditt beste minne fra Verdal?

– Mitt beste minne fra Verdal må nok være det at jeg fikk mine to barn mens jeg bodde i Verdal.

Hvordan holder du deg oppdatert om det som skjer i Verdal?

– Jeg abonnerer på Innherred, og leser avisa på nett og mobil. Jeg prater ofte med folk fra Verdal, både familie og bekjente. Det som er litt rart er at jeg har begynt å lese avisa baklengs, alltid familiesidene først. Dette er vel kanskje noe som kommer med alderen, uten at jeg er helt sikker på hvorfor.

Hva skal til for at du bosetter deg i Verdal?

– Da må det nok skje noen ordentlige klimaendringer. Jeg føler at vi har en måned lengre sommer i begge ender her i Risør i forhold til Trøndelag.