–Ja, det er «in» å gå på tur, og i Verdal har vi mange turmål som kan nås hele året. Det har blitt en trend over hele landet å gå på tur, så vi føler det som en plikt å tilrettelegge enda mer for turgåere,

Det sier Ann Sissel Vehus som selv bruker naturen i Verdal myesammen med familien. Hun er også leder for en frivillig gjeng som tilrettelegger for både «10 på Topp» og Kjentmannsmerket.

Bedre merking

Mens «10 på topp har hatt et oppsving i popularitet, er oppslutningen om Kjentmannsmerket mer dalende. Det gjøres det nå aktive grep for å løfte opp.

Kjentmannspostene har vært gjennom en oppgradering med kasser, skilting, merking og infotavler. Torsdag relanseres hele konseptet. En konvolutt med kart og beskrivelse av turmålene blir til salgs for 200 kroner.

–Det blir bare fem kroner per tur, smiler Vehus. Kjentmannsmerket består nemlig av 40 steder.

Nye poster

Siden 1992 har det vært 37 poster rundt omkring, men dette er altså nå utvidet. Nye kjentmannsmerker er Rollsjøan, Brenntjønnin (den gamle samiske boplassen på stien til Tuva) og den tredje blir Ramsåsen.

Den omfattende oppgraderingen støttes økonomisk av Nord-Trøndelag Fylkeskommune, mens kommunen bidrar administrativt. Det hele skjer videre i samarbeid med Verdal Idrettsråd, idrettslagene og grunneiere. Også nettstedet verdalsbilder.no har informasjon og opplysninger om alle turene.

50 år i 2020

Når idrettsrådet og idrettslagene blåser nytt liv i Kjentmannsmerket, er det fortsettelse på ei satsing som om tre år kan markere 50 år. Det helte startet nemlig høsten 1970. I lokalavisa Verdalingen ble det da skrevet at målet var å få til 30 poster. Et par år senere var antall poster kommet opp i 35, og det var et poulært tiltak i flere år. På 80-tallet dabbet det hele av igjen og det ble en pause i denne aktiviteten før det fra 1991 ble en ny giv for Kjentmannsmerket.

Naturgoder og premier

Premiering er en del av konseptet, selv om Vehus også fremhever andre goder ved å komme seg ut på tur.

–Slike turer kan kombineres med bær- og sopplukking, fisking og ikke minst å bli kjent med bygda si. Det er mye spennende historie.

Og for den som samler på synlige idrettspremiene er det snakk om merker i bronse, sølv og gull. Den som oppnår to gullmerker får et fat meg motiv fra Malså gruver. 10 ganger premieres med et fat med motiv fra Hermannssnasa.

Komiteen for Kjentmansmerket består av Sissel Skrove, Bente Hansen Steen, Ranja Arntzen, Ingrid Sørgjerd, Karl Arne Melby og Kjell Olav Melby.

Dette er kjentmannspostene

Marsteinsvola, Tjelderknoppen, Leirsjøen, Hærvola, Malså kopperverk, Østre Juldalsvollen, Raudtuva/Rautun, Guddingskallen, Spjeldberget, Høg-fjellstøtta, Kråksjøen, Storhavren, Steinsvåttån. Kvindfjellet, Lyngsvollen, Helloporten. Grønningen, Hermanssnasa, Tuva, Våttån/Stongbakkvåttån, Hyll-fjellet, Ørvillhøgda, Tørrgran-vola, Hitre Sterfjellet, Tverråholman, Flyvollen, Skjækerdalsgruva, Åkervollgruva, Elnesberget, Høgkammen, Fånett-vatnet, Våttåhaugen, Blåberga, Bjørkvatnet, Lyngåsen, Bergugleberget, Hestgreivollen, Roll-sjøan, Brenntjønna, Ramsåsen.