For når storfisker'n skryter av hvor mange fisker han får - da strekker armene ikke til….

Stian Stensland slår ut armene. Humøret har steget flere hakk etter «godt fiske» ved Berg Søndre i Vinne. Men sannheten er at det har blitt bare småfisk på Stian Stensland og Eir Hol. Det er også slik det skal være. Innherred har hengt seg på dagens elfiske-økt. Med på laget er også Ottar Røstad og Per Otto Letnes.

Har sett endringene

Dugnadskarene har stor kunnskap om Valbekken og er som mange andre oppriktig interessert i hvilken tilstand bekken er. Helt siden lutingen gjorde sitt inntok i landbruket på 60-tallet, har de vært vitne til varierende tilstander i bekken. Legging av rør og kulverter de siste ti-årene i forrige århundre har også medvirket til dårligere gyte- og oppvekstkår for sjøørreten.

–Var det fesk!? Stian Stensland roper til Eir som vasser nede i bekken med det spesielle fiskeutstyret. Hun ser ut som en slags astronaut med en boks på rygger. Med stand og håv tar hun meter for meter og svimeslår fisken med elektriske støt. Ottar Røstad og Per Otto Letnes følger i hælene, også de med håv og ei bøtte der småfisken skal samles.

Nedgravd rør

Nå har fiskegjengen fått ny giv, og nå dukker den ene fisken etter den andre opp. Tidligere har vi vært oppe hos John Gudding. Der var det ingen fisk i det hele tatt. Heller ikke et stykke lenger ned var det antydning til småfisk. En antakelse er i ferd med å bli bekreftet. Et 30 meter langt rør ved Berg Søndre ser ut til å hindre småfisken i å gå opp. Det er iallfall påfallende mye fisk nedenfor røret. I løpet av kort tid har 28 fisker havnet i bøtte og kar.

–Vi skal ikke fullstendig utelukke at det er fisk ovenfor, men det er i så fall ikke mange som har passert. Vi burde ha funnet noen her.

Fisk opp til Reinslia

Valbekken er en klassisk bekk der det i uminnelige tider har gått opp sjøørret. Ottar Røstad kunne i sin barndom fiske hanker med småørret helt opp til Reinslia flere kilometer lenger opp. Ja, det fortelles også at det er tatt fisk opp mot en halv kilo der.

–Det er mye bekk oppover fra Berg Søndre, og de beste gyteområdene er ved Gudding. Men det ser ut til at fisken stopper her, sier Stensland.

Nå er det for tidlig å fastslå alt med skråsikkerhet, og den videre forskningen skal forsøke å avdekke flest mulig svar.

Alle bekker sjekkes

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet startet elfiske i Verdalsbekkene mandag og vil holde på godt ut i neste uke. Samtlige bekker i Verdalsvassdraget, samt Semsbekken, Pålstubekken Rinnelva og Valbekken skal gås over for å sjekke fiskestatus (yngel og småfisk) og produksjon beregnes.

Ni bekker tas ikke med i denne runden de ble sjekket i 2015. (Bjørkbekken-/Sundbybekken, Kvernbekken, Kveldstadbekken, Skyta, Follobekken, Eklobekken, Leiråa, Brokskitbekken. Kvisla/Haugsbekken).

Slik foregår elfisket. Fisken blir slått ut av strøm og fanges i håv. Ottar Røstad assisterer Eir Hol i Valbekken.

Grunneierne viktig

Dersom forskerne kan fastslå at kulverter og rør hindrer oppgang av fisk, er det opp til andre krefter å eventuelt ta tak i problemet. Grunneierne må være positivt innstilt.

–Finnes det økonomisk støtte til å åpne opp der bekken er lagt i rør?

–Ja, det finnes flere muligheter. Og med noe dugnads-bidrag, for eksempel folk fra folk som har maskiner, vil det bli lettere å få gjennomført slike tiltak.

Godt nytt fra Skjørdalen

Nå er det slettes ikke bare problematiske bekker i Verdal. Skjørdalsbekken, som tidligere har vært utsatt for ødeleggende forurensing, har bra med yngel nå.

Da Stian Stensland og Eir Hol fisket ved Skruddusvingen (Jamtlandsveien) og ved Ryan gård fikk de mye fisk. Etter å ha gått over 100 kvadratmeter var fangsten rundt 170 småfisk, for det meste yngel på seks centimeter. Noen få lakseyngel ble også påvist, noe som forteller at lakseyngel kan legge ut på næringsvandring i bekker.

Helhetlig bilde

Etter hvert som fiskene tas opp, blir de målt og registret. Sammen med andre data fra gytebekkene skal all informasjonen bearbeides og systematiseres. Forskningen vil danne et helhetlig bilde av gytebekkene og muligheter til å iverksette tiltak som kan bedre forholdene.

–Fisker du noe utenom dette prosjektet?

Masterstudent Eir Hol smiler og må bare innrømme at det er det heller smått med.

–Nei, jeg ingen tålmodig fisker. Men akkurat dette synes jeg er spennende da. Jeg ser nå at vi begynner å få inn resultater på det vi har arbeidet med siden i vår.

Torsdagens elfiske fortsatte i Valstadbekken (Vinne) og Pålstubekken (som renner ut ved Fugletårnet i Svinhammerfjæra). Det var det ingen fisk.