Den lå og speilet seg i solskinnet – helt ytterst i båthavna, bortenfor ferjeleiet i Levangersundet.

Det var som han fortalte oss at her ligger den tøffeste gutten blant båtene.

Redningsselskapet sin stolthet er en Rib på 23 fot. Med 150 hestekrefter som skyver i hekken, kan den gjøre 38 knop, som tilsvarer 70 kilometer i timen.

–Vi går til Steinkjer på cirka 45 minutter.

Geir Ove Malvik er leder i RS Frivillig Levanger, som lokallaget kaller seg.

Rib-en fikk levangerforeningen i gave fra Redningsselskapet sentralt. Nå blir den brukt som blant annet redningsbåt i indre Trondheimsfjorden.

De frivillige i Levanger har døgnvakt, og står klar til å rykke ut hvis noen skulle få motorhavari, gå bensintom, eller noe mer alvorlig skulle skje til sjøs.

Totalt har RS Frivillig Levanger 30 personer som rullerer på vaktlisten for å holde Rib-en stand by året rundt. Det er ganske imponerende, når vi hører at dette er arbeid uten noen form for godtgjørelse.

Nå ønsker foreningen å dra i gang en ungdomsgruppe i tillegg. Dette vil være et tilbud til dem mellom 13 og 26 år.

Det er allerede en gjeng på 8–10 stykker som er med i RS Ungdom, men de vil gjerne bli flere.

Håkon Skaufel fra Skogn og Tage Kristiansen, rimelig fersk levangsbygg innflyttet fra Bardu, er to av de unge som allerede er i gang.

Hver tirsdag

Ungdomsgruppa holder til i Ravns gate på havna, og har åpent hver tirsdag mellom klokka 18 og 20.

–Her har du mulighet til å komme innom oss for å høre om hva vi driver med. Kanskje det er noen der ute som ikke er med i noen forening, men har lyst til å bli kjent med nye mennesker, sier Tage Kristiansen.

Neste sommer er planen å arrangere en sommerskole for barn – hvor temaet sjøvett er sentralt.

RS Ung disponerer også Elias, den lille redningsskøyta som er så populær når redningsselskapet drar rundt på ulike arrangementer.

I tillegg har unglaget også kajakker og små seilbåter, som er en fin måte å lære seg hvordan man skal opptre på sjøen.

Det er et krav fra Redningsselskapet sentralt, at man må ha en ungdomsavdeling hvis man i det hele tatt skal bli med i vurderingen for å få tildelt en ordentlig redningsskøyte.

Egen redningsskøyte

– Nærmeste redningsskøyte ligger i dag i Trondheim, men den har sin oppmerksomhet mest rettet utover fjorden. Den bruker også 1,5 time til Levanger, og det er for lang tid. Derfor hadde det vært svært viktig at vi kunne fått en redningsskøyte til Levanger, som hadde dekket området innover i fjorden også, sier Malvik.

I tillegg til alt det sosiale så kan du få lært deg førstehjelp og ta båtførerkurs. Frivillig arbeid av denne typen blir også lagt godt merke til av fremtidige arbeidsgivere.

Derfor er det bare å melde sin interesse, så kanskje ligger det snart en moderne og operativ redningsskøyte til kais i Levanger, og ikke bare en pensjonert legende fra 1958.

908 33 729

erlend.aune@innherred.no