Zahra Hashemi (18) kommer fra Afghanistan. Madelein Gausen (17) fra Norge og Levangernesset.

–Det er gøy å henge med Zahra. Hun er en snill og hyggelig person som det er lett å finne på ting sammen med, sier Madelein om sin nye og gode venninne. Den rause rosen går dessuten begge veier.

–Det har vært vanskelig å bli kjent med folk fra Norge, men det var ikke så vanskelig med henne, kvitterer Zahra om Madelein. Beskriver henne som en godhjertet person, og er ikke i tvil om at livet ville vært langt kjedeligere uten sitt nye bånd.

For å si det enkelt, men samtidig noe kryptisk før du leser resten av historien: De to tenåringene fant sammen gjennom «Sammen». Et prosjekt som har som mål å være nettopp denne magneten for unge menneskers samspill.

Nøkkelen for integrering

Bakgrunnen skriver seg fra en erkjennelse om at engasjert norsk ungdom er nøkkelen til å integrere enslige mindreårige på en naturlig måte i det norske samfunnet. Det er SOS-Barnebyer som i samarbeid med kommunene står som tilretteleggere. Levanger er en av 15 kommuner som har deltatt i år, og for Levangers del er det aktuelt å videreføre prosjektet med nye ungdomsgrupper. Erfaringene så langt synes å være meget positive.

Seks ungdommer, hvorav tre norske og tre flyktninger, alle i slutten av tenårene, har i løpet av sommeren tatt del i «Sammen» i Levanger. Med organiserte prosjektoppgaver, fellestreff og ikke minst også de mange ikkeprogrammerte vennebesøkene på fritida. For Zahra og Madelein betød det match fra første stund.

Alle sa ja

Og nettopp entusiasmen blant ungdommene da de i vår fikk spørsmålet, er noe av det som gleder frivilligkoordinator Ingvild Rønning Radwan aller mest. Rekrutteringen viste seg å bli svært enkel.

–Da vi tok med oss informasjon om prosjektet til ungdomshuset, og dernest spurte aktuelle ungdommer, svarte alle sammen «ja», sier hun.

Underveis har ungdommene, fire gutter og to jenter, jobbet sammen mot felles mål og arbeidsprosjekter. I alt har de møttes ni ganger til fellessamlinger. Og helt sikkert også en rekke ganger utenfor disse. Gruppa har selv påvirket valg av fellesprosjekter. I Levanger har det under fanen «Kings and queens» i stor grad dreid seg både om dyrking og høsting av jordens grøder som en del av et kunstprosjekt i samarbeid med kunstnerne Bjørg Nyjordet og Magnar Gilberg. Men her har det også blitt tid til dyrking av andre interesser som bowling og utflukter, gårdsbesøk, hesteridning, sightseeing og allsang i minibuss, og kanskje det som sitter aller sterkest i minnet: den avsluttende overnattingsturen til Grønningshytta i midten av august.

Som en familie

–Gruppa har blitt som en eneste stor familie, forteller Ricardo Rugama Calderon som er kommunens mann med arbeidssted Levanger ungdomshus og en av de ansvarlige for «Sammen»-prosjektet.

Oppholdet ved idrettshytta på Skogngrønningen fant sted i ei helg med massivt regnvær. Likevel forteller ungdommene om kanskje den artigste skogsturen de noensinne har vært med på.

–Inkludert en hel del skremming, blåbærspising og grilling, forteller Madelein. Og tilføyer at hun veldig gjerne kunne tenkt seg en reunion med gjengen, på en ny hyttetur.

–Det ble slik at vi ikke ville det skulle ta slutt, oppsummerer hun.

Kultursjef Guri M. Sivertsen, Levanger kommune og rådgiver i Nasjonale program Heidi Melby signerer attester til ungdommene som har deltatt i «Sammen»-prosjektet.

Ingvild Rønning Radwan sier hun hadde gleden av å dele rom med Madelein og Zahra under Grønningen-turen. Hun synes det var enestående å delta i ordvekslingen.

–Jeg er imponert over hvor kloke spørsmål de stiller hverandre, og hvor oppriktig interesserte de er i hverandres kulturer. Vi voksne har lært masse av ungdommene. Jeg mener at de som har deltatt i dette prosjektet har vært gode forbilder, roser hun.

Flytter nærmere

Zahra Hashemi kom til Norge i oktober 2015. Hun bor i dag i Levanger sentrum, men er snart på flyttefot til ny bopel på Nesset. Dermed kommer hun også enda nærmere sin nye venninne, noe om igjen bare vil styrke vennskapsbåndet mellom de to.

–Dette har vært en veldig fin måte å finne venner på, fastslår Zahra, og understreker at «Sammen»-prosjektet har betydd mye for henne.

Nå drar Zahra og Madelein gjerne på shopping sammen, ikke bare innimellom. Men ofte. Sommerens samlinger med de andre ungdommene har dessuten tilført felles opplevelser, mye nytt å snakke om og selvsagt også en hel rekke bilder som de utveksler seg imellom.

–Hvis jeg i vår ikke hadde sagt «ja» til dette prosjektet, ville det helt klart blitt en mye kjedeligere sommer, poengterer Madelein Gausen.

De øvrige tilflyttende ungdommene som har deltatt i prosjektet kommer fra Eritrea og Syria.

Mektig imponert

Som bevis på gjennomført prosjekt har ungdommene fått en attest utstedt av SOS-barnebyer og Levanger kommune. En attest som blant annet kan være verdifull å ha med seg i jobbsøking. Levanger har allerede innledet en ny runde med «Sammen», hvor seks nye ungdommer får en unik mulighet til å lære hverandre bedre å kjenne.

Heidi Melby som er rådgiver i Nasjonale program for SOS-Barnebyer berømmer både ungdommer og Levanger kommune for gjennomføringen av den første «Sammen»-runden.

–Jeg er mektig imponert. Levanger har vist et stort engasjement, fastslår hun. Og tilføyer at Levanger var den kommunen som sist ble rekruttert til prosjektet, men likevel den første til å fullføre.

–Uansett om ungdommene som deltar ender opp som venner eller bare bekjente, har de gjennom delte opplevelser og gjøremål lært om og av hverandre, noe som er viktig for framtiden for dem alle, sier Ingvild Rønning Radwan, frivilligkoordinator i Levanger kommune.

Madelein Gausen (17) og Zahra Hashemi (18) sammen med kommunens frivilligkoordinator Ingvild Rønning Radwan og ungdomsarbeider Ricardo Manuel Rugama Calderon. Foto: Roger M. Svendsen