Før det ordinære PUK-møtet onsdag, avholdt kommuneledelsen en gjennomgang av «naust-saken» i Åsenfjord. Oversikten viser at det ble kontrollert 150 hytter i 2012 – 50 av dem hadde avvik. Ifølge Petter Voll i samkommunen, så kan det tyde på at cirka 300 hytter og naust av totalt 1 000 har avvik i Åsenfjord.

Skaffer seg kunnskap

Arbeidet har så langt vært organisert som et prosjekt, slik at blant annet kommunen kunne skaffet seg ny kompetanse innenfor dette spesielle saksfeltet.

Målet er at dette skal bidra til likebehandling av de ulike sakene. Kommunen er kjent med at det har foregått – og foregår – en omfattende ulovlig bygging i dette området.

Jurist og saksbehandler Audhild Slapgård hadde en gjennomgang og viste en del eksempler fra ulike hytter i Åsenfjord. Den viser at det er store forskjeller hvor langt hytteeierne har gått når det gjelder utvidelser av hytter og naust.

Vurderer anmeldelse

Kommunen har i ett tilfelle blitt pålagt å dekke en hytteeier sine saksomkostninger på 14 000 kroner da fylkesmannen opphevet kommunen sitt vedtak. Kommunen vurderer for øvrig å anmelde en hytteeier til politiet fordi arbeidet som er gjort har karakter av «ubotelig skade» på naturen.

Kommunen har også kartlagt samtlige naust i Hopla i løpet av 2016. Det viste store sprik innvendig i naustene. Kommunen har per i dag cirka 70 saker liggende som skal avsluttes. De groveste overtredelsene er registrert i strandsonen, med betong, flytebrygger og terrenginngrep.

Det kommunen skal se på framover i prosjektet, er om det er tilrettelagt for annen bruk enn det naustene er tiltenkt for – nemlig lagring av båter og fiskeutstyr uten tette gulv og panel på veggene.

Grenseutfordringer

Utfordringen for kommunen kommer i grensetilfellene, ifølge jurist og saksbehandler Audhild Slapgård. I løpet av møtet ble det vist eksempler til alt fra naust som var innredet som hytter med sofagrupper og kjøkkenbenker til rene naust hvor båten blir oppbevart når den ikke er i bruk.

Videre saksbehandling i ulovlighetssakene er nå utsatt til 2018 i påvente av en ny reguleringsplan for området. Hvis denne ikke skulle komme på plass innen årsskiftet, så vil kommunen fortsette gjennomgangen etter gjeldende reguleringsplan, ifølge juristen.

PUK-leder Nina Berget (Ap) erkjente i debatten at dette er vanskelige saker både for administrasjonen og politikerne.

Svein Erik Veie (Ap) spurte i gjennomgangen hva administrasjonen legger i begrepet en «mindre ulovlighet».

Veie spurte også videre hva et naust skal inneholde, men også motsatt vei hva det ikke skal inneholde. Til sistnevnte så mener han at dette blir en vanskelig balansegang, for eksempel ved om Pergo-gulv skal være tillatt eller ikke. Derfor ønsker Ap-politikeren at fokuset bør ligge på hva et naust kan inneholde.

Geir Tore Persøy (Frp) mente imidlertid at bygningskroppen på naustene bør være det viktigste.

Mange nysgjerrige

Naust-eier Kjell Olav Einarsve og grunneier Tore Haabeth var til stede under møtet, og var litt nysgjerrige på hva PUK hadde å si om saken.

- Det er nok flest bygdefolk som har naust i Hopla, og jeg tror de aller fleste synes det er greit med en gjennomgang slik at de vet hva de skal forholde seg til fremover, mener Einarsve.

Tore Haabeth er pensjonert grunneier i og med at sønnen har overtatt gården.

- Jeg har jo tid til å ta meg en tur til rådhuset for å få med meg diskusjonen.

Han tror nok mange nausteiere har handlet i godt tro. I tillegg håpet nok flere at det skulle være mulig å få omregulert naustene til rorbu etter hvert.

Begge karene fra Åsenfjord er enig om at det er bra at det nå blir brukt tid og gjort en skikkelig gjennomgang. Dette gjelder ikke bare naustene, men også alle hytteeiendommene i bygda.