Tidspress på de ansatte, sterke markedskrefter og manglende verdibasert styring truer humanistiske verdier, mener Marie Aakre.

Til uka kommer den profilerte sykepleieren til Levanger for å berøre temaet nærmere. Forskningsdagene byr på en heldags konferanse om verdighet i kommunal helse- og omsorgstjeneste. Konferansen er gratis, og åpen for alle, men det opereres med påmelding på forhånd.

Hverdagsetikken

Blant flere foredragsholdere finner vi Marie Aakre som i fjor ga ut boka «Jakten på dømmekraft». Denne omhandler etikk i helsetjenesten, og baserer seg på Aakres mangeårige erfaringer fra praksis, som leder av Rådet for sykepleieetikk og forfatter i Sykepleiens etikkspalte.

Aakre har blant annet jobbet som sykepleier ved kreftavdelingen ved Regionsykehuset i Trondheim, i dag St. Olavs hospital. Hun var også svært sentral i forbindelse med oppbyggingen av landets første kompetansesenter for lindrende behandling for mennesker i sluttfasen av livet.

I et intervju publisert i fagbladet Sykepleien i fjor gir Marie Aakre uttrykk for at vi snakker for lite om hverdagsetikken i det praksisnære og at vi heller ikke arbeider systematisk med kompetanseutvikling av de ansattes dømmekraft.

–Jeg vil at alle som arbeider med mennesker skal jakte på etisk kompetanse. Vi jobber pasientnært og ser lidelsen og det uverdige på nært hold. Det gjør vondt, og det må vi tørre å snakke om, sier hun.

–Det er vondt å se hvordan man stjeler verdifull tid fra den døende og de nærmeste med blodprøver og smertefull behandling i stedet for å lindre eksistensiell og åndelig smerte. Vi må tørre å skuffe, etterspørre hva som er verdighet her og nå, og hegne om denne, uttaler Aakre.

Mange foredrag

Verdighetskonferansen finner sted på Røstad torsdag 28. september. Her står flere bidragsytere klare til å ta opp aktuelle tema.

Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild skal snakke om verdig omsorg i kommunehelsetjenesten i Nord-Trøndelag.

Lisbeth Østgaard Rygg skal snakke om bruk av nettbrett i kreftomsorgen i kommunehelsetjenesten.

Marianne Brattgjerde skal snakke om sykepleieprofesjonsutøvelse og bruk av standardiserte tiltaksplan til døende pasienter i norske sykehjem.

Kari Ingstad skal snakke om nytenking om turnus.

Marie Aakre skal snakke om verdighet i kommunehelsetjenesten.

Hege Therese Bell skal snakke om bruk av legemidler i sykehjem.

Bjørn Magne Lyngstad skal formidle nytt fra Utviklingssenteret i Nord-Trøndelag.

Karin Torvik får oppgaven som består i å oppsummere dagen.

Gjelder alle aldre

Aud Moe er leder av Forskningsgruppen «Praksisnær forskning i kommunehelsetjenesten» ved Nord universitet. Hun ser fram til en dag hvor flere sider av temaet bringes på dagsorden. Og hun er ikke i tvil om konferansens innhold berører svært mange.

–Det gjelder mennesker i alle aldre, pasienter så vel som pårørende, kommenterer hun.

For ansatte i omsorgstjenesten som hver dag står overfor valg, prioriteringer og kanskje også noen dilemmaer, er nok dagen ekstra interessant.

–Dette handler om situasjoner de gjerne møter i den direkte kontakten med pasienter. Om hvilke verdier som ligger til grunn for valgene den enkelte tar. Blir pasientene sett? Og hvordan blir de sett?

I eldreomsorgen spesifikt, er det ifølge Aud Moe også grunn til å stille det retoriske spørsmålet hvorvidt omsorgstilbudet kun skal være en oppbevaringsplass, eller om vi skal legge til rette for et innhold som sikrer gode dager også i siste fase av livet?

–Alle trenger å bli tatt på alvor. Være en del av samfunnet, understreker hun.