Etter at vi fikk DAB-radio i Norge, har vi fått enda flere kanaler å velge mellom. En av nyvinningene er NRK klassisk, som spiller musikk døgnet rundt. Hvis du ønsker å høre en varm og god trønderstemme på radioen, er det bare å skru seg fram til denne musikk-kanalen. Her møter du Mari Lunnan. Her kan du også få oppfylt dine egne musikkønsker.

Mari Lunnan (53) vokste opp i Levanger, med morfar Paul Okkenhaug, som var en kjent komponist, og far Andreas Lunnan, som var rikskjendis i radio og tv, og en habil musiker. Var det forventet at Mari skulle gå i de samme sporene?

Et eget univers

Vi treffer Mari Lunnan i det gamle NRK-huset på Marienlyst i Oslo, med inngang til «Radioresepsjonen». Her går mer eller mindre kjente mediepersonligheter inn og ut av dørene. Mens vi venter på Mari, setter vi oss ned i en fin liten salong, og venter nesten på at «Lørdagsbarnetimen» skal begynne.

–Ja, dette er litt av det gamle interiøret som er tatt vare på, sier Mari Lunnan og tar oss med i heisen opp til tredje etasje. Der er hun blant de heldige som fortsatt har sitt eget kontor hvor hun kan lukke døra. Ellers har nymoten også kommet til NRK med åpne kontorlandskap.

Rett ved siden av kontoret er studioet, og det er fra dette rommet med glassdører og store mikrofoner at Mari har sitt eget univers sammen med lytterne av klassisk musikk.

Toneheim og sang

–Hadde du drømt om at det var her du skulle få din lange yrkeskarriere?

–Nei, det var nok litt tilfeldig. Da jeg flyttet ut i 1983 begynte jeg på Tonehein folkehøgskole med sang som fag. Etter hvert kom jeg inn på Norges musikkhøgskole. Jeg var en av de siste studentene som gikk hos Aase Nordmo Løvberg. Hun var en veldig varm og fin pedagog!

Mari skjønte etter hvert at det ikke er enkelt å leve av sangen alene.

–Jeg kom inn i huset her på Marienlyst i 1989, og det var ikke fordi min far jobbet i NRK. Jeg hadde egentlig ikke lyst, men det var musikkavdelingen som trengte noen frilansere blant oss musikkstudenter. I 1993 fikk jeg fast stilling, og dette har vært en flott arbeidsplass, sier Mari. Her får hun bruke sin kjærlighet til musikken og sin kunnskap til å formidle gode musikkopplevelser til lyttere i hele landet.

Ring inn musikken

Mari Lunnan har vært med og utviklet programmet «Ring inn musikken» helt siden starten.

De første 20 årene ringte folk inn like før start eller i løpet av det timelange programmet, som var på lufta hver lørdag formiddag på P2. Etter at det ble DAB-radio har sendeflaten økt, så nå er Mari ved spakene nesten hver formiddag. I tillegg har hun hatt ansvar for Morgenkonserten på søndags formiddag de ti siste årene.

–Da vi hadde Ring inn musikken på P2 var vi flere på jobb samtidig. En var telefonvakt og tok imot plateønsker. En annen løp og fant platene i arkivet, mens jeg sto i studio og pratet med innringeren. Det var hektisk og moro! Nå gjør jeg jobben alene. Folk kan sende inn ønsker på e-post eller sms, eller de kan ringe hele døgnet. Skriv gjerne ned nummeret, oppfordrer programlederen, og vi følger oppfordringen. Ring inn musikken: 23 04 40 04.

Noen av de som har sendt inn ønsker, ringer Mari opp igjen og får en prat med.

–Og hvor finner du platene?

–Jeg har en stor database rett foran meg. Der legger jeg inn søkeord og lager spillelistene klare før sending.

–Blir du ekstra glad når du får en telefon fra Trøndelag?

–Ja, jeg kjenner litt på det, smiler Mari, men legger til at hun er nøye med å ikke blande hattene. Hun spiller for eksempel ikke Okkenhaug-musikk når hun er på lufta.

Mari er ofte er hjemme i Levanger. Til neste år blir det enda mer farting hjemover, for da blir det et spesielt Okkenhaug-år. Men før vi sier mer om det, må vi ha siste nytt fra London.

Fest i Albert Hall

Sammen med reporter Arild Erikstad var Mari Lunnan NRKs utsendte på «Last night of the proms» i Royal Albert Hall forrige helg. I morgen kveld, blir det overføring på NRK 2 klokka 1945.

– Jeg var i London sist lørdag, og for en opplevelse! Jeg har sett «Last night of the proms» på tv, men å være til stede var noe helt annet! Det var mye mer hjertevarmt enn jeg hadde trodd. Ja, erfarne BBC-folk rundt oss satt og gråt! Og det å synge med i det store koret. Det var helt eventyrlig, sier Mari, som håper hun klarer å formidle stemningen til det norske publikum.

The Proms er verdens største musikkfestival, som går helt tilbake til 1895. The Proms er forkortelse for promenade, som betyr at publikum gikk rundt omkring mens de lyttet til musikken. Etter at konsertene ble flyttet inn i Royal Albert Hall, ble det slutt på vandringen, men publikum får fortsatt en god blanding av det løsslupne og det seriøse. The proms består av 75 dager med konserter, med ”The last night” som det store høydepunktet. Dette får altså norske seere anledning til å være med på søndag kveld på NRK2, med Mari Lunnan som stemmen fra London. Programmet blir sendt i reprise på formiddagen lørdag 23. september.

Oldemors brev

Da Mari Lunnan begynte som ung student på Musikkhøgskolen, syntes hun det var stort å tenke på at det også var her hennes morfar Paul Okkenhaug fikk sin første musikalske utdannelse da han var 18 år. Det var ikke bare bare for en odelsgutt fra Frol å dra til hovedstaden og studere kunst. Men Mari tror hun vet hvorfor han våget å ta det store skrittet. Hun oppdaget nemlig noe spesielt da hun skrev særoppgave på gymnaset.

–Da jeg begynte på særoppgaven om min oldemor Sigrun Okkenhaug, kom jeg over en stor brevsamling. Det viste seg at oldemor hadde brevvekslet både med Selma Lagerløf og Sigrid Undset og flere forfattere. Oldemor skrev faktisk 13 barnebøker samtidig som hun hadde 11 barn (!), og hun var medlem av den norske forfatterforening. Det førte henne på reiser til Oslo. Jeg tror at hennes turer til hovedstaden, gjorde at også morfar skjønte det var mulig for ham å reise ut og få lærdom og inspirasjon. Men han kom jo tilbake til farsgården og var bonde hele livet, i tillegg til at han var organist.

Digital historie

I 2008 ble hundreårsdagen for Paul Okkenhaugs fødsel feiret med flere konserter. Neste år skal det feires at det store dokumentasjonsprosjektet om Paul Okkenhaug er ferdig.

Paul Okkenhaug skrev ikke ned så mye av musikken sin på noter, fordi han improviserte mye når han spilte. I 1952 kjøpte han seg en Tandberg lydopptager, og han etterlot seg omtrent hundre opptak på lydbånd. I tillegg etterlot han seg tre tusen brev som han selv hadde sendt eller mottatt.

–Alt dette er nå gjort tilgjengelig digitalt, sier Mari Lunnan og anbefaler interesserte å gå inn på hjemmesiden www.paul-okkenhaug.no

Arv i nytt landskap

Den første uka i februar starter feiringen av «Paul Okkenhaug 2018 – arv i nytt landskap».

Det første arrangementet skjer i Levanger kirke med konsertframføring av Spelet om Heilag Olav. Da kommer Trondheim symfoniorkester og olsokkoret under ledelse av Ole Kristian Ruud.

Under kulturuka i Levanger i juni skal det være ny framføring av Levangerkantaten som ble skrevet til byjubileet i 1936. Og det skjer utendørs i Sjøparken – altså i nytt landskap

Det siste store arrangementet er høsten 2018 med framføring av et nytt bestillingsverk. Fiolinisten og komponisten Gjermund Larsen har fått i oppdrag å skrive et verk bygd over Okkenhaugs folketoner.

–Også flere ting er under planlegging. Vi ønsker å ta fram den gamle arven og sette den inn i nye musikalske landskap og la nye generasjoner få ta del i denne arven, sier Mari Lunnan, som er styremedlem i Okkenhaug-selskapet.

Et under i Domen

Selv er komponistens barnebarn glad i mange typer musikk. Selv om Mari ikke lever av å synge, har hun stor glede av å være med i Oslo Domkor. Hun kan også fortelle om en opplevelse, som kanskje ble avgjørende for at hun valgte de klassiske tonene.

–Jeg fikk være med og synge Bachs H-moll-messe i Nidarosdomen. Morfar hadde sagt at denne messa var verdens åttende under. Jeg meldte meg på, og fikk være med. Det var en stor opplevelse – og modig gjort av en 17-åring, sier Mari Lunnan.

740 19 000

redaksjon@innherred.no