«Alle» ungdommene stiller opp i forskningens tjeneste.

To sensorer på kroppen

Ragne er en de mange ungdommene som allerede har sagt ja til å levere bidrag til kommende helseforskning gjennom UngHUNT. Sammen med klassekamerat Julia Elgseter (15) på tiende trinn, besøkte hun mandag formiddag den mobile HUNT-stasjonen på Levanger ungdomsskole. Elevene leverte besvarelser på spørreundersøkelse, fikk muligheten til å måle høyde og vekt, og i tillegg også kroppssammensetningen ved hjelp av den ganske så avanserte bioimpedansemaskina.

UngHUNT innebærer også øvrige undersøkelser, men kanskje det som merkes aller mest er nok likevel den ukelange aktivitetsmålingen.

Løsnet en gang

–En fin måte å få vite hvor aktiv du er, tilføyer Isak Holden (15) som på sin side har gått med sensorene på kroppen siden onsdag. Og for så vidt også rukket å erfare at den har løsnet, hvorpå den ble festet på nytt igjen.

–Det var nok fotballaktiviteten som gjorde det, tilføyer han. Og i så måte svetten som igjen har fått tapen til å løsne.

Folk vil nok uansett oppleve det ulikt hvordan det føles å gå med en brikke, og kanskje spesielt den ene av de to som er festet på ryggen.

Kroppsammensetning ved hjelp av avansert maskin. Her er det Julia Elgseter som i anledning bildet tester ut apparatet. Isak Holden og Ragne Matberg følger med. Foto: Roger M. Svendsen

Ingen problemer

–Så langt er det i alle fall ingen problemer. Vi merker ikke at den er der, forteller Ragne Matberg og Julia Elgseter. Som sine førsteinntrykk, noen timer etter at aktivitetsmålerne har begynt å måle deres egne bevegelser.

Sensorene registrerer og skiller mellom sitting, ligging, gåing, ståing, løping og sykling. HUNT poengterer at dette ikke er noen konkurranse om å være mest aktivt, men at poenget er å gjøre det du vanligvis gjør.

–Når alle går med brikkene, er det heller ikke flaut, understreker ungdommene. Som forresten også har funnet en ekstra bonuseffekt ved det å delta i undersøkelsen: Tiden man bruker på stasjonen, betyr i praksis den samme tiden fri fra ordinær undervisning - og er sånn sett et spennende bidrag i skolehverdagen. Denne «gulroten» virker nok sannsynligvis også positivt på oppmøtet.

13-19 år

UngHUNT favner ungdom mellom 13 og 19 år.

Turneen til ungHUNT startet i Åsen, fortsatte på Vårtun og har nå kommet til Levanger ungdomsskole. I tillegg har elever ved to skoler i Stjørdal stiftet nærmere bekjentskap med undersøkelsen. For de tre levangerskolene som så langt har stilt opp, er oppmøteprosenten hele 94 prosent.

–Kjempemessig å komme over 90-tallet. Dataene vi får inn vil da være godt representative, sier forsker og postdoktor Vegar Rangul ved HUNT/NTNU.

Alt i alt er det cirka 11.000 potensielle deltakere i UngHUNT. Rangul håper at også videregåendeelevene stiller seg like positive når undersøkelsen kommer dit.

Er du lærling eller ikke i skole vil du få invitasjon til å delta i HUNT 4 på feltstasjon i kommunen din.

Spente forskere

Forskeren er spent på hva dataene etter hvert vil vise.

–Generelt tror jeg ungdommene er veldig aktive. Mange er med på mye, men spørsmålet er hvor stor del av døgnet aktiviteten utgjør. Interessante spørsmål i den sammenheng er den daglige aktiviteten, rutinene utenfor treningsøktene. Sitter de mest bak skjermen, eller holder de på med fysisk aktivitet? Blir de kjørt til og fra trening, går de eller sykler de? Kjøres de til og fra skolen, tar de bussen, eller forflytter de seg ved egen hjelp?

Vegar Rangul reiser foreløpig flere spørsmål enn konklusjoner, naturlig nok.

Et forhold flere tidligere studier har antydet, og som man har sett tendenser til, er økt polarisering i befolkningen. Enten er du veldig aktiv eller så er du det motsatte, mye inaktiv. Dette gjelder ikke bare ungdommen, men folk i alle aldre.

Verdal neste år

UngHUNT fortsetter selvsagt helt til alle skolene har hatt besøk. Reiseruta er lagt opp slik at det blir UngHUNT-start i Verdal fra midten av mars neste år.

I spørreskjemaet, som er en viktig del av undersøkelsen, spørres det om annet om trivsel, plager, kosthold, trening, alkohol, røyking, nettbruk, og hvordan du opplever din egen helse.

Etter den forrige runden helseundersøkelse, HUNT 3, ble det utarbeidet noen tilstandsrapporter.

Vegar Rangul opplyser at det er sannsynlig med en tilsvarende tilstandsrapport blir å se også etter HUNT 4.

Ikke minst er de nordtrønderske kommunene, og kanskje også innbyggerne selv, nysgjerrige på å finne ut hvordan «ståa» er blant den nordtrønderske befolkningen.